Ένα γεμάτο εξάωρο με τον Ερντογάν στην Αθήνα

Τα δώρα που ανταλλάγησαν, η άφιξη που θύμιζε... πλανητάρχη, η τουρκάλα δημοσιογράφος με τη διπλή σημαία στο σακάκι, οι σέλφι και το γεύμα με τα ντολμαδάκια με ταραμά.

Δεν ξέρω εάν το πρόσεξε ο ίδιος Ταγίπ Ερντογάν, αλλά στην παραμονή του στα μέγαρα της Ηρώδου Αττικού βρέθηκε τουλάχιστον δυο φορές κάτω από τις εικόνες του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης. Και τις δύο φορές κοίταξε τις εικόνες πλην όμως δεν ρώτησε τίποτα..

Μπορεί η εξάωρη επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου Προέδρου να ήταν επίσκεψη εργασίας ωστόσο δώρα ανταλλάγησαν. Ο Τούρκος Πρόεδρος δώρισε στην κυρία Σακελλαροπούλου ένα περίτεχνο βάζο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε μια μαρμάρινη πιατέλα σε λευκό μάρμαρο Διονύσου με ανάγλυφο κλαδί ροδιάς. Το δώρο του Ερντογάν πήγε κατευθείαν στο δεύτερο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου, εκεί όπου βρίσκεται το Μουσείο Δώρων, ενώ το δώρο της Προέδρου της Δημοκρατίας πήγε και αυτό κατευθείαν στο πορτ μπαγκάζ, ενός από τα δύο πανάκριβα, αλεξίσφαιρα και αλεξίβομβα Μερσεντές (που στοιχίζανε εκατομμύρια στους Τούρκους φορολογούμενους) που έφερε μαζί του ο Ερντογάν.

Όσα θύμιζαν… πλανητάρχη

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά που συνέβησαν χθες στο αεροδρόμιο και στην οδό Ηρώδου Αττικού, θυμίζουν κάπως… πλανητάρχη, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος προφανώς ζήλεψε τη δόξα του Αμερικανού Προέδρου. Με δύο ίδιες λιμουζίνες για λόγου ασφαλείας κινείται ο Αμερικανός Πρόεδρος, το ίδιο και ο Ερντογάν.

Με το ασφαλέστατο air force one μετακινείται ο πλανητάρχης, με αεροσκάφος που διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, ηλεκτρονικά αντίμετρα αίθουσες συσκέψεων ακόμα και μικρό νοσοκομείο μετακινείται ο Ερντογάν. Ο Πλανητάρχης όπου πάει φέρνει και το «θηρίο» του, ο Ερντογάν με ένα δεύτερο VIP αεροσκάφος κουβαλάει τα δύο «θηρία» αυτοκίνητά του. Λευκό Οίκο έχει ονομάσει το Προεδρικό Μέγαρο ο Πλανητάρχης, Λευκό Παλάτι το ονόμασε και ο Ερντογάν.

Οι δύο σημαίες που σήμαναν συναγερμό

Στο Προεδρικό Μέγαρο εμφανίστηκε μια Τουρκάλα δημοσιογράφος, διπλωματική συντάκτρια της Σαμπάχ, αυτήν που συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο στα ταξίδια του με δύο σημαίες στο πέτο του λευκού σακακιού της. Η μία σημαία ήταν η τουρκική. Η άλλη όμως; Ήταν σημαία του ψευδοκράτους και η εν λόγω δημοσιογράφος την έδειχνε μάλιστα προκλητικά σε όλους.

Ειδοποιήθηκε η ασφάλεια του Προεδρικού Μεγάρου, η οποία με τη σειρά της πρέπει να ειδοποίησε την τουρκική πρεσβεία και ένας από την Τουρκική πρεσβεία την πλησίασε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και της είπε να βγάλει από το πέτο της τη σημαία του ψευδοκράτους. Όντως την αφαίρεσε χωρίς καμιά διαμαρτυρία.

Πάντως οι άλλοι Τούρκοι μέσα στο Προεδρικό έβγαζαν σέλφι, φωτογράφιζαν το χριστουγεννιάτικο δένδρο, τα έπιπλα, τους τσολιάδες που ήταν στο διάδρομο (χωρίς αυτοί να έχουν μαζί τους την τουρκική σημαία που είχαν το 2017), ήπιαν, την πορτοκαλάδα τους καθώς και την βυσσινάδα τους (πάντοτε το Προεδρικό φημίζεται για την έξοχη βυσσινάδα του) ή τον καφέ με φίλτρο. Και γενικά φαίνονταν ικανοποιημένοι.

Η διακήρυξη των Αθηνών και η ομιλία Μητσοτάκη

Ίσως όμως το πιο σημαντικό δώρο που μας έκανε ο Ερντογάν ήταν ότι έβαλε την υπογραφή του στη διακήρυξη των Αθηνών. Ένα κείμενο, που προήλθε έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό προηγούμενο αλλά και ως βάση για θετικές μελλοντικές εξελίξεις.

Ωστόσο εντύπωση έκανε και η ομιλία του Πρωθυπουργού. Ήταν μια ομιλία με καθαρά διπλωματική γλώσσα, είπε τα πάντα, κράτησε τις ελληνικές θέσεις με μια διπλωματική μαεστρία κυρίως όταν αναφέρθηκε στη λύση του Κυπριακού, στη μειονότητα της Θράκης, για τους δύο λαούς που είναι δίπλα-δίπλα, όπως τα σύνορα, για όσα οι δύο χώρες κατέκτησαν σε ήρεμα νερά, που πρέπει να τα διατηρήσουμε ήρεμα και για τις επόμενες γενιές και όταν ανάφερε τα λόγια του πατέρα του μόλις συνάντησε τον Ιπεκτσί.

Το γεύμα

Στο γεύμα (θα σας πω παρακάτω τι έφαγαν) η συζήτηση δεν ήταν καθόλου πολιτική. Ωσάν να βρίσκονταν σε μια παρέα και συζήτησαν για το… ποδόσφαιρο, για το πόσο κοντά είναι τα ελληνικά και τουρκικά φαγητά, για την μουσική κουλτούρα (μάλλον δεν εννοούσαν τα ποιοτικά τραγούδια), για τον προπονητή του Παναθηναϊκού (τον οποίο ο Ερντογάν συνάντησε αργότερα στην τουρκική πρεσβεία) για την προσεχή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ (όπου θα μας αποχαιρετήσει, επιτέλους, ο Στόλντενμπεργκ), αλλά και για κάτι που άμεσα ενδιαφέρει την χώρα μας. Για το πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία. Ο Πρωθυπουργός ρωτούσε τον Ερντογάν πότε αυτό θα λειτουργήσει.

Πάντως να ξέρετε ότι στο φαγητό ο Ερντογάν δεν είναι καθόλου εύκολος. Έπρεπε να βρεθεί ένα γεύμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Και τούτο γιατί αποφεύγει τη ζάχαρη, το αλάτι, την γλουτένη και τα γλυκά. Έτσι η ψαροταβέρνα στο Φάληρο απ΄όπου ήρθε το γεύμα στο Μαξίμου όλα αυτά τα έλαβε υπόψη. Ωστόσο ο Ερντογάν, μου είπαν, ήθελε καλαμαράκια, πλην όμως καλαμαράκια δεν ήρθαν. Κάποιος είπε, μάλλον για αστείο ότι δεν πρόλαβαν να ψηθούν. Έτσι αντί για καλαμαράκια, ο Ερντογάν έφαγε ντολμαδάκια με ταραμά. Μάλιστα τα ντολμαδάκια τα έβαλε στο μενού με δική του πρωτοβουλία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός (έχει μια αδυναμία στα ντολμαδάκια). Υπήρξε, μαθαίνω αρκετή συζήτηση γύρω από τα ντολμαδάκια, με τον Τούρκο Πρόεδρο να γνωρίζει και τα ντολμαδάκια με τον κιμά και αυτά με το ρύζι. Τα τελευταία ο Πρωθυπουργός τα είπε «γιαλαντζί», με τον Ερντογάν να ξεσπά στα γέλια λέγοντας πως αυτό είναι τούρκικη γλώσσα και σημαίνει… ψεύτικα.

Έτσι πρώτο πιάτο είχε ελληνική σαλάτα, ντοματάκια τσέρι, ντομάτες, παξιμάδι χαρουπιού, αγγούρι ελιές, καπαρόφυλλα, ελαιόλαδο, ρίγανη αλάτι και κατσικίσιο τυρί. Κύριο πιάτο, μαύρος ροφός ψημένος στον ατμό, βραστά χόρτα εποχής και τέλος χαλβάς από σιμιγδάλι, φρούτα εποχής, πορτοκάλι, μανταρίνι, πράσινο μήλο, άγρια μούρα και αχλάδι. Γλυκό όμως δεν έφαγε ο Ερντογάν και εάν αληθεύουν αυτά που διαδίδουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν πρέπει να έφαγε ούτε ο Μητσοτάκης, όχι για κανέναν ιδιαίτερο, λόγο, αλλά επειδή δεν του αρέσει.

***

Ελληνοτουρκική προσέγγιση και στην Ουάσιγκτον

Την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, στην Ουάσιγκτον γινόταν άλλη μία (απροσδόκητη) ελληνοτουρκική συνάντηση.

Στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνόδου του ΝΑΤΟ, Έλληνες βουλευτές με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Παναγιωτόπουλο (πρώην υπουργό Αμύνης) «περικύκλωσαν» τον Τσαβούσογλου (τον θυμάστε αυτό που ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας , επί χρόνια απειλούσε για την στρατιωτικοποποίηση των νησιών) και άρχισαν να τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για τη νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Όλα θα πάνε καλά, τους έλεγε. Μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο ήταν ο ναύαρχος έ.α. Βαγγέλης Αποστολάκης (ΣΥΡΙΖΑ), ο Μιχάλης Κατρίνης (ΠαΣοΚ), Ζωή Ράπτη (ΝΔ).

***

Ημέρες και κυρίως έργα στην Βασιλίσσης Όλγας

Λέτε να μην είναι και τόσο ανέφελη η αλλαγή σκυτάλης στον δήμο Αθηναίων καθώς η βασική προεκλογική δέσμευση του νέου δημάρχου Χάρη Δούκα, ότι θα επαναφέρει στην κυκλοφορία τη Βασιλίσσης Όλγας, μάλλον κινδυνεύει; Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή αυτές τις ημέρες, όπως φαίνεται πολυμελή συνεργεία σκάβουν το ανοδικό ρεύμα προς Λ. Αμαλίας και Λ. Συγγρού, ξηλώνοντας τον δρόμο προφανώς για να τοποθετήσου και σ΄ αυτόν τάπητα για πεζούς και ποδηλάτες.

Η εκθεμελίωση, όπως φαίνεται, είναι ριζική γι΄ αυτό και έχει αποκλειστεί η κυκλοφορία από τον «Φωκιανό» με αποτέλεσμα να μην κινούνται εκεί ούτε τα λεωφορεία. Οι υπεύθυνοι του έργου αναφέρουν ότι θα το παραδώσουν τις προσεχείς ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Συνεπώς ο κ. Δούκας είτε θα εφαρμόσει πολιτική «ράβε -ξήλωνε» ή θα ξεκινήσει τη θητεία του υποχωρώντας από το πρόγραμμα του.

***

Προκλητικός πάλι ο Ράμα

Λάδι στη φωτιά των Ελληνοαλβανικών σχέσεων ρίχνει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει κάποιο δικαίωμα στην υπόθεση Μπελέρη» ενώ παράλληλα αποκλείει το ενδεχόμενο ορκωμοσίας του.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση της ορκωμοσίας του Φρέντη Μπελέρη επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά πως ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν προβλέπει άδεια για αυτή την περίπτωση: «Για κάποιο διάστημα το ζητούσαν από εμάς. Το ζητούσαν από την Αλβανία. Η Αλβανία έχει νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία. Έχουμε επαναλάβει ότι ο Διευθυντής των φυλακών δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν το προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος λέει ξεκάθαρα πότε μπορεί να γίνει η ορκωμοσία», είπε συγκεκριμένα.

***

Οι Έλληνες μάς έδωσαν την φέτα και το ελαιόλαδο, ας τους δώσουμε τα γλυπτά

Στον απόηχο αυτής της διπλωματικής σύγκρουσης για τα γλυπτά του Παρθενώνα, ακόμα και ο Βρετανός δημοσιογράφος, Piers Morgan (Πιρς Μόργκαν), τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε, στο Sky News Australia: «Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κατέχει τα Μάρμαρα και να τα δανείζει στην Ελλάδα, όπως κάνει με πολλές χιλιάδες άλλα αντικείμενα κάθε χρόνο. Η Βρετανία ανέκαθεν έλεγε ότι αυτοί οι θησαυροί πρέπει να παραμείνουν εδώ, όπου είναι ασφαλείς – ένα επιχείρημα που έχει γίνει πολύ λιγότερο ισχυρό από τότε που το Μουσείο παραδέχτηκε ότι έχουν κλαπεί περισσότεροι από 2.000 θησαυροί αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών. Τώρα το θέμα εξελίσσεται σε διπλωματική διαμάχη, αφού ο πρωθυπουργός ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του. Αυτό φάνηκε σαν μια μάλλον ασήμαντη προσπάθεια να ικανοποιήσει την εκλογική βάση του και δεν είναι καλή εικόνα για τη Βρετανία».

Ακόμα, ο Πιρς Μόργκαν συμπλήρωσε το εξής: «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος. Ένας φίλος. Μας έδωσαν τη φέτα, το ελαιόλαδο. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε τα Γλυπτά μας σε αντάλλαγμα». Να με συγχωρεί ο φίλτατος συνάδελφος Πιρς Μόργκαν, αλλά η Ελλάδα δεν έδωσε στη Βρετανία μόνον την φέτα και το ελαιόλαδο, έδωσε κυρίως τον πολιτισμό και τη Δημοκρατία. Το ότι μπορεί να γράφει κατά τέτοιο τρόπο το οφείλει στη Δημοκρατία, η οποία πρώτα από την Ελλάδα ξεκίνησε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.