Στις έξι ώρες που ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρεθεί στην Αθήνα, το ερώτημα είναι εάν θα χωρέσουν όλα όσα έχουν προγραμματισθεί να γίνουν; Μάλλον θα χωρέσουν αφού οι χρόνοι συρρικνώθηκαν. Πρώτα η συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που υπολογίζεται πως θα διαρκέσει ένα μισάωρο εν συνεχεία οι διευρυμένες συνομιλίας του Ανωτάτου Συμβουλίου που τελικά θα γίνουν κατά τη διάρκεια γεύματος στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως και η τελετή για την υπογραφή των συμφωνιών (χαμηλής πολιτικής) ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών.
Πάντοτε ο Ερντογάν φλέρταρε με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ή τουλάχιστον με την χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες. Έτσι διαχρονικά οι σχέσεις του με Έλληνες πολιτικούς ήταν διαρκείς παρά τις ανθελληνικές εκρήξεις που είχε κατά καιρούς του τύπου «θα έρθουμε κάποια στιγμή νύχτα», «ο πύραυλος Ταιφούν έχει εμβέλεια έως την Αθήνα», «Μητσοτάκης γιοκ», πάντα φρόντιζε να έχει επαφές με τις κυβερνήσεις στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, όπως άλλωστε έκαναν όλοι ανεξαιρέτως οι Τούρκοι προκάτοχοί του.
Ο Αβραμόπουλος και η πρώτη επαφή
Ο πρώτος Έλληνες πολιτικός που είχε επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν άλλος από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όταν ήταν δήμαρχος Αθηναίων και ο Ερντογάν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, αλλά βρισκόταν στη φυλακή. Η πρώτη του επαφή με τους Έλληνες πολίτες είχε ο Ερντογάν (μέσω ενός διερμηνέα) από την τηλεόραση της ΕΡΤ και συγκεκριμένα από την εκπομπή «7η Μέρα», όταν ο προσκεκλημένος της εκπομπής Δημήτρης Αβραμόπουλος τον κάλεσε τηλεφωνικά μέσα στην φυλακή του και αυτός ανταποκρίθηκε μιλώντας για ανθρώπινα δικαιώματα, γαλήνη στο Αιγαίο και πόσο πρέπει να είναι φιλικοί οι λαοί των δύο χωρών. Αλλά όταν έγινε κάποια στιγμή μέσα σε ένα θολό πολιτικό τοπίο πρωθυπουργός της Τουρκίας (και μάλιστα ισλαμιστής) τίποτα απ΄όλα αυτά δεν κράτησε και άρχισε τις προκλήσεις, χειρότερες και πιο επικίνδυνες από αυτές της προκατόχου του εθνικίστριας Τανσού Τσιλέρ. Αυτό το τηλεφώνημα- συμπαράστασης στην φυλακή από τον Αβραμόπουλο μάλλον δεν θα το ξεχάσει ο Ερντογάν, αφού τον κάλεσε και στην ορκωμοσία του!
Μια άλλη σύμπτωση, εάν κανείς μπορεί να την πει έτσι, είναι ότι οι συναντήσεις των Ελλήνων πρωθυπουργών με τους Τούρκους ομολόγους τους γίνονται είτε μετά από θερμά επεισόδια είτε πριν από αυτά, αλλά ακολουθούσαν συνήθως και πάλι θερμά επεισόδια, Για παράδειγμα η πρώτη συνάντηση Πρωθυπουργών των δύο χωρών, δηλαδή του Ανδρέα Παπανδρέου και του Τουργκούτ Οζάλ γίνεται μετά την κρίση του Μαρτίου του 1987, με το Σισμίκ να επιχειρεί να πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Προτιμώντας την 7η Δεκεμβρίου
Ο κ. Ερντογάν θα φτάσει στην Αθήνα λίγο πριν τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, υπουργούς και δημοσιογράφους. Θα ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο ο κ. Ερντογάν να έρθει το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με δεδομένο ότι την προηγούμενη μέρα θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω της επετείου δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Και μια σύμπτωση. Και την προηγούμενη φορά που ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα, το ημερολόγιο έγραφε 7η Δεκεμβρίου 2017. Τυχαίο;
Γιατί δεν θα πάει στη Θράκη
Με βάση τα όσα έχουν έως τώρα δημοσιοποιηθεί, ο κ. Ερντογάν προγραμματίζεται να αναχωρήσει λίγο μετά τις 15:00, (δηλαδή μετά το γεύμα στο Μαξίμου). Τελικά ναυάγησε η πρόταση να φέρει μαζί του αρκετούς Τούρκους επιχειρηματίες, κάτι το οποίο οι Τούρκοι έριξαν στο τραπέζι της συζήτησης. Επίσης, με τα σημερινά δεδομένα, εκτός συζήτησης μοιάζει να είναι μια προοπτική επίσκεψης του κ. Ερντογάν στη Θράκη, όπως είχε κάνει το 2004 και το 2017, με την ελληνική πλευρά να λέει εδώ και μέρες ότι δεν είχε δεχθεί κρούση από τους Τούρκους για κάτι τέτοιο, αν και στη μειονότητα υπήρξε έντονη φημολογία. Άλλωστε η επίσκεψη Ερντογάν, δεν είναι επίσημη, αλλά επίσκεψη εργασίας.
Το πρώτο ραντεβού του κ. Ερντογάν θα είναι εθιμοτυπικά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για πρώτη φορά μετά το 2017. Τότε, βεβαίως, η συνομιλία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο ήταν επεισοδιακή, με αποτέλεσμα η επίσκεψή του να κινδυνεύσει με πλήρη εκτράχυνση, αν και το κλίμα διορθώθηκε στη συνέχεια από τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και από τον κ. Παυλόπουλο που έδωσε απάντηση..
Οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις“, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. Όπως αναφέρει και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα πρέπει οι δύο χώρες να αποφεύγουν όταν υπάρχουν κρίσεις να μετατρέπονται σε θερμά επεισόδια.
Ο Ανδρέας και η κρίση του 1987
Ο Ερντογάν είναι ισλαμιστής, όπως ισλαμιστής ήταν και ο Τουργκούτ Οζάλ. Ανδρέας Παπανδρέου και Οζάλ δύο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν μετά την κρίση του Μαρτίου του 87 και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν το μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ το οποίο ισχύει έως και σήμερα, ασχέτως εάν οι Τούρκοι δεν το είχαν εφαρμόσει. Με την θεωρία οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις η Αθήνα ελπίζει τώρα, μετά την έλευσή Ερντογάν το μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ να εφαρμοστεί. Οι οιωνοί είναι καλοί, οι μη τουρκική πτητική δραστηριότητα στο Αιγαίο από τον περασμένο Φεβρουάριο (μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία) καλλιεργεί κάποια ελπίδα.
Ο Τούρκος πρόεδρος συνάντησε τους περισσότερους Έλληνες πρωθυπουργούς είτε με την ιδιότητα του Προέδρου είτε με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού
Η κουμπαριά με τον Καραμανλή
Τον Μάρτιο του 2004, δυο ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, ο Ερντογάν έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καραμανλή και του εύχεται καλή επιτυχία. Στο τέλος του ίδιου μήνα συμμετέχουν στον τετραήμερο διαπραγματευτικό μαραθώνιο της Λουκέρνης για το Κυπριακό.: Η πολιτική σχέση αποκτά και «οικογενειακή» χροιά. Ο Καραμανλής γίνεται κουμπάρος στον γάμο της κόρης του Τούρκου πρωθυπουργού. Είναι μια κίνηση με σαφή πολιτικό συμβολισμό. Οι δυο ηγέτες εγκαινιάζουν μαζί στα σύνορα του Εβρου την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη (μια συμφωνία που επίσης δεν τηρήθηκε ποτέ).
Ο Σημίτης και ο Ετζεβίτ
Αλλά κι ο Κώστας Σημίτης είχε συνάντηση με τον Ετζεβίτ: Οι δύο ηγέτες προηγουμένως είχαν σύντομη συνομιλία (περίπου δέκα λεπτά) στη διάρκεια γεύματος εργασίας στο περιθώριο της Διαβαλκανικής. Ήταν μια συνομιλία που δεν είχε προγραμματιστεί και έγινε καθώς Σημίτης και Ετζεβίτ βρέθηκαν σε διπλανές θέσεις στη διάρκεια του γεύματος. Συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, αφού οι Τούρκοι επέμεναν στις γνωστές τους θέσεις με τον Ετζεβίτ (που ήταν ο Πρωθυπουργός της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974) να λέει ότι μόνον η «Χάγη δεν φτάνει»
Υπάρχει βεβαίως πέραν από την κουμπαριά και ένα… ζεμπέκικο. Ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από 22 χρόνια, ως υπουργός Εξωτερικών, σε συνάντηση με τον τότε ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ χόρεψε ζεϊμπέκικο υπό τα χειροκροτήματα του Ισμαήλ Τζεμ. Τότε είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, τις οποίες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αποδώσει σε «ιδιόρρυθμο λαϊκισμό» και «πολιτικάντικο συναισθηματισμό».