Μια φιλόδοξη προσπάθεια με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό αποτελεί η αναμόρφωση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων όπου φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση με τίτλο: «Εθνικό Συμβούλιο: Η Βουλή της Ελεύθερης Ελλάδας, Μάιος 1944».

Είναι το αποτέλεσμα της συνέργεια της Βουλής των Ελλήνων ως θεσμικού θεματοφύλακα της ιστορικής μνήμης, με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον δήμο Καρπενησίου και το Ίδρυμα Κόκκαλη. Η Βουλή συγχρηματοδότησε τις κτιριολογικές παρεμβάσεις και μέσω της Βιβλιοθήκης της μερίμνησε για την ιστορική έρευνα, την εκπόνηση και την υλοποίηση της μουσειολογικής μελέτης και την έκδοση του σχετικού καταλόγου, καθώς και για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Μουσείου.

Το ψήφισμα των Κορυσχάδων

Πρόκειται για τον γνωστό ιστορικό χώρο του Σχολείου στον οικισμό των Κορυσχάδων, όπου τον Μάιο του 1944 συγκεντρώθηκαν για δεκατρείς μέρες 200 εκλεγμένοι Εθνοσυμβούλοι οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου που είχε συγκαλέσει η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή ως «Κυβέρνηση του Βουνού», που συγκροτήθηκε από το ΕΑΜ.

Επρόκειτο για το νομοθετικό Σώμα της Ελεύθερης Ελλάδας, «συγκροτημένο από αντιπροσώπους ολοκλήρου του Ελληνικού λαού, που συνήλθαν για να διακηρύξουν την ακατάβλητη θέλησή του να πολεμήσει ως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού, την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας», όπως αναφέρεται στο Ψήφισμα των Κορυσχάδων.

Οι 200 Εθνοσύμβουλοι

Μεταξύ των Εθνοσυμβούλων ήταν και προσωπικότητες με σημαίνοντα ρόλο στην «Κυβέρνηση του Βουνού» και το ευρύτερο ΕΑΜικό κίνημα όπως ο Αλέξανδρος Σβώλος, ο Άγγελος Αγγελόπουλος, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γιάννης Ζέβγος, ο Θανάσης Χατζής, ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο Εμμανουήλ Μάντακας, η Χρύσα Χατζηβασιλείου, ο Γεώργιος Σημίτης, ο Πέτρος Ρούσος, ο Άρης Βελουχιώτης, ο Στέφανος Σαράφης, ο Γιώργης Σιάντος, ο Ηλίας Τσιριμώκος, ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Κώστας Καραγιώργης, ο Πτολεμαίος Σαρηγιάννης, ο Σταύρος Κανελλόπουλος, ο Δημήτρης Βλαντάς, ο Ευρυπίδης Μπακιρτζής που ήταν πρόεδρος της ΠΕΕΑ, ο Μάρκος Βαφειάδης, ο Λεωνίδας Στρίγκος, ο Δημήτρης Παρτσαλίδης, ο Κώστας Γαβριηλίδης, ο Ανδρέας Τζίμας, οι μητροπολίτες Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιος, ο Νεόκοσμος Γρηγοριάδης και πολλοί άλλοι.

Εγκαίνια παρουσία του Κώστα Τασούλα

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που εγκαινιάζεται το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 στις 12.30, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, είναι απόρροια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε το 2018 ανάμεσα στη Βουλή των Ελλήνων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο Δήμο Καρπενησίου και στο Ίδρυμα Κόκκαλη. Ακολούθησε η Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη στην οποία συμμετείχε εκτός των υπόλοιπων μερών και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πριν ακόμα υπογραφεί το Μνημόνιο είχε προηγηθεί αίτημα του Δημάρχου Καρπενησίου, Νικόλαου Σουλιώτη και του τότε Δημάρχου Αγράφων Θεόδωρου Μπαμπαλή προς την Βουλή, προκειμένου αυτή να συνεισφέρει στην πλήρη αναμόρφωση των δύο Μουσείων Κορυσχάδων και Βίνιανης αντίστοιχα. Το έργο τελικά στις Κορυσχάδες προχώρησε και ολοκληρώθηκε ενώ το έργο στη Βίνιανη παρέμεινε στάσιμο λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών.

Οι έξι θεματικές ενότητες του Μουσείου

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης ιστορικό Στάθη Κουτρουβίδη, το Μουσείο περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες με τους ακόλουθους τίτλους: η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, οι εκλογές του εθνικού Συμβουλίου, η «Μάχη της σοδειάς», ΠΕΕΑ και Εθνικό Συμβούλιο: η επόμενη μέρα και η καθημερινότητα.

Επιπλέον, ο επισκέπτης/ια μπορεί να παρακολουθήσει μια πλήρη φωτογραφική και με βασικά βιογραφικά στοιχεία αποτύπωση των Εθνοσυμβούλων που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στο Εθνικό Συμβούλιο τον Μάιο του 1944, όπως επίσης και ορισμένα έργα-σχέδια του Βάλια Σεμερτζίδη που ο ζωγράφος φιλοτέχνησε κατά το διάστημα της παραμονής του στο βουνό και είχε τη χαρά η Καλλιρόη Σεμερτζίδη να δωρίσει στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Η σκηνική αναπαράσταση του χώρου της 1ης Εθνικής Βουλής

Στο Μουσείο ο επισκέπτης εκτός των άλλων, μπορεί να επισκεφτεί και μια πιστή σκηνική αναπαράσταση του χώρου του Σχολείου που τον Μάιο του 1944 υποδέχθηκε τους Εθνοσυμβούλους.

«Η συγκέντρωση περισσοτέρων από 500 τεκμήρια που μπορεί να δει ο επισκέπτης δημιουργεί το έδαφος ώστε να περιπλανηθεί στο παρελθόν παρακολουθώντας, το σύνολο των γεγονότων, αλλά κυρίως να αφουγκραστεί τι συνέβη τότε στον ιστορικό χώρο του σχολείου των Κορυσχάδων εκείνες τις μέρες του Μαΐου του 1944», αναφέρει ο κ. Κουτρουβίδης, ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην προσφορά του Ιδρύματος Κόκκαλη σχετικά με τα αντικείμενα του γιατρού και Εθνοσύμβουλου Πέτρου Κόκκαλη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που το Ίδρυμα με χαρά παραχώρησε στο Μουσείο.

Τ0 1821 και η Αντίσταση στο γερμανό κατακτητή

«Εδώ αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά η συμβολή της Βουλής των Ελλήνων στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, της ιστορίας και του πολιτισμού τους», σημειώνει ο κ. Τασούλας στο χαιρετισμό του που περιλαμβάνεται στον πολυσέλιδο και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό κατάλογο της έκθεσης, όπου μεταξύ των άλλων υπογραμμίζεται ότι: «Η αίθουσα του πρώτου ορόφου του σχολείου, η οποία διακοσμήθηκε για τις ανάγκες του Εθνικού Συμβουλίου με μορφές ηρώων της Επανάστασης του 1821, αποτυπώνει τη σύνδεση δυο στιγμών της ελληνικής Ιστορίας με κοινό αξιακό υπόβαθρο τη σθεναρή Αντίσταση προς τον κατακτητή και την αταλάντευτη πίστη του ελληνικού λαού στο πολύτιμο αγαθό της Ελευθερίας».