Ως τη «βάση του ανταγωνισμού» χαρακτήρισε τα χρωματιστά τιμολόγια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στο FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να αναζητήσουν τη χαμηλότερη τιμή ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός. «Το να ψάξουν οι καταναλωτές για τη φθηνότερη τιμή είναι η βάση για να υπάρξει φθηνότερη τιμή», σημείωσε.

«Ο ανταγωνισμός μόλις ξεκίνησε»

«Ο ανταγωνισμός έχει μόλις ξεκινήσει», σημείωσε, καλώντας τους καταναλωτές να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και να κρίνουν τη συμπεριφορά των παρόχων.

Υποστήριξε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές του ηλεκτρισμού, εκτίμηση που βασίζει στην εξομάλυνση της εικόνας στην αγορά μετά την αρχική αναταραχή λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, στο γεγονός ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης της ΕΕ παραμένουν γεμάτες σε ποσοστό 90% παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς και στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον καιρό που δείχνουν υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες για τον Ιανουάριο.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, αν και από τον Ιανουάριο σταματούν οι επιδοτήσεις το ρεύμα η υποχώρηση της τιμής του έχει ως αποτέλεσμα το κόστος της κιλοβατώρας χωρίς επιδότηση να προσεγγίζει το περσινό κόστος της κιλοβατώρας με επιδότηση.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση όσων θερμαίνονται με ρεύμα

Άλλωστε, όπως είπε, οι πολίτες που θερμαίνονται με συσκευές που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα (περίπου 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας) θα δουν χαμηλότερες τιμές λόγω της έκτακτης ενίσχυσης που θα δοθεί. Η σχετική πλατφόρμα για την επιδότηση πρόκειται να ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου, αν και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η εν λόγω διαδικτυακή πύλη να ανοίξει νωρίτερα, προς τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο ωφελούμενοι θα λάβουν την ενίσχυση με τη μορφή έκπτωσης στον λογαριασμό τους, και όχι υπό τη μορφή κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ο υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι σκοπεύει να παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο, περιμένοντας να ανακοινωθούν οι τιμές από τους παρόχους.

Τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για μηνιαία καταμέτρηση των καταναλώσεων, κάτι που θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2024. Η μηνιαία καταμέτρηση θα βοηθήσει τους καταναλωτές να έχουν καλύτερη εικόνα των καταναλώσεών τους, ενώ θα προσφέρει διαφάνεια στην αγορά.

Υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς μεταξύ παραγωγού ενέργειας και καταναλωτή ο τελευταίος είναι ο αδύναμος κρίκος.

Όσον αφορά τις κινήσεις του επόμενου διαστήματος, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι εκκρεμεί να οριστεί ο τρόπος με τον οποίον θα αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος για ταχύτερη είσοδο των ΑΠΕ, με παράλληλη αύξηση της δυνατότητας αποθήκευσης.

«Εθνικός θησαυρός» τα υπεράκτια αιολικά

Αναφορικά με τις επενδύσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου, υπογράμμισε ότι όσο περνά ο καιρός εάν οι σχετικοί σχεδιασμοί δεν περιλαμβάνουν δυνατότητα προσαρμογής των εν λόγω αγωγών στη μεταφορά υδρογόνου το ενδιαφέρον χρηματοδότησης μειώνεται. Ως εκ τούτου, εκλείπει το ενδιαφέρον για τον αγωγό East Med. Ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.


Μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα αποτελεί η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τόνισε, σημειώνοντας ότι τα offshore αιολικά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας. Προβλέπονται επενδύσεις τις τάξεως των 30-40 δις. ευρώ στον τομέα αυτό, είπε, ενώ στόχος είναι οι πλωτοί αιολικοί σταθμοί να παραχθούν κατά ποσοστό άνω του 50%-60% στην Ελλάδα.

Τα υπεράκτια αιολικά αποτελούν έναν «εθνικό θησαυρό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι έχουν πολύ μικρότερες επιπτώσεις σε σχέση με τα χερσαία αιολικά. Οι διαρκείς ανάγκες συντήρησής τους, άλλωστε, θα προσφέρουν στους κατοίκους των κοντινών περιοχών (των νησιών) πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Νέο πλαίσιο ανταποδοτικών ωφελειών

Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προανήγγειλε νέο πλαίσιο ανταποδοτικών ωφελειών που θα καταστήσει ελκυστικές τις ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες, ενώ προανήγγειλε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της ανακύκλωσης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.