Μπορεί η συζήτηση επί του προϋπολογισμού που ξεκίνησε χθες να χαρακτηρίστηκε «άνευρη» και «άπνοη», ωστόσο η σύγκρουση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη με τον υπερσυντονιστή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς και πρώην υπουργό Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, άλλαξε το κλίμα.
Η αντιπαράθεσή τους ήταν σφοδρή και οι πολιτικές μομφές που ανταλλάχθηκαν βαρύτατες. Αφορμή οι αποδοκιμασίες από τα βουλευτικά έδρανα που ακούστηκαν όταν ο κ. Φλωρίδης αναφερθείς στις αλλαγές που έχει εισηγηθεί στον Ποινικό Κώδικα είπε ότι εδώ και χρόνια είχε ξεχαστεί ότι εκτός από τα δικαιώματα αυτών που εγκληματούν, υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων: «Οι πολίτες δεν επιθυμούν να τους κλέβουν ληστές, να τους βιάζουν τα παιδιά τους, να τους συκοφαντούν. Αυτά αγνοήθηκαν για πολλά χρόνια», είπε, ενώ ο κ. Πολάκης φέρεται να του φώναξε: «Ντροπή».
«Σας ενοχλεί, γιατί όλη η φροντίδα στα χρόνια που κυβερνήσατε ήταν πώς θα προστατεύσετε τους εγκληματίας, καμία φροντίδα για τα θύματα», του απάντησε οργισμένος ο υπουργός Δικαιοσύνης εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο εγκάλεσε ότι με τις αλλαγές που ψήφισε στον Ποινικό Κώδικα λίγο πριν τις εκλογές του 2019 παρατείνοντας μάλιστα προς τούτο την λειτουργία της Βουλής κατά μια εβδομάδα, οδήγησε 5.000 δικογραφίες στο αρχείο.
«Η φροντίδα σας ήταν πώς 5.000 υποθέσεις κακουργηματικές να πάνε στο αρχείο. Μεγαλοεγκληματίες που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό 15 χρόνια, να αθωωθούν γιατί μετατρέψατε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα», σημείωσε σε έντονο ύφος ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονταν από τα βουλευτικά έδρανα, με τον κ. Φλωρίδη να συμπληρώνει: «Αυτό το κάνατε στο όνομα του λαού και των εργαζομένων; Όχι! Αλλά των μεγαλοεγκληματιών της χώρας, που στην υγεία των κορόιδων καταργήσατε δίκες την ώρα που θα υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις με απειλή ποινής. Αποχαιρέτισαν κουνώντας το καπελάκι τους. Στο όνομα του λαού τα κάνατε αυτά;». Ενώ επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή που είχε μιλήσει για διαπλοκή με την ολιγαρχία.
«Πιστεύετε στην ακροδεξιά»
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε και πήρε τον λόγο κατηγορώντας τον κ. Φλωρίδη ότι απέδειξε με την τοποθέτησή του «ότι είναι δυνατόν να πας από το προοδευτικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ στην ακροδεξιά της ΝΔ χωρίς να περάσεις από το ενδιάμεσο στάδιο φιλελεύθερης δεξιάς. Είχαν πολύ καιρό να ακούσω στη Βουλή τέτοιο ακροδεξιό λόγο. Από τότε που έφυγε η Χρυσή Αυγή», είπε και συμπλήρωσε: «Πίστευα ότι τα πιστοποιητικά με χυδαίες αναρτήσεις στο facebook εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αρκετά, αλλά φαίνεται ότι σας αδικώ, πιστεύετε στην ακροδεξιά».
Η απάντηση του κ. Φλωρίδη ήταν: «Όταν δεν μπορείτε να προσδώσετε περιεχόμενο στην πολιτική σας ή αυτά που κάνατε και αποτελούν περιεχόμενο της πολιτική σας δεν μπορείτε να τα υπερασπίσετε, καταφεύγετε στους χαρακτηρισμούς. Βολική αντίληψη της Αριστεράς που κατάντησε εκεί που κατάντησε…», επισημαίνοντάς του πως «εσείς ονομάζετε ακροδεξιά, μια πρωτοβουλία που έρχεται να νομοθετήσει υπέρ των δικαιωμάτων των θυμάτων και της κοινωνίας. Αριστερά ονομάζετε ότι κάνατε υπέρ των εγκληματιών. Αυτή είναι η διαφορά μας. Ότι έχετε να πείτε εδώ για ακροδεξιά να τα πείτε στον Κοντονή που τα λέει αυτά. Ποιος είναι ακροδεξιός αυτός που φέρνει τη νομοθεσία να υπερασπίσει τα θύματα ή αυτοί που διαπλέκονται με την ολιγαρχία για να την απαλλάξουν από τα αδικήματα. Γι’ αυτό δεν αντέξατε το κόμμα σας και πάτε να κάνετε κάτι άλλο τώρα. Υπήρξατε όμως εκεί…».
Παρέμβαση Πλεύρη
Στο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης ο οποίος διερωτήθηκε αναφορικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ «ποιος ήταν ο λόγος που την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα την κάνατε πλημμέλημα;» κάτι που οδήγησε σε παραγραφή αδικημάτων.
«Το ότι η δωροδοκία από κακούργημα έγινε πλημμέλημα είναι κάτι που θα σας συνοδεύει. Δεν είναι αθώο κομμάτι», πρόσθεσε, ενώ απαντώντας του ο κ. Πολάκης τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται, διευκρινίζοντας πως «αυτό που ψηφίστηκε τότε αφορούσε τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά έτσι όπως το πετάξατε είναι σα να “καθαρίσαμε” πολιτικούς προϊσταμένους».
«Για δημόσιους υπαλλήλους η δωροδοκία μετατράπηκε σε πλημμέλημα όταν αυτός ο υπάλληλος παίρνει φακελάκι για να “τρέξει” μια νόμιμη πολεοδομική άδεια. Αν κακώς έβγαζε άδεια θα έμενε κακούργημα», πρόσθεσε και κατέληξε: «Είπατε αισχρά ψέματα για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, για να δικαιολογήσετε τον ακροδεξιό λόγο ενός υπουργού του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ που έχει γίνει θεραπαινίδα του νεοφιλελευθερισμού του Μητσοτάκη», με τον κ. Πλεύρη να του ανταπαντά: «Μαθήματα ειδικού ποινικού δικαίου 4ου εξαμήνου: ενεργητική δωροδοκία είναι αυτός που “τα δίνει”, παθητική αυτός που “τα παίρνει”. Αυτός που “τα έδινε” και “λάδωνε”, αυτός έγινε πλημμέλημα για όλους».