Δεν συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες, μα η χειραψία τους ήταν ανάλογα θερμή. Δεν μίλησαν για την πολιτική και τη διπλωματία, ούτε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Μίλησαν για το μπάσκετ που ο καθένας πρεσβεύει, τα όρια που οι ίδιοι θέτουν εντός κι εκτός παρκέ.

Κι όμως η συνάντηση του Γιώργου Μπαρτζώκα με τον Εργκίν Αταμάν θα μπορούσε να ‘ναι ένα απτό παράδειγμα αγαστής και ειρηνικής συνύπαρξης «στα ίδια νερά», την οποία διέπει ο αμοιβαίος σεβασμός και μια πάγια ειλικρίνεια.

Ο Έλληνας κόουτς του Ολυμπιακού και ο Τούρκος ομόλογός του στον Παναθηναϊκό είχαν ένα τετ α τετ απ’ αυτά που, μπροστά στις κάμερες κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, γεννούν τις συνθήκες μιας αγωνιστικής και μόνο αντιπαλότητας δίχως εχθρότητες και κανιβαλισμούς.

Στο τέλος της ημέρας καθένας θα θέλει να είναι ο πρωταθλητής και να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή, αλλά σε κάθε περίπτωση μέσα στο αθλητικό πλαίσιο που αρμόζει στην ιστορία των δύο «αιωνίων» και στην αξία των ίδιων προσωπικά.

Η ομάδα, ο τέλειος παίκτης, το πλεονέκτημα

Μπαρτζώκας και Αταμάν συμφώνησαν επί της ουσίας πως δύο είναι τα θεμελιώδη στοιχεία για να πετύχεις στο μπάσκετ. Ο χρόνος και η χημεία. «Χρειάζεσαι ένα, δυο, τρία χρόνια για να φτιάξεις έναν πυρήνα παικτών που θα ξέρουν πώς να παίξουν μαζί», υποστήριξε ο Έλληνας τεχνικός, προτού συμπληρώσει ο Τούρκος συνάδελφός του ότι «αν αποκτήσεις δέκα σταρ είναι δύσκολο να τους κάνεις όλους μια ομάδα με συνοχή».

Ο Αταμάν υποστήριξε επίσης ότι «μερικές φορές ένα πολύ καλός παίκτης επηρεάζει την ισορροπία της ομάδας» και γι’ αυτό «ο τέλειος παίκτης είναι αυτός που σκέφτεται πρώτα την ομάδα και όχι τον εαυτό του». Για τον Μπαρτζώκα «τέλειος παίκτης δεν υπάρχει», διότι «όλοι έχουν τις αδυναμίες τους». Απλώς ξεχώρισε μεταξύ άλλων τον Βασίλη Σπανούλη, όπως επίσης τον Τόμας Γουόκαπ, καθώς «δεν τον νοιάζει αν έχει δύο πόντους» και «είναι το παράδειγμα του τι παίκτες θέλω στην ομάδα μου σε αυτή τη φάση της καριέρας μου».

Προφανώς οι δυο άνδρες μίλησαν με θερμά λόγια ο ένας για τον άλλον. Κατά τον κόουτς του Ολυμπιακού «το πλεονέκτημα του Εργκίν είναι το πώς διαχειρίζεται τα παιχνίδια» και ότι «δεν διστάζει να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις», ακόμη κι αν χρειαστεί να πετάξει στον πάγκο τον πιο ακριβό παίκτη του. Κατά τον Αταμάν, «ο Γιώργος δίνει στους παίκτες του να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Δείτε τι συνέβη στη μεταξύ τους συνάντηση