Σε μονοψήφια ποσοστά κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να μην μπορεί να αντιστρέψει την καθοδική του πορεία. Η Νέα Αριστερά στην πρώτη μέτρηση καταγράφει ποσοστό 2,5%. Το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό παραμένει αμετάβλητο.
Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη, το ΠαΣοΚ φαίνεται να εδραιώνει τη δεύτερη θέση, ενώ το ΚΚΕ δείχνει ικανό να στερήσει από την Κουμουνδούρου την τρίτη θέση, καθώς είναι σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, στην δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύεται σήμερα στα Παραπολιτικά, η οποία διεξήχθη το διάστημα 5 έως 7 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε δηλαδή μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου φορέα που δημιούργησαν οι 11 βουλευτές καταγράφονται τα εξής:
Ο νεοεισερχόμενος σχηματισμός καταγράφει ποσοστό πολύ κοντά στο κοινοβουλευτικό όριο εισόδου.
Η ΝΔ συγκεντρώνει 35,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,8%. Σε απόσταση αναπνοής το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,9%.
Η εκλογική επιρροή της «Νέας Αριστεράς», όπως και των υπόλοιπων κομμάτων αποτυπώνεται στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου, όπου ο νεοεισερχόμενος σχηματισμός καταγράφει ποσοστό πολύ κοντά στο κοινοβουλευτικό όριο εισόδου.
Η εκτίμηση για τις ευρωκλογές
Το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές που θεωρούνται πιο «χαλαρές» σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.
Στο εν λόγω ερώτημα το 9,1% δηλώνει σήμερα ότι θα προτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2,8% την Νέα Αριστερά.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι το 5,8% του εκλογικού σώματος ανέφερε ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να επιλέξει τη «Νέα Αριστερά» στις ευρωεκλογές.
Το 31,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΔ στις ευρωεκλογές, ενώ περιορισμένη δυναμική φαίνεται να έχει το ΠΑΣΟΚ αφού μόνο το 10,2% δηλώνει ότι προτίθεται να υπερψηφίσει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη τον Ιούνιο. Ποσοστό 7,8% συγκεντρώνει το ΚΚΕ.
Πάντως, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης από τις ευρωεκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ υψηλό και φτάνει το 22,3%.
Τέλος το 69,3% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά (ναι και μάλλον ναι) την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Μόλις όμως το 32% σκέφτεται ( ναι και μάλλον ναι) να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, στις κάλπες του Ιουνίου.