Μέρος μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα πρέπει να είναι η Βρετανία σύμφωνα με τον Λόρδο Ντέιβιντ Φροστ, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του Brexit.
Ο Ντέιβιντ Φροστ, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, ζήτησε μια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας ώστε να σταματήσει μια για πάντα αυτή η μακροχρόνια διαμάχη και τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Αθήνα και να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο Λόρδος Φροστ είπε ότι μια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια εκστρατεία που θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες, όπως τη Δανία, την Γερμανία, την Αυστρία και την Γαλλία, που έχουν επίσης μέρη από τα μάρμαρα, να επιστρέψουν τα αντικείμενα στην Ελλάδα.
Πρόβλεψη για πρόγραμμα ανταλλαγών
Είπε επίσης ότι θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, με αντικείμενα από τα ελληνικά μουσεία να πηγαίνουν και να εκτίθενται στη Βρετανία, καθώς και στενότεροι πολιτιστικοί δεσμοί, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών ανταλλαγών.
«Η προσωπική μου άποψη για αυτό είναι ότι έφτασε η ώρα για μια μεγαλειώδη χειρονομία και μόνο η κυβέρνηση μπορεί να την κάνει. Να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως εφάπαξ δώρο στην Ελλάδα, αλλά ως μέρος και υπό τον όρο μιας νέας ευρύτερης αγγλοελληνικής πολιτιστικής συνεργασίας», ανέφερε ο Λόρδος.
«Κλείνει» η πόρτα των επιστροφών
Ακόμη, ο ίδιος δήλωσε ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, αν και ήταν σαφής ότι η συμφωνία θα ήταν «εφάπαξ» και δεν θα άνοιγε την πόρτα σε άλλες μακροχρόνιες διεκδικήσεις αντικειμένων που βρίσκονται στην κατοχή των Βρετανών, όπως τα χάλκινα αντικείμενα του Μπενίν από τη Νιγηρία, τα οποία αφαιρέθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις το 1897 και βρίσκονται στο επίκεντρο μιας εκστρατείας επαναπατρισμού.