Η Ελλάδα είναι μαγεία. Όλο το χρόνο και σε κάθε σπιθαμή της. Κάτι που έρχεται να μας θυμίσει εμφατικά ο ΧΧL ετήσιος χειμερινός οδηγός του «ΔΙΑΚΟΠΕΣ» ο οποίος, μέσα σε 260 σελίδες, καταφέρνει και παρουσιάζει:

  • 56 δημοφιλείς προορισμούς (από τα Άγραφα και το μαγιό Πήλιο μέχρι την Κόνιτσα-από όπου και το εξώφυλλο- και τα ορεινά Χανιά)
  • Εκατοντάδες παραδοσιακά χωριά για εξερεύνηση (ναι, είναι και το δικό σας μέσα, μην ανησυχείτε)
  • Και αναρίθμητα έξυπνα μυστικά και ψαγμένες διαδρομές στην παρθένα φύση.

Αποδεικνύοντας για άλλη μια χρονιά ότι το λέει και το εννοεί όταν δηλώνει «Ξέρουμε την Ελλάδα καλύτερα από όλους, εδώ και 55 χρόνια».

Το μόνο πρόβλημα; Ότι δεν αρκείται στις ωραίες εικόνες και στις χρήσιμες, εξαιρετικά χρήσιμες, πληροφορίες. Εκείνες που δίνουν έμπνευση για τα επόμενα ταξίδια, αλλά δεν απαιτούν να κάνετε κάτι -διαφορετικό από ότι έχετε σχεδιάσει- εδώ και τώρα.

Ειδικά αυτά τα Χριστούγεννα το ΔΙΑΚΟΠΕΣ περιλαμβάνει ταυτόχρονα ένα μεγάλο αφιέρωμα στις οικογενειακές αποδράσεις, παρουσιάζοντας τους κορυφαίους ελληνικούς χειμερινούς προορισμούς (εννοείται μαζί με επιλεγμένες προτάσεις διαμονής και φαγητού), τα κορυφαία αγροκτήματα και, φυσικά, τις κορυφαίες δραστηριότητες για να κάνετε τα παιδιά να σταματήσουν να κάνουν μακροβούτι στην οθόνη του κινητού τους.

«Ε, και, που είναι το πρόβλημα εδώ, θα μου πείτε;». Το ότι, αυτές οι προτάσεις, είναι υπερβολικά καλές και υπερβολικά ψαγμένες. Σε σημείο που δεν μπορείς να τις αγνοήσεις,  που αναγκάζεσαι να σκεφτείς ότι υπάρχει σίγουρα κάτι καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις με την οικογένειά σου από το να βλέπετε Xmas ταινίες στην τηλεόραση.

Όπως;

Να τσεκάρετε π.χ. αν οι αρκούδες στο Νυμφαίο έχουν πέσει όλες σε χειμέρια νάρκη, να κάνετε το γύρο της λίμνης Πλαστήρα (μια από τις ωραιότερες ασφάλτινες διαδρομές στην Ελλάδα), να διασχίσετε το βοτανικό μονοπάτι στο Ελατοχώρι ή να αντικρίσετε οικογενειακώς την συγκλονιστική θέα του φαραγγιού του Βίκου από το Μονοδένδρι.

Να μείνετε σε μοναδικά οικογενειακά αγροκτήματα (από την ορεινή Αχαΐα και την Πιερία έως την Καρδίτσα) που περιλαμβάνουν από πάρκα γεμάτα ζώα (από γαϊδουράκια και σκυριανά αλογάκια μέχρι στρουθοκαμήλους), πίστες αναρρίχησης, flying fox και εκπαιδευτικά πάρκα Newton μέχρι δυνατότητα για πικ νικ στο δάσος για συλλογή μανιταριών και τηλεσκόπια για την παρατήρηση των αστεριών.

Nα σκαρφαλώσετε στον Μουτζούρη στο Πήλιο, στον οδοντωτό στα Καλάβρυτα ή στα βαγονέτα των μεταλλωρύχων στη Φωκίδα.

Να γίνετε ένα με τη φύση κάνοντας -οικογενειακά πάντα- rafting στον Ταυρωπό, σκι στον Παρνασσό, πεζοπορία στη Βάλια Κάλντα ή ποδήλατο βουνού στην ορεινή Ναυπακτία.

Να γίνετε ένα με την ιστορία αγγίζοντας τα πέτρινα αρχοντικά στη Δημητσάνα και στα Τρίκαλα Κορινθίας και ένα με την προϊστορία κάνοντας βόλτα στο πάρκο δεινοσαύρων στην Θεσσαλονίκη ή στον νεολιθικό οικισμό δίπλα στην λίμνη της Καστοριάς.

Είπαμε. Η Ελλάδα είναι μαγεία. Και, πάνω από όλα, γεμάτη εκπλήξεις. Αρκεί να ξέρεις που θα ψάξεις να τις βρεις. Δηλαδή, αυτή την Κυριακή 03/12, στο «Βήμα της Κυριακής».