Στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης έφτασε η αυτοκινητοπομπή του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκε στην είσοδο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κύριε πρόεδρε σας καλωσορίζω στην Αθήνα, είπε η ΠτΔ.

«Σας ευχαριστώ πολύ, είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα που βρίσκομαι στη Αθήνα μετά από 6 χρόνια» είπε από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος

Την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο Προεδρικό Μέγαρο. «Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για ενίσχυση της συνεργασίας, την προώθηση του Διεθνούς Δικαίου και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής» τόνισε μεταξύ άλλων η κα. Σακελλαροπούλου. Ευχήθηκε επίσης να είναι παραγωγικές οι συνομιλίες που θα γίνουν.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η επίσκεψη του αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών, έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και τόνισε ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο χωρών να μιλήσουμε για το γεμάτο μέρος του ποτηριού.

Αναλυτικά η δήλωση της Κ. Σακελλαροπούλου

«Τα τραγικά συμβάντα στις χώρες μας έγιναν αφορμή για να επιβεβαιωθεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης σε δύσκολες συνθήκες ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την πολιτική βούληση εδραίωσης που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Εάν αναλογιστούμε το τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών μας» συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Έχοντας επίγνωση του γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουμε διαφορές είναι σημαντική η διατήρηση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας στην Ελλάδα μετά από 6 έτη πιστεύω ότι αντανακλά αυτό το θετικό πνεύμα» συνέχισε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Διαβιβάζω τις ευχές μου στο φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία. Και πάλι καλώς ήρθατε κύριε πρόεδρε, κατέληξε η ΠτΔ.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν πήρε το λόγο είπε ότι η επίσκεψή του «θα αποτελέσει ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας Ελλάδας» και συμπλήρωσε ότι «θα συζητήσουμε ποια βήματα έχουμε να κάνουμε σε όλα τα θέματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς και κατέληξε λέγοντας ότι «Θα μιλήσουμε με λογικό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο».

Αναλυτικά:

«Πρώτα απ’ όλα πιστεύω ότι η 5 η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα αποτελέσει ευκαιρία για να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με μια ευρεία αντιπροσωπεία Υπουργών, οι οποίοι θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις και συνομιλίες με τους ομολόγους τους.

Σκοπός είναι να ανεβάσουμε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών από 5,5 σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα πεδία, σε όλα τα θέματα.

Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους Υπουργούς. Βάζοντας τις απαραίτητες υπογραφές, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο λογικό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο πλευρών να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού».

Δείτε εικόνες