Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την τροπολογία που εισήγαγε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» αλλάζει χέρια και από τον Δήμο Αθηναίων περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση.
Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δεν δίστασε μάλιστα να καταγγείλει την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία σκανδαλώδη. «Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, απάντησε σε όσα του καταλόγισε ο Χάρης Δούκας, λέγοντας πως είναι ευπρόσδεκτος ο όποιος έλεγχος, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι θα περιμένει μια συγγνώμη, ακόμα και αν αυτή αργήσει να έρθει.
Ο σκοπός της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»
Ποια είναι όμως η εταιρεία που προκάλεσε την οξεία αντιπαράθεση και ποιος ο ρόλος της; Η εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, έχει έδρα τον Δήμο Αθηναίων και η εποπτεία της κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων της ασκείται από κοινού από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
Όσον αφορά τον σκοπό της, αναφέρεται ρητά πως αυτός είναι ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.
Επιπλέον, ο ιδρυτικός νόμος αναφέρει πως «στο πλαίσιο του σκοπού της, η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά κτήρια, καθώς και ακάλυπτους χώρους μεταξύ πολυκατοικιών, με τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, νομείς, κατόχους ή τους αρμόδιους διαχειριστές τους. Η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. δύναται επίσης να αποκαθιστά διατηρητέα κτήρια και νεότερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας, ανάδειξης του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών, δράσης βελτίωσης της προσβασιμότητας του αστικού περιβάλλοντος σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, δράσεις πολιτιστικής αναβάθμισης, δράσεις αθλητισμού και δράσεις υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».
Ο πρώτος πρόεδρος και οι αντιδράσεις
Πρώτος πρόεδρος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» διετέλεσε ο καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μπελαβίλας. Ήδη όμως από τη δημιουργία της, το 2018, η εταιρεία είχε πυροδοτήσει την αντίδραση του τότε δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ο οποίος δεν είχε διστάσει να κατηγορήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε να γίνει Δήμος στη θέση του Δήμου.
«Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει το ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιεί ο δήμος για την Αθήνα, θέλει να γίνει η ίδια, δήμος. Σε κάθε κανονική χώρα, το κράτος έχει ρόλο επιτελικό, χαράσσει τις γραμμές, δίνει τις γενικές κατευθύνσεις, διαπραγματεύεται με την Ε.Ε., η Περιφέρεια έρχεται και εξειδικεύει ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και οι δήμοι είναι τα εκτελεστικά όργανα. Η κυβέρνηση πάει να κάνει και τα τρία στην πόλη. Καταλαβαίνετε ποιος είναι ο ανορθολογισμός;» είχε τονίσει σε συνέντευξη του ο κ. Καμίνης.
Οι αλλαγές που έφερε η Νέα Δημοκρατία
Όλα άλλαξαν όμως με τον ερχομό της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, με νέο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 2020, οι αρμοδιότητες και η ηγεσία της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» πέρασαν στον Δήμο Αθηναίων. Τον Μάρτιο του 2020 μάλιστα ορκίστηκε η νέα διοίκηση της εταιρείας, με πρόεδρο τον Κώστα Μπακογιάννη και CEO τον Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης του, Χρόνη Ακριτίδη.
Σχετικά με τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, η ρύθμιση του 2020 ανέφερε πως είναι ενδεκαμελές, δεν συμμετέχει σε αυτό εκπρόσωπος των εργαζομένων και αποτελείται από: α) τον Δήμαρχο Αθηναίων, ως Πρόεδρο, β) ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας ως Διευθύνοντα Σύμβουλο, που υποδεικνύεται από τον Δήμαρχο Αθηναίων, γ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, στ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και ζ) πέντε (5) μέλη που υποδεικνύονται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, εκ των οποίων τα τρία (3) προέρχονται από την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη και τα υπόλοιπα από τις λοιπές παρατάξεις. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί μία φορά για ισόχρονο διάστημα».
Η απόφαση που δημιούργησε σάλο
Με την πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία όμως, η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. αλλάζει και πάλι χέρια. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε προ του 2020, το οποίο κατήγγειλε ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να αλλάξει λίγους μήνες μετά την άνοδο του στον πρωθυπουργικό θώκο.
Ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων μάλιστα, Χάρης Δούκας, δεν δίστασε να δώσει και άλλη μια διάσταση στην υπόθεση, αναφέροντας σε ανάρτηση του πως «με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της».