Ανοιχτά υπονομεύουν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ τις προσπάθειες για επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας στην COP28 μετά από 30 χρόνια από την έναρξη της συνόδου, η οποία θα προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
«Δεν είναι αντικείμενο της COP28»
Αυτό αναφέρουν, σύμφωνα με το Reuters, παρατηρητές των συνομιλιών για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι, σύμφωνα με τους οποίους η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέμειναν στη διάρκεια των συζητήσεων σήμερα Σάββατο ότι το αντικείμενο της COP28 είναι να διαπραγματεύεται και να συζητά γύρω από τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και όχι να θέτει στόχους μείωσης των ορυκτών καυσίμων που την προκαλούν.
Βετεράνοι διαπραγματευτές που βρίσκονται στο Ντουμπάι, δήλωσαν ότι προφανώς η προσπάθεια απεξάρτησης του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα έχει αποκτήσει τόση δυναμική, ώστε έχει προκαλέσει την οργή της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Επιστολή ΟΠΕΚ
Αργά χθες Παρασκευή, έγινε γνωστό ότι ο γ.γ. του ΟΠΕΚ, Χάιθαμ αλ Γκάις, κάλεσε με επιστολή του τούς εκπροσώπους των χωρών μελών του καρτέλ να απορρίψουν κάθε συμφωνία με στόχο τα ορυκτά καύσιμα στις διαπραγματεύσεις της COP28 οι οποίες διεξάγονται στο Ντουμπάι. Η επιστολή, με ημερομηνία της περασμένης Τετάρτης, εστάλη στα 13 κράτη μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων το Ιράκ, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που προεδρεύουν φέτος της COP28, και τη Σαουδική Αραβία.
Έντονες αντιδράσεις – «Απεχθής» η στάση του ΟΠΕΚ
«Δεν θα επιτρέψουμε σε παράγοντες που θέλουν να συνεχίσουν να εκπέμπουν και να ρυπαίνουν το κλίμα να εξαρτούν τις διαπραγματεύσεις και το έργο μας από την επίτευξη συμφωνίας για την πλήρη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε εξοργισμένη η υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας, Ρομίνα Πουρμοχτάρι.
Η ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης επίσης κατήγγειλε την «απεχθή» θέση του ΟΠΕΚ.
Η απεσταλμένη της Γερμανίας για το κλίμα, Τζένιφερ Μόργκαν, εκτίμησε ότι οποιαδήποτε έκκληση για μπλοκάρισμα της συμφωνίας θα γίνει περισσότερο αισθητή από τις μικρές χώρες που είναι ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Αυτήν τη στιγμή, οι χώρες εδώ παλεύουν για τη ζωή τους. Τα μικρά νησιά, και οι περισσότερες χώρες εδώ, συμμετέχουν πολύ ενεργά σε αυτή τη συζήτηση με πραγματικό τρόπο», δήλωσε σε συνέντευξή της. «Και νομίζω ότι προφανώς δεν είναι υπεύθυνο να έχουμε μια θέση που θα μπορούσε να σημαίνει – θα σήμαινε – τη ζωή και το θάνατο πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων», τόνισε.
«Μείωση εκπομπών, όχι επιλογή πηγών ενέργειας»
Ο αλ Γκάις αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του και δήλωσε πως ο ΟΠΕΚ θέλει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στη μείωση των εκπομπών, και όχι στην επιλογή πηγών ενέργειας.
«Ο κόσμος χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις σε όλες τις ενέργειες, περιλαμβανομένων των υδρογονανθράκων», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ. «Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και συμπεριληπτική», πρόσθεσε.
Στο Αζερμπαϊτζάν η σκυτάλη για την COP29
Το Αζερμπαϊτζάν είναι πιθανόν να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα του επόμενου έτους, μετά την συμφωνία με την Αρμενία για την υποψηφιότητά του.
Υπάρχει μία γενικότερη συναίνεση ότι το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να φιλοξενήσει την επόμενη διοργάνωση της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP29) δήλωσε σήμερα ο Αζέρος υπουργός Οικολογίας Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι υπάρχει μία γενικότερη συναίνεση στην υποψηφιότητα του Αζερμπαϊτζάν για την φιλοξενία της COP29,» δήλωσε ο ίδιος στο Ντουμπάι.