Η ανάγκη μέριμνας για τους 70.000 πολίτες που είχαν δανεισθεί σε ελβετικό φράγκο και οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης στην Βουλή με αφορμή την συζήτηση για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία των ευάλωτων από τους servicers και την ενσωμάτωση σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν με έμφαση των θέμα στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη επισημαίνοντας ότι εβδομήντα χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο καλούνται να πληρώσουν μετά από δέκα και δεκαπέντε χρόνια τόκους για κεφάλαια τα οποία έχουν αυξηθεί σε σχέση με το αρχικό ποσό το οποίο δανείστηκαν.
Ιδιαίτερες αναφορές έκαναν τόσο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του επανακαταθέτει την πρότασή του για κατανομή του συναλλαγματικού κίνδυνου μεταξύ δανειολήπτη στο ένα τρίτο και πιστωτικού ιδρύματος στα δύο τρίτα.
«Με βάση αυτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ οι δόσεις θα μειωθούν κατά 40% ενώ το τελικό ποσό που θα πληρώσουν είναι 15% μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που θα πλήρωναν αν είχαν λάβει το δάνειο τους σε ευρώ. Βιώσιμες ρυθμίσεις για να απεγκλωβίσουμε τους εγγυητές δανείων από δυσανάλογα και δυσβάσταχτα βάρη», είπε.
Ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο «είναι πρόβλημα αυτήν την ώρα, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Δεν στέκομαι στην απόφαση του Αρείου Πάγου που εδώ το αντιμετώπισε με ένα αρνητικό τρόπο για τους δανειολήπτες. Θα ήθελα, παρακαλώ, από τις μελέτες σας να μου φέρετε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -διότι η Οδηγία αυτή που έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια αφορά όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- που με αφορμή αυτήν την Οδηγία έχει λύσει το θέμα του ελβετικού φράγκου», είπε προς τα κόμματα που άσκησαν κριτική, προτρέποντάς τα να του υποδείξουν κάποιες χώρες όπου λύθηκε το θέμα «και ευχαρίστως εμείς θα σας ακούσουμε» («όπως και να το μετρήσουμε οι ψηφοφόροι οι δικοί μας σε σχέση με τους δικούς σας που έχουν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είναι περισσότεροι», είπε μάλιστα).
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης κατέθεσε ένα έγγραφο του 2021 από την Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι «μιλάει για αποφάσεις σε διάφορες χώρες, όπως είναι η Ουγγαρία, με εμβληματικότερη την Κροατία, που ανακούφισε 55.000 δανειολήπτες, και την απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ερώτημα πολωνικού δικαστηρίου», ενώ τόνισε ότι «είναι απορίας άξιον γιατί ο Άρειος Πάγος δεν έχει απευθύνει ανάλογο ερώτημα», ζητώντας να δοθεί στο ζήτημα αυτό πολιτική απάντηση.