Τροπολογία με την οποία χορηγείται άδεια διαμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εξαρτημένη εργασία και στην παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών, κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται την προσεχή Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις, καθώς η κυβέρνηση δέχεται κριτική ότι νομιμοποιεί παράνομους μετανάστες που διαβιούν στη χώρα μας χωρίς νόμιμη άδεια παραμονής.
Ποιους αφορά η ρύθμιση Καιρίδη
Η ρύθμιση Καιρίδη αφορά τους μετανάστες που διέμεναν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2023 και τώρα αποκτούν το δικαίωμα να λάβουν άδεια νόμιμης διαμονής με απόφαση της Γραμματείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή χρόνια παραμονής στην Ελλάδα.
Πρακτικά όσοι έχουν εισέλθει ως τις 30.11.23 και συμπληρώνουν 3 αντί για 7 έτη, αποκτούν ειδική άδεια διαμονής τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειες τους, τα μέλη των οποίων βρίσκονται εδώ. Μέχρι σήμερα, οι παράνομοι – παράτυποι μετανάστες που είτε δεν είχαν υποβάλλει αίτηση χορήγησης ασύλου είτε αυτή είχε απορριφθεί, μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ζητήσουν άδεια διαμονή μόνον εάν συμπλήρωναν επτά χρόνια συνεχούς παρουσίας τους στην Ελλάδα.
Γεωργιάδης: «Δεν θα επέτρεπα να γίνει η χώρα μπάτε σκύλοι αλέστε»
«Δεν θα έκανα εγώ εκπτώσεις στην σκληρή μεταναστευτική μας πολιτική επιτρέποντας να γίνει η χώρα μας μπάτε σκύλοι αλέστε», είπε χαρακτηριστικά στην αρμόδια επιτροπή ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις φωνές που ασκούν εκ δεξιών κριτική.
Όπως εξήγησε, η ρύθμιση θα ισχύσει άπαξ και δεν αλλάζει κάτι στις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης όπως ισχύουν σήμερα, ενώ διευκρίνισε ότι αφορά ανθρώπους που είναι ήδη εδώ, «ούτε έναν παραπάνω».
Μάλιστα ανέφερε ότι η κατά τέσσερα χρόνια λιγότερο χορήγηση άδειας διαμονής δημιουργεί μια «δεξαμενή» εργαζομένων 25.000 – 30.000, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίσουν σύμβαση εργασίας, να καταβάλλουν εισφορές και επιπλέον το κράτος θα γνωρίζει ποιοι είναι.
«Θα ευχόμουν να το κάνουν όλοι γιατί αυτό θα χτυπούσε την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και επιπλέον θα τους ξέρουμε», σημείωσε ο Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντάς το «καλό πρώτο βήμα για να μπει τάξη στο χάος».
Επέμεινε δε ότι η ρύθμιση δεν αφορά όσους μπήκαν πρόσφατα στην χώρα και ότι δίνει την ευκαιρία στο κράτος «να μάθει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και πού είναι» και κάλεσε «να μην επιτρέψουμε στην πατρίδα μας να θεριέψει ο λαϊκισμός: η διάταξη είναι σωστή και ισορροπημένη, διατηρεί την σκληρή μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας και βάζει τάξη στο χάος», τόνισε.
Καιρίδης: «Τάξη στην αταξία»
Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης τόνισε ότι «αφορά ήδη διαμένοντες εδώ και δεν αφορά κυρίως ανθρώπους που ήρθαν παράνομα, αλλά ανθρώπους που ήρθαν νόμιμα και οι άδειες παραμονής τους έληξαν», σημειώνοντας ότι «βάζει τάξη στην αταξία και ικανοποιεί το δημόσιο συμφέρον».