«Τη νύχτα ουρλιάζει»: 12χρονη κρατήθηκε από τη Χαμάς για 50 μέρες

Η 12χρονη Νόαμ, που έμεινε 50 μέρες στα χέρια της Χαμάς μαζί με τη μητέρα της, ξυπνάει φοβισμένη μέσα στη νύχτα - Σε άθλιες συνθήκες τα παιδιά που επέστρεψαν στις οικογένειές τους, τι λέει γιατρός που τα κουράρει.

Η 12χρονη Νόαμ έμεινε για 50 μέρες όμηρος μαζί με τα μητέρα της στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα. Μπορεί η ανήλικη να βρίσκεται από τις 25 Νοεμβρίου (τη δεύτερη μέρα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς) μαζί με τους αγαπημένους της, η επαναφορά της όμως στην καθημερινότητα θέλει αγώνα και προσπάθεια.

«Η Νόαμ, η 12χρονη κόρη μου, δεν μου επιτρέπει να βγω από το σπίτι. Μόλις τη ρώτησα αν μπορώ να κατεβάσω τα σκουπίδια και δεν με άφησε, με κρατάει πολύ σφιχτά. Ξυπνάει μερικές φορές μέσα στη νύχτα ουρλιάζοντας, αλλά γενικά είναι σε καλή κατάσταση. Επεξεργάζεται τα πάντα. Είναι μια πολύ έξυπνη, φωτεινή νεαρή κοπέλα» είπε ο πατέρας της, Hen Avigdori.

Ο πατέρας του κοριτσιού μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία έγινε γνωστό ότι τα παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Γάζα επέστρεψαν στο σπίτι τους τραυματισμένα, υποσιτισμένα και με δερματικά εξανθήματα και ψείρες στο κεφάλι αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian.

Η Noam Avigdori

«Δεν μπορούν να κοιμηθούν»

Η μεγαλύτερη αδελφή του Moran Aloni, η 45χρονη Danielle Aloni και η πεντάχρονη κόρη της, Emilia, κρατήθηκαν αιχμάλωτες για 49 ημέρες μετά την απαγωγή τους από το κιμπούτς Nir Oz σε αυτό που κάποιοι στο Ισραήλ αποκαλούν πλέον «Μαύρο Σάββατο».

Η μικρότερη αδελφή του Aloni, η 34χρονη Sharon Aloni Cunio, απήχθη επίσης μαζί με τις τρίχρονες δίδυμες κόρες της, Emma και Yuli, πριν απελευθερωθεί στις 27 Νοεμβρίου.

«Οι κόρες της αδελφής μου [της Sharon], η Emma και η Yuli, ξυπνούν κλαίγοντας, δεν μπορούν να κοιμηθούν τις περισσότερες νύχτες. Ευτυχώς, είναι σε θέση να χαμογελούν πού και πού. Η κόρη της αδελφής μου Danielle, η Emilia, δεν της επιτρέπει να [πάει πουθενά] χωρίς αυτήν, πουθενά, ακόμα και αν πρόκειται για το μπάνιο ή απλά για ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο του σπιτιού των γονιών μου» είπε.

Άθλιες συνθήκες υγιεινής

Η δρ Yael Mozer Glassberg, γιατρός που φροντίζει τα παιδιά που απελευθερώθηκαν στο Schneider Children’s Medical Center, δήλωσε ότι όλοι οι όμηροι είχαν χάσει το 10-15% του σωματικού τους βάρους. Οι όμηροι της διηγήθηκαν πως το φαγητό ήταν λιγοστό και δινόταν σε ακανόνιστη βάση. Πρόσθεσε ότι μια οικογένεια είπε ότι τους έδιναν ένα φλιτζάνι τσάι και ένα μπισκότο στις 10 το πρωί και στη συνέχεια μια μερίδα ρύζι στις 5 το απόγευμα.

Η Γκλάσμπεργκ είπε ότι ορισμένα παιδιά δεν μπορούσαν να κάνουν ντους για επτά εβδομάδες και ότι οι τρομερές συνθήκες υγιεινής τούς είχαν αφήσει δερματικά εξανθήματα και ψείρες. «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου τόση ποσότητα ψειρών, υπήρχαν δαγκώματα από ψείρες στο σώμα, παντού. Είχαμε πληγές που δεν είχαν απολυμανθεί για μέρες και έτσι μολύνθηκαν» είπε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.