«Αναστάτωση» προκαλεί στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα η δήλωση – παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την οποία ζητεί την απόσυρση της τροπολογίας για την «χορήγηση νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών» που κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς την «λανθασμένη».

Η κατάθεση της τροπολογία αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου πυροδότησε υπόγειες «γκρίνιες» τις οποίες προσπάθησε να κατευνάσει τόσο ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης. Ωστόσο, η γραπτή δήλωση Σαμαρά -και μάλιστα πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου το βράδυ- έδωσε μια ευρύτερη πολιτική διάσταση καθώς αμφισβητεί την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία υποστηρίζοντας ότι καθιστά την χώρα «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

Με την εν λόγω ρύθμιση χορηγείται άδεια διαμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εξαρτημένη εργασία και στην παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών και αφορά μετανάστες που διέμεναν στην χώρα μας μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2023 και συμπληρώνουν 3 αντί για 7 έτη, αποκτώντας ειδική άδεια διαμονής τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειες τους, τα μέλη των οποίων βρίσκονται ήδη εδώ.

Μέχρι σήμερα, οι παράνομοι μετανάστες μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ζητήσουν άδεια διαμονής μόνον εάν συμπλήρωναν επτά χρόνια συνεχούς παρουσίας τους στην Ελλάδα.

Ο Γεωργιάδης υπερασπίστηκε τον Καιρίδη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή και λόγω του «θορύβου» που άρχισε να διαφαίνεται από σειρά δημοσιευμάτων, τόνισε ότι «δεν θα έκανα εγώ εκπτώσεις στην σκληρή μεταναστευτική μας πολιτική επιτρέποντας να γίνει η χώρα μας μπάτε σκύλοι αλέστε», εξηγώντας ότι η ρύθμιση θα ισχύσει άπαξ και δεν αλλάζει κάτι στις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης όπως ισχύουν σήμερα, ενώ διευκρίνισε ότι αφορά ανθρώπους που είναι ήδη εδώ, «ούτε έναν παραπάνω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατά τέσσερα χρόνια λιγότερο δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής δημιουργεί μια «δεξαμενή» εργαζομένων 25.000 – 30.000, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίσουν σύμβαση εργασίας, να καταβάλλουν εισφορές και επιπλέον το κράτος θα γνωρίζει ποιοι είναι, κάτι που «θα χτυπούσε την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και επιπλέον θα ξέρουμε ποιοι είναι», όπως είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι είναι ένα «καλό πρώτο βήμα για να μπει τάξη στο χάος».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε πως η ρύθμιση «αφορά τους ήδη διαμένοντες εδώ και δεν αφορά κυρίως ανθρώπους που ήρθαν παράνομα, αλλά ανθρώπους που ήρθαν νόμιμα και οι άδειες παραμονής τους έληξαν», σημειώνοντας ότι η τροπολογία «βάζει τάξη στην αταξία και ικανοποιεί το δημόσιο συμφέρον».

Υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Παππά να δηλώνει στην Ολομέλεια ότι «λύνει προβλήματα και είναι στην σωστή κατεύθυνση», διερωτώμενος «αν υπάρχει πλειοψηφία» και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην την αποσύρει. Για «ντροπιαστική τροπολογία» έκαναν λόγο η Ελληνική Λύση και η Νίκη.