Η επόμενη μέρα της επίσκεψης Ερντογάν – Οι «γραμμές συνεννόησης», οι κρίσιμες συναντήσεις του 2024

Η αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα - Το παρασκήνιο, τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα της νέας σελίδας που, όπως όλα δείχνουν, ανοίγει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξετάζουν Αθήνα και Άγκυρα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπονται μηνύματα ικανοποίησης για το αποτέλεσμα της επίσκεψης. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «ένα βήμα παραπάνω» σε ένα βασικό στόχο. Οι υπαρκτές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών να μην παράγουν εντάσεις και κρίσεις. Σο πλαίσιο αυτό θεωρείται εξόχως σημαντική η «Διακήρυξη των Αθηνών»

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, στο κείμενο δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης και καθορίζονται ουσιαστικά «οι αρχές και τα ορόσημα» του ελληνοτουρκικού διαλόγου. «Είναι μια δήλωση προθέσεων στην οποία και η Τουρκία δεσμεύεται για στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών» σχολίαζαν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Πέραν της «Διακήρυξης των Αθηνών» δεν πέρασε απαρατήρητο το καλό κλίμα που μεταδόθηκε κατά τις δηλώσεις που έγιναν τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τις συναντήσεις του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Πρωθυπουργό.  Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές το κλίμα ήταν ανάλογο και πίσω από τις κλειστές πόρτες. «Συναντήσαμε έναν διαφορετικό Ερντογάν», τονίζουν πρόσωπα που συμμετείχαν στις συνομιλίες που έγιναν.

Οι γραμμές συνεννόησης

Το καλό κλίμα που υπήρξε στις συνομιλίες επισφραγίστηκε από την απόφαση να υπάρξουν γραμμές συνεννόησης. Όπως συμφωνήθηκε, θα υπάρχει 24ωρη ανοικτή γραμμή για απευθείας επικοινωνίας των αρχηγών του λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής. Εγκυρες πηγές επιβεβαιώνουν ότι στόχος είναι «στη βάση μιας πολιτικής συνεννόησης» να αναβαθμιστεί η επικοινωνία με απευθείας υπηρεσιακές επαφές.

Άλλη μία ανοιχτή γραμμή, μεταξύ των δύο πλευρών προκύπτει από το κείμενο της «Διακήρυξης των Αθηνών». Όπως αναφέρει η ακριβής διατύπωση, οι δύο πλευρές «θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Τα νέα ραντεβού

Το νέο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν προσδιορίζεται για τον ερχόμενο Απρίλιο ή το αργότερο τον Μάιο και στόχος είναι να γίνει επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, συνεπώς εκτός απροόπτου θα βρεθεί στην Άγκυρα.

Μέσα στο 2024 όμως τοποθετείται άλλη μία συνάντηση των δύο ηγετών επί αμερικανικού εδάφους. Τον Ιούλιο, συγκεκριμένα, θα γίνει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Τον δρόμο θα ανοίξουν όμως άλλες επαφές σε πολλαπλά επίπεδα. Οι πληροφορίες λένε ότι μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να ξεδιπλωθούν στην Κωνσταντινούπολη οι επόμενες συναντήσεις των «τριών αξόνων» όπως συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο Βίλνιους (πολιτικός διάλογος, ΜΟΕ, θετική ατζέντα). Αυτό φέρνει στο προσκήνιο την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον  Μπουράκ Ακσαπάρ. Για τον ίδιο μήνα και συγκεκριμένα για τις 2 Φεβρουαρίου, όπως πρότεινε η Τουρκία, σχεδιάζεται μια συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θα οργανωθεί η επίσκεψη 100 Ελλήνων επιχειρηματιών. 

Νωρίτερα και πιθανώς τον Ιανουάριο (πάντως στις αρχές του 2024) αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ θα επιδιωχθεί να υπάρχουν τακτικές εκατέρωθεν επισκέψεις.

 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.