Σειρά επαφών στο πλαίσιο της COP28, στο Ντουμπάι, είχε ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας σε μια προσπάθεια να περάσει, εκτός των άλλων, το μήνυμα ότι η ελληνική πρωτεύουσα επανήλθε και μάλιστα δυναμικά στα διεθνή περιβαλλοντικά φόρα.
Η ειδική Σύνοδος για τις πόλεις
Μέσα από προσωπικές προσπάθειες ετών μάλιστα, ο Χάρης Δούκας συνέβαλε στη διοργάνωση φέτος μίας ειδικής Συνόδου για τις πόλεις παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής, όπου και εξετάστηκε αναλυτικά ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ως επιστημονικός υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος Diamond συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης, όπου και επισήμανε ότι η πράσινη μετάβαση δεν αρκεί να γίνει με ταχύτητα αλλά θα πρέπει να είναι και συμπεριληπτική, με τους πολίτες συμμέτοχους στη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να πετύχει το εγχείρημα.
Οι διμερείς επαφές με δημάρχους και διεθνείς προσωπικότητες
Ανάμεσα στις διμερείς επαφές του με διεθνείς προσωπικότητες ξεχωρίζουν οι συναντήσεις του με τον πρώην Δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κλιματική κρίση και τη Δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, με την οποία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις γενναίες αποφάσεις που χρειάζονται, προκειμένου να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων είχε επίσης συζήτηση με τον κορυφαίο οικονομολόγο, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Columbia,Τζέφρι Σακς. Οι δυο τους συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ARISTOTLE-CONFUCIUS DIALOGUE.
Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρης Δούκας είναι μόλις ο δεύτερος επιστήμονας σε ολόκληρο τον κόσμο που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή και εκλέχθηκε δήμαρχος. Η πρώτη είναι η δήμαρχος της Μπογκοτά, Κλαούντια Λόπες, με την οποία συζήτησαν εκτενώς τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η κλιματική δικαιοσύνη και πως η προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών θα βρεθεί στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της εφαρμογής των φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών.
Η προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς
Η προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα λόγω της κλιματικής κρίσης, ήταν στην ατζέντα της συνάντησης που είχε με την Γενική Διευθύντρια της Europa Nostra, την οποία και κάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα, για να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο δράσεων για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων ολοκλήρωσε τις επαφές του στο Ντουμπάι, δίνοντας συνεντεύξεις σε ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως το CGTN και συνομιλώντας με δημάρχους από ολόκληρο τον κόσμο, όπως της Βαρσοβίας, των Τιράνων, της Κουένκα (Ισημερινός) και του Χάμπτον (Βιρτζίνια).
Μεταξύ τους συμφώνησαν ότι μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να ανταλλάξουν ιδέες και τεχνογνωσία και να συνδιαμορφώσουν ένα νέο σχέδιο πράσινης και δίκαιης αστικής ανάπτυξης.