Ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Η ζωή προχωράει και αυτό σκέφτεται ο Στέφανος Κασσελάκης που είδε χθες τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ανακοινώνουν το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Ο γέγονε γέγονε» είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Στόιτερ, την ίδια ώρα που οι αποχωρήσαντες κάνανε τα αποκαλυπτήρια του ονόματος: «Νέα Αριστερά».
Η νέα κίνηση, πρόπλασμα για το νέο κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών, είναι παρούσα και φιλοδοξεί να κάνει μια νέα αρχή, όπως είπε στον εναρκτήριο σύντομο χαιρετισμό της η Εφη Αχτσιόγλου.
Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα μελών
Ο Στ. Κασσελάκης έχει διαφορετική οπτική. «Έχουν γίνει πολλά. Έχουμε περάσει πολλά. Ο κόσμος και ειδικά ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι έχει συμβεί, τι έχει γίνει και μπορεί μόνος του να βγάλει τα συμπεράσματά του. Είμαι ειλικρινά προσηλωμένος στο να ενώσω τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο που σε μεγάλο βαθμό αυτή τη στιγμή αισθάνεται αγχωμένος με αυτά τα οποία γίνονται» είπε και έδωσε έμφαση στην ανάγκη ανοίγματος του κόμματος με τη φράση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει αυτό το οποίο έλεγε και ο Αλέξης και η πολιτική γραμματεία, κόμμα των μελών».
Η αντίθεση είναι εμφανής με τη Νέα Αριστερά σύμφωνα με τα όσα είπε χθες στην κεντρική ομιλία ο Αλέξης Χαρίτσης που είναι επικεφαλής και θα κάνει την κοινοβουλευτική πρεμιέρα με το φορολογικό νομοσχέδιο. «Στεκόμαστε αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που ανεχθήκαμε και πλήγωσαν το αξιακό μας σύστημα. Όμως το εγχείρημα που ξεκινάμε σήμερα δεν είναι νοσταλγικό, δεν είναι στόχος μας να γυρίσουμε το ρολόι, στο 1968, ή το 2015. Θέλουμε μία Αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με σαφήνεια» είπε.
Δύο σχήματα σε πορεία σύγκρουσης
Δυο σχήματα, δυο διαφορετικά σχέδια και αφηγήματα. Δυο Κοινοβουλευτικές ομάδες που θα συγκρούονται εκ των πραγμάτων και εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Ήδη η πρώτη κόντρα έγινε χθες εν μέσω συνέντευξης Κασσελάκη και αποκαλυπτικών για τη στάση της Νέας Αριστεράς στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό.
Η Νέα Αριστερά δικαιολογώντας τα τρία παρών σε άρθρα ανέφερε πως είναι ευρωπαϊκή οδηγία όταν οι πρώην σύντροφοι τους κατηγορούσαν για κλείσιμο του ματιού σε τραπεζίτες. «Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε μια συζήτηση εντυπώσεων, και μάλιστα εσφαλμένων, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος και έχουμε μπροστά μας δύσκολες μάχες τόσο με την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και με τα προβλήματα της κοινωνίας που ζητούν επειγόντως σοβαρότητα και λύσεις» επιχειρηματολόγησαν.
Είναι σαφές ότι θα υπάρχει αντιπαράθεση με κάθε ευκαιρία κάτι που ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία που βλέπει την πολυδιάσπαση του ευρύτερου χώρου ως ευκαιρία για να προωθήσει νομοσχέδια συγκεκριμένα που υπό άλλες συνθήκες θα αντιμετώπιζαν την συντονισμένη κοινοβουλευτική αντίδραση.
Ο χρησμός του Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας το είπε ουσιαστικά χθες από τη Ρώμη με μια φράση που είναι μήνυμα σε πολλούς. «Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Η φράση του πρώην Πρωθυπουργού αποτυπώνει πλήρως το πρόβλημα που υπάρχει και υπό τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης.