Η διεθνής πίεση που ασκείται στην Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να αναδιαμορφώσει την ηγεσία της και να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις είναι ένας περισπασμός από την ανάγκη για έναν πολιτικό ορίζοντα που θα θέσει τη βάση για ειρήνη μετά τον πόλεμο της Γάζας, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ.
Σε συνέντευξη με το Reuters, ο Στάγεχ ζήτησε παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να τεθεί τέλος στη μακρόχρονη σύγκρουση, λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα με την περισσότερη περιφερειακή επιρροή, απέτυχε μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την επιρροή της.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια επόμενη μέρα για όλα τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να δούμε ένα τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και την υλοποίηση και εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών», είπε.
Τα σχέδια για το μέλλον στη Γάζα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις τελειώσουν την εισβολή τους που διαρκεί εδώ και εβδομάδες παραμένουν νεφελώδη όμως υπάρχει ευρεία διεθνής υποστήριξη να αποδοθεί ηγετικός ρόλος στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία προς το παρόν ασκεί περιορισμένη διακυβέρνηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Για διαφθορά κατηγορείται η ΠΑ
Ωστόσο η ΠΑ, που δημιουργήθηκε μετά τις Συμφωνίες του Όσλο το 1993, κατηγορείται για αναποτελεσματικότητα και διαφθορά, με την Ουάσινγκτον να πιέζει για αναδιοργάνωση της ηγεσίας γύρω από τον 88χρονο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει πει κατ΄επανάληψη πως η Ουάσινγκτον ‘βλέπει’ μια λύση δύο κρατών, με ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, ως τη μοναδική βιώσιμη λύση.
Όμως έχει ασκήσει πίεση στον Αμπάς προκειμένου να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να ισχυροποιήσει την κοινωνία των πολιτών και να υποστηρίξει την ελευθερία του Τύπου καθώς και να δώσει νέα πνοή στην ηγεσία ενός θεσμού, η υποστήριξη για τον οποίο μεταξύ των Παλαιστινίων βαίνει μειούμενη επί χρόνια.
Ο Στάγεχ, στενός σύμμαχος του Αμπάς, που ήταν μέλος της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας στην ειρηνευτική διάσκεψη της Μαδρίτης το 1991, δήλωσε πως η ΠΑ έχει ήδη διατυπώσει τις δικές της προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και η εστίαση σε εσωτερικές αλλαγές αποτελεί αντιπερισπασμό.
«Για εμάς το θέμα είναι: ‘Δώστε μας έναν πολιτικό ορίζοντα’», είπε προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ απέτυχαν μέχρι τώρα να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για την ειρήνη.
«Οι Αμερικανοί όταν έρχονται εδώ, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Όταν δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν αρχίζουν να μιλάνε για αναζωογόνηση της Παλαιστινιακής Αρχής».
«Παράδοξο»
Ο Στάγεχ είπε πως η άρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψουν ένα αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ την ίδια στιγμή καλούν το Ισραήλ να λυπηθεί τις ζωές των αμάχων στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, είναι «παράδοξη».
«Είναι ένα παράδοξο που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ασκήσουν σοβαρή πίεση στους Ισραηλινούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πουν στο Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο», είπε.
Τα σχόλια του Στάγεχ έρχονται μετά το επίσημο βέτο που προέβαλαν οι ΗΠΑ στο αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός, παρά την προειδοποίηση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για παγκόσμια απειλή από τον πόλεμο που διαρκεί ήδη δύο μήνες.
«Σήμερα αυτό που χρειάζεται είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας να πει με πολύ σαφές χρονοδιάγραμμα πως αυτή η ισραηλινή κατοχή που έχει συμβεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 1967 θα πρέπει να τελειώσει», είπε. «Είναι η μοναδική διέξοδος».
Κάλεσμα για άμεση κατάπαυση του πυρός
Ο Στάγεχ κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός, λέγοντας πως οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν λιμοκτονία και αναφέροντας πως η επείγουσα ρίψη από αέρος τροφίμων είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή.
«Ο λαός μας λιμοκτονεί», είπε. «Δεν υπάρχουν ιατρικές προμήθειες. Δεν υπάρχουν τρόφιμα».
Το Ισραήλ επιμένει πως θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη της επίθεσης της Χαμάς που σκότωσε περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς και ξένους και οδήγησε στη μεταφορά περίπου 240 ανθρώπων ως ομήρων στη Γάζα.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επίσης πει πως το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει η Γάζα να κυβερνηθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή, λέγοντας πως το Ισραήλ έχει διαφορετική άποψη από την Ουάσινγκτον στο θέμα της διαχείρισης της «επόμενης μέρας μετά τη Χαμάς».
Ο Στάγεχ είπε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν «με πολύ καλή πολιτική γλώσσα» σχετικά με τη λύση δύο κρατών και το τέλος της κατοχής αλλά αυτή η λεκτική υποστήριξη δεν είναι αρκετή.
«Αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάποιου είδους εφαρμόσιμα μέτρα. Χρειαζόμαστε η Ουάσινγκτον να συνδυάσει τα λόγια με τα έργα, όχι μόνο να μιλάει με αυτοπεποίθηση ώστε να φαίνεται ότι είναι πολύ καλή σε αυτό που κάνει. Υπάρχουν τόσα πολλά μέτρα που η Ουάσινγκτον μπορεί να κάνει αλλά δεν κάνει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ