Επίθεση σε ΗΠΑ και Ισραήλ, εξαπέλυσε το μεσημέρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κωνσταντινούπολη, από όπου σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επικρίνοντας το αμερικανικό βέτο στο ψήφισμα για τη Γάζα.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο ψηφίσματος που εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστηρίχθηκε από σχεδόν 100 κράτη, υπερψηφίστηκε από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταψηφίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες που άσκησαν βέτο, ενώ η Βρετανία επέλεξε την αποχή.
« Στη Γάζα συνθλίβεται η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»
«Η απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μία κατάπαυση του πυρός απορρίφθηκε μόνο από το βέτο των ΗΠΑ. Είναι αυτό δικαιοσύνη;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί».
«Δεν έχουμε καμία ελπίδα. Δεν υπήρξε απόφαση για κατάπαυση του πυρός λόγω του βέτο των ΗΠΑ. Ο ΟΗΕ μετατράπηκε σε ένα συμβούλιο για να προστατεύει το Ισραήλ» είπε και πρόσθεσε: «Ένας δίκαιος κόσμος είναι εφικτός, αλλά όχι με την Αμερική. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ».
Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας: «Το μέρος όπου η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνθλίβεται, είναι ξεκάθαρα είναι η Γάζα. Περισσότεροι από 18 χιλιάδες αδελφοί μας από τη Γάζα σκοτώθηκαν. Οι δύο στους τρεις Παλαιστίνιους που δολοφονούνται βάναυσα από το Ισραήλ είναι γυναίκες ή παιδιά. Όλοι οι οικισμοί αμάχων βομβαρδίζονται άγρια από το Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει καταδικάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε πείνα και θάνατο. Στη Γάζα σφαγιάζεται οτιδήποτε σχετίζεται με την ανθρωπότητα».
Το αμερικανικό βέτο
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο χθες σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παράλληλα με την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς.
Την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος για πρώτη φορά το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει στον γενικό γραμματέα να επιστήσει την προσοχή σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Η Χαμάς χαρακτηρίζει «ανήθικη και απάνθρωπη» την απόφαση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο. «Η παρεμπόδιση από τις ΗΠΑ της έκδοσης απόφασης που ζητούσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός» ισοδυναμεί με «απευθείας συνέργεια στη σφαγή του λαού μας από την κατοχή, στη διάπραξη περισσότερων σφαγών και εθνοκάθαρσης» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασαν πολύ γρήγορα ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) να κρίνουν ότι η απραξία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού το καθιστά «συνένοχο στη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Στάγεχ στηλίτευσε με τη σειρά του την «αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει σχέδιο απόφασης με στόχο να τερματιστεί η επίθεση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της χρήσης του βέτο τους από τις ΗΠΑ», που γι’ αυτόν είναι «ντροπή» και ισοδυναμεί με «νέα λευκή επιταγή στη δύναμη κατοχής να σφαγιάζει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει».
Πρόσθεσε πως το βέτο δείχνει ότι οι ΗΠΑ «ψεύδονται» όταν λένε ότι ανησυχούν για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Το ευχαριστώ του Ισραήλ στις ΗΠΑ
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την «τολμηρή ηγεσία» τους, αφού χρησιμοποίησαν το δικαίωμα βέτο τους σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Η κατάπαυση του πυρός είναι σαν να παραδίδουμε ένα βραβείο στη Χαμάς, να απορρίπτουμε τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και να δίνουμε σήμα στις τρομοκρατικές ομάδες παντού», ισχυρίστηκε ο Γκαλάντ στο Χ.