Να αλλάξει το κλίμα που υπάρχει –εμφανίστηκε και πάλι χθες τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε μέτρηση– για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης, φιλοδοξώντας να αφήσει πίσω τα όσα έγιναν τους τελευταίους τρεις μήνες από την ημέρα που κέρδισε την ηγεσία του κόμματος.

Και δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, γιατί όπως λέει και ο ίδιος, μόλις σε εννέα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχασε το 68% της κοινοβουλευτικής του δύναμης: από 149 βουλευτές, μετά είχε 145, μετά 86, μετά 71 και έφθασε να έχει 47 μέχρι την εκλογή του. Ακολούθησαν και οι αποχωρήσεις των 11 για να φθάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα στους 36 και να βρίσκεται πίσω πλέον από το ΠαΣοΚ στις μετρήσεις, μια κατάσταση που αρχίζει να παγιώνεται σε όλες τις έρευνες.

«Σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μια απόσταση πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών» είναι η άποψη του Στ. Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξέρει ότι αυτή την κατάσταση πρέπει να ανατρέψει, σε μια χρονική στιγμή που πιέζεται από τα γεγονότα μετά και την αποχώρηση των 11 βουλευτών και τη δημιουργία μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που εκ των πραγμάτων θα βρεθούν απέναντι.

Η φυγή προς τα εμπρός

Πως θα ξεπεράσει αυτή την κατάσταση; Το κλασσικό ρητό είναι με φυγή προς τα εμπρός. Σε ρητορικό επίπεδο, είναι καλό, αλλά χρειάζεται πολύ σοβαρή, μεθοδική και οργανωμένη δουλειά για να αλλάξει το κλίμα. Αυτό δείχνει να το κατανοεί, καθώς θεωρεί ότι η λύση είναι ένα ανοιχτό, αποδοτικό, κοινωνικό κόμμα, που δεν θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό.

Ήδη, στην φρασεολογία του βάζει όρους, όπως Αριστερά της ευθύνης, η πατριωτική Αριστερά, η σύγχρονη Αριστερά, η κυβερνητική Αριστερά και δείχνει διάθεση σύνθεσης και ομοιογένειας του κόμματος με το στελεχιακό δυναμικό που υπάρχει. Προ ημερών ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, μια κίνηση που είχε να γίνει από το 2019.

Την ίδια στιγμή θα ανοιχτεί το επόμενο διάστημα σε πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ ή σε όσα δεν είχαν αξιοποιηθεί ή δεν τους είχε κάνει κανείς κρούση τα προηγούμενα χρόνια και έχουν διάθεση να προσφέρουν. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί, αλλά τώρα υπάρχει διάθεση να γίνει λειτουργική, μια βάση δεδομένων με στελέχη, δηλ. «τράπεζα στελεχών» με «βαριά βιογραφικά». Η αρχή έγινε με την ανάθεση στην Διάνα Βουτυράκου της δημιουργίας μικρών think tank και της συγκρότησης μιας ενδεκάδας νέων στελεχών για να εμφανίζονται στα ΜΜΕ.

Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρήσει να κάνει πράξη την ανανέωση και να φέρει κόσμο στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να αντιμετωπίσει και επί της ουσίας την πραγματική και όχι επικοινωνιακή «αιμορραγία» στελεχών, υψηλού τεχνοκρατικού επιπέδου και στιβαρής ιδεολογικής συγκρότησης.

Στο «παιχνίδι» θέλει να βάλει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με πιο ενεργό ρόλο των βουλευτών, τους οποίους συνάντησε στα μέσα της εβδομάδας για ποτό και φαγητό, μια κίνηση που έγινε στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων, καθώς ο ίδιος δεν είναι καθημερινά στο Κοινοβούλιο.

Η ανασυγκρότηση του κόμματος

Παράλληλα, θα δώσει έμφαση στην ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού και θα ξεκινήσει και ο ίδιος μεγάλο κύκλο περιοδειών, όπως θα κάνουν και κεντρικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ειδικά σε νομούς όπου πλέον, μετά και τις αποχωρήσεις, δεν υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από το κόμμα. Μια άλλη κίνηση του Στ. Κασσελάκη για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση στελεχών είναι η μετατροπή της Πολιτικής Γραμματείας σε άτυπο πολιτικό κέντρο που θα συζητά τη στρατηγική και τις τακτικές κινήσεις. Αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη για να μπουν στο παιχνίδι και κεντρικά στελέχη που θεωρούν πως είναι παραγκωνισμένοι.

Η έμφαση θα δοθεί από τον Στ. Κασσελάκη και το κόμμα σε τέσσερις κεντρικούς άξονες: α) Φορολογική Δικαιοσύνη με την πρόταση για ένα απλό, κατανοητό και σταθερό φορολογικό σύστημα, δηλ. με έσοδα – έξοδα, έναν μόνο συντελεστή, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, με απλή, καθαρή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα, και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος, χωρίς τεκμαρτό και χωρίς τριετίες. β) Διαβίωση του Πολίτη: Πραγματική αύξηση των μισθών στο Δημόσιο και επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, όπως προβλέπει και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ρυθμιστικές παρεμβάσεις όπως μείωση του ΦΠΑ, γ) Φορολογική δικαιοσύνη, διαβίωση του πολίτη, ασφάλεια του πολίτη: Στήριξη της Αστυνομία για διασφάλιση της ασφάλειας κάθε γειτονιάς. Ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής και δ) Στεγαστική Πολιτική: Θα ετοιμαστεί μια ρηξικέλευθη, παρεμβατική πρόταση για τη στέγαση για τα επόμενα, όπως λέει, 50 χρόνια.

Η Νέα Αριστερά

Την ίδια στιγμή, η Νέα Αριστερά, μετά και την συζήτηση επί του προϋπολογισμού, θέλει να αποκτήσει ζωτικό πολιτικό χώρο και να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να μπει δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι. Οι μετρήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν τη νέα Κ.Ο. να κινείται στη ζώνη του 2,.5%

Ο νέος φορέας εστιάζει στην κλιματική κρίση, την εργασία στη νέα εποχή, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και τη λειτουργία του κράτους. «Για να εκφράσουμε με ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό τρόπο ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς» τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου που θα εμφανίζεται περισσότερο πλέον, ενώ κεντρικό ρόλο θα έχει ο επικεφαλής της Κ.Ο. Αλέξης Χαρίτσης.