Τα προφανή και δημοσίως διακηρυχθέντα είναι τα ορατά αποτελέσματα της συνάντησης Μητοστάκη – Ερντογάν και της συνεδρίασης του ΑΣΣ την Πέμπτη στην Αθήνα.
Για την ελληνική κυβέρνηση το αποτύπωμα της συνάντησης είναι θετικό και αυτό φάνηκε στο κλίμα, που ήταν εμφανές κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, στις διμερείς επαφές των υπουργών, στις 15 επί μέρους συμφωνίες που υπογράφηκαν και στα χαμόγελα του Ερντογάν, κάτι μάλλον ασυνήθιστο.
Αναμενόμενο και το σημείο τριβής
Ακόμη και το σημείο τριβής, με την αναφορά του Τούρκου Προέδρου στην «τουρκική μειονότητα» της Θράκης και την απάντηση του Πρωθυπουργού για την ταυτότητα της που προσδιορίζεται ως «μουσουλμανική» από τη Συνθήκη της Λωζάνης, θεωρήθηκε κάτι το αναμενόμενο.
Άλλωστε, για κάτι τέτοιο ήταν προφανώς προετοιμασμένη η ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι την ίδια τοποθέτηση είχε κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν και στην πρόσφατη συνέντευξη του, μία ημέρα πριν την άφιξη του στην Αθήνα.
Ως προς τα χειροπιαστά αποτελέσματα, για την Αθήνα το κέρδος είναι η παράταση της περιόδου ηρεμίας στο Αιγαίο, με μία μορφή ενός de facto μορατόριουμ.
Το άλλο πρόσωπο
Για την Τουρκία και προσωπικά για τον πρόεδρο Ερντογάν, κρίνεται σημαντικό ότι σε μία περίοδο όπου κατά τα λοιπά θεωρείται αποσυνάγωγος από τις δυτικές συμμαχίες, παρουσιάζει ένα πρόσωπο λογικής και μετριοπάθειας στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπου τα προηγούμενα χρόνια είχε οδηγήσει την ένταση στο κόκκινο.
Τα επόμενα βήματα αναμένεται ότι θα προετοιμαστούν εν όψει της συνέχειας των συναντήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ραντεβού αναμένεται να οριστεί για την προσεχή άνοιξη και πιθανότατα τον Απρίλιο, οπότε ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία.