No 1 ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΕΟΠΩΛΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Επιλέγουμε έναν κρεοπώλη που εμπιστεύομαστε και ξέρουμε ότι θα μας προσφέρει ποιοτικό και ελεγμένο κρέας. Δεν υπάρχει καλό ή κακό κρέας, αλλά το κατάλληλο κρέας για την αντίστοιχη περίσταση. Γι’ αυτό και εξηγούμε στον κρεοπώλη τι ακριβώς θέλουμε να μαγειρέψουμε.

No 2 ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΦΩΤΙΑ

Ανεξαρτήτως του κρέατος που επιλέξαμε, το σωστό ψήσιμο χρειάζεται χρόνο, υπομονή και μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Διατηρώντας τη θερμοκρασία χαμηλή και δίνοντας χρόνο στο κρέας να ψηθεί ομοιόμορφα, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα σκληρύνει, ούτε θα ξεραθεί.

No 3 ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΝΑ «ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ»

Δεν σερβίρουμε το κρέας αμέσως μετά το ψήσιμο. Είναι σημαντικό να το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε ζεστό σημείο για τουλάχιστον 15 λεπτά, προκειμένου οι χυμοί του να κατανεμηθούν παντού. Αν «ξεκουραστεί», το ζεσταίνουμε όποτε χρειαστεί.

No 4 ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ

Το θερμόμετρο ψησίματος είναι απαραίτητο για κάθε σπίτι και το χρησιμοποιούμε για όλα τα κρέατα: από ρολό και γουρουνοπούλα μέχρι αρνί ή μπριζόλα. Φυσικά, κάθε κρέας έχει προτεινόμενη θερμοκρασία ανάλογα με το βάρος του, όμως με το θερμόμετρο διασφαλίζουμε το τέλειο ψήσιμο.

No 5 ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ

Τα κρέατα με έντονη γεύση, όπως το κυνήγι ή η άγρια γαλοπούλα, χρειάζονται 12- 24 ώρες μαρινάρισμα. Παρ’ όλα αυτά, αποφεύγουμε να αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για παραπάνω από μία ημέρα.

No 6 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Δεν χρειάζονται όλα τα κρεατικά τον ίδιο χρόνο προκειμένου να εμποτίσουν το άρωμα και την υγρασία. Για παράδειγμα, το γουρουνάκι μπορεί να μαριναριστεί και λίγες ώρες πριν από το ψήσιμο. Το αλείφουμε με χυμό λεμονιού και στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη για να «κολλήσουν» στην επιφάνεια του κρέατος.

No 7 ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΤΡΑΓΑΝΗ ΠΕΤΣΟΥΛΑ

Στη γουρουνοπούλα όλη η απόλαυση κρύβεται στην πετσούλα! Ο πιο εύκολος τρόπος να τη διατηρήσουμε τραγανή και καλοψημένη είναι, μια μέρα πριν το ψήσιμο του κρέατος, να χαράξουμε γραμμές κατά μήκος της πέτσας με ένα κοφτερό μαχαίρι και πριν από τη μαρινάδα και να την αλείψουμε με αλάτι.

No 8 Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ

Η πιο άπαχη πλευρά του κρέατος πρέπει να «κοιτάει» κάτω, ώστε η θερμότητα του φούρνου να «χτυπά» το πιο παχύ κομμάτι. Αν ετοιμάζουμε κρέας με πατάτες και το κρέας έχει λίπος και από τις δύο πλευρές (π.χ., αρνί, χοιρινό), τότε βάζουμε τις πατάτες στη σχάρα, κάτω από το κρέας. Έτσι, θα πάρουν τη γεύση του κρέατος, χωρίς αυτό να βράσει.

No 9 ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΚΡΕΑΣ

Υπάρχουν κρέατα που είναι από τη φύση τους πιο σκληρά. Ο κανόνας λέει ότι όσο περισσότερο ενδομυϊκό λίπος έχει το κρέας τόσο πιο μαλακό θα είναι. Βέβαια, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, αν ψήσουμε το κρέας σε πολύ δυνατή φωτιά, κινδυνεύει να καεί όλο το λίπος και να σκληρύνει το κρέας.

No 10 ΟΧΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΜΑΣ

Δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε ότι προδίδουμε τη διατροφή μας επειδή φάγαμε λίγο κρεατάκι στο γιορτινό τραπέζι. Το κρέας είναι μια υγιεινή επιλογή αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και δεν έχει υδατάνθρακες ούτε κορεσμένα λιπαρά, σε αντίθεση με τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

Τα εστιατόρια Drakoulis Dry & Raw σε Κολωνάκι, Βούλα (και Μύκονο το καλοκαίρι) προσφέρουν αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες σε έναν πολυτελή χώρο με σύγχρονο design. Για online κρατήσεις, επισκεφτείτε το www.drakoulis.gr