Η καρμική σχέση του Ερντογάν με την 7η Δεκεμβρίου

Η τελευταία φορά που ήρθε στην Αθήνα, το ημερολόγιο έγραφε 7 Δεκεμβρίου του 2017. Έχουν περάσει ακριβώς έξι χρόνια και το ημερολόγιο, όταν θα βρεθεί πάλι στην Ηρώδου Αττικού επίσης θα γράφει 7 Δεκεμβρίου.

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, λένε οι ιστορικοί και εάν καμιά φορά επαναληφθεί, θα επαναληφθεί ως φάρσα. Συμπτώσεις όμως στην Ιστορία (και στην ειδησεογραφία) μπορεί να υπάρξουν; Να πάρτε παράδειγμα τον Ερντογάν. Η τελευταία φορά που ήρθε στην Αθήνα, το ημερολόγιο έγραφε 7 Δεκεμβρίου του 2017. Έχουν περάσει ακριβώς έξι χρόνια και το ημερολόγιο, όταν θα βρεθεί πάλι στην Ηρώδου Αττικού για να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επίσης θα γράφει 7 Δεκεμβρίου. Σημαδιακό ή σύμπτωση, θα πείτε που ο Ερντογάν, επιλέγει την 7η Δεκεμβρίου για να βρεθεί και πάλι στην Αθήνα;

Θυμάστε όμως τότε ( δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου του 2017) όταν διέβη το κατώφλι του Μεγάρου της Ηρώδου Αττικού και θρονιάστηκε στον όμορφο καναπέ, στην αίθουσα διεξιώσεων, αφήνοντας τον οικοδεσπότη ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο να κάθεται στη γωνιά κάπως συνεσταλμένος, όπως φαινόταν;

Ήταν μια ομολογουμένως άχαρη εικόνα, το φωτογραφικό κάδρο μιας κακής συνάντησης μεταξύ δύο ηγετών που μόνο ισότιμοι δεν έμοιαζαν. Ήταν τότε που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου του έδωσε ξαφνικά, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ένα σημείωμα (κάτι σαν ραβασάκι) και ο Ερντογάν άρχισε τότε ξαφνικά, να κάνει λόγο για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, για Δυτική Θράκη, για εκλεγμένους μουφτήδες και για… τουρκική μειονότητα. Και όλα αυτά μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, παρότι που ο τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε καταλλήλως.

Στη επικείμενη συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου έγινε, μου λένε επισήμως διπλωματικές πηγές, η κατάλληλη προπαρασκευή ώστε να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί και ραβασάκια, αφού ο Ερντογάν λίγες ημέρες πριν από την άφιξή του, ευχήθηκε το ταξίδι του να φέρει αποτελέσματα, παρότι, όπως είπε, «οι διαφορές υπάρχουν, αλλά μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό, την ίδια θάλασσα». Είπε μάλιστα ότι θέλει λύση «καζάν – καζάν» με την Ελλάδα, δηλώσεις που πολύ απέχουν από το «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», ή «Μητσοτάκης γιοκ…».

***

Γεραπετρίτης- Φιντάν για το Ανώτατο Συμβούλιο

Άλλωστε την παραμονή εξπρές του Ερντογάν στην Αθήνα συζήτησαν έστω και για λίγη ώρα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γεραπετρίτης και Φιντάν στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Στην ουσία έλυσαν όλα τα θέματα που εκκρεμούσαν για το Ανώτατο Συμβούλιο και έως τώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα τίποτα που να διαταράξει την διπλωματική ηρεμία του Ανωτάτου Συμβουλίου. Ούτε αιφνιδιασμοί, ούτε ραβασάκια της τελευταίας στιγμής, ούτε τίποτα (ας ευχηθούμε…).

***

Ουάσιγκτον ευχαριστεί Αθήνα

Εκείνο όμως που έχει σημασία ήταν η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Εκείνο που έμαθα ήταν ότι υπήρξε μια συνάντηση στην οποία ο Αμερικανός ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για την συμβολή της στην απομάκρυνση Αμερικανών υπηκόων από τη Μέση Ανατολή (θυμάστε που σας έλεγα πόσα αμερικανικά μεταγωγικά είχαν μαζευτεί στην Ελευσίνα και στη Σούδα;), επέμεινε στην σοβαρή διπλωματία που ασκεί η χώρα μας στην περιοχή, έγινε βεβαίως συζήτηση και για τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος: Υπήρξε συζήτηση και για τα F-35. Όπου νάναι έρχεται και η LOA για τα F-35.

***

Το Μαξίμου δεν θέλει συζητήσεις για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Ξεκάθαρη είναι, μαθαίνω από ανώτατη κυβερνητική πηγή, η διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να μην ανοίγεται οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών πριν της ώρας της. Και ποια, θα πείτε, είναι αυτή η ώρα; Κανείς ακόμα δεν γνωρίζει. Γιατί όλα όσα έχουν ακουστεί έως τώρα είναι φήμες. Μια άποψη που λέει ότι θα έρθει πέριξ των εορτών και μια άλλη μετά τις ευρωεκλογές, το Μαξίμου τις θεωρεί φήμες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει ακόμα αποφασίσει. Όπως έχει επισημανθεί από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είναι σημαντικό ζήτημα και αυτό αλλά υπάρχουν και άλλα επίσης σημαντικά ζητήματα που είναι σε εξέλιξη και για τα οποία θα πρέπει να δοθούν τώρα οι σχετικές μάχες για την προώθησή τους. Με δυο λόγια, όπως έχει ειπωθεί όλα στην ώρα τους.

***

Και οι 45 γνωρίστηκαν σε κρητικό… γλέντι

Όταν ένας υπουργός καλεί 45 βουλευτές του κόμματός του, οι περισσότεροι να είναι νεοεκλεγέντες και από την περιφέρεια για να τους κάνει το τραπέζι, μια νύκτα στην Γλυφάδα, έ, δεν μπορεί να το πεις και συνηθισμένο πολιτικό γεγονός που θα περάσει απαρατήρητο; Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης μάζεψε και τους 45 βουλευτές, τους πήγε σε ένα κρητικό στέκι, στο «Πασιφάη» και τους κέρασε κρητικές λιχουδιές.

Ξέρετε ποιο ήταν το εντυπωσιακό; Πρώτον, ότι οι περισσότεροι βουλευτές δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Μπορεί να κάθονται δίπλα- δίπλα στη Βουλή, να χειροκροτούν τον αρχηγό τους, να ψηφίζουν τα νομοσχέδια αλλά εάν συναντηθούν στο δρόμο, ίσως και να μην γνωρίσει ο ένας τον άλλον.

Γνωρίστηκαν στην κρητική ταβέρνα με συνοδεία άφθονης ρακής και κρητικών χορών. Δεύτερον είχε προηγηθεί μια εξαντλητική τρίωρη συνεδρίαση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, όπου ο υπουργός είχε ενημερώσει βουλευτές και στελέχη του κόμματος από όλη την Ελλάδα (συμμετείχαν τουλάχιστον 150 στελέχη με zoom), για τις δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου. Συνεπώς η πρώτη γνωριμία των βουλευτών έγινε εκεί και συνεχίστηκε στην κρητική ταβέρνα με το συγκρότημα «Απτεραίοι».

***

Ποιους απειλεί η Ζωή;

Θεούς και δαίμονες «απειλεί» η Ζωή Κωνσταντοπούλου εν όψει της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σχετικά με το ερώτημα αν πρέπει να εξαιρεθεί από μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη καθώς είναι δικηγόρος οικογένειας θύματος.

Η ίδια συνομιλώντας με δημοσιογράφους δεν δίστασε να σχολιάσει ότι εφόσον το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδοτήσει υπέρ της εξαίρεσής της, τότε θα αποδείξει ότι «λειτουργεί ως εργαλείο του Προέδρου της Βουλής» και ότι «είναι δεκανίκι του», ενώ σημείωνε ότι τυχόν εξαίρεσή της θα σημαίνει «αλλοίωση της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής».

Είχε προηγηθεί ο καβγάς της στην αίθουσα της Ολομέλειας με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Λαμπρούλη ο οποίος την διέκοψε λέγοντάς της να συντομεύει και να μείνει στο αντικείμενο της συζήτησης και όχι στα ζητήματα της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Αυτό σας ενοχλεί;» του είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και ο Λαμπρούλης της απάντησε: «Εμένα με ενοχλεί το ότι έχουμε κάνει τη διαδικασία σήμερα μπάχαλο, για να το πω έτσι ωμά».

«Εάν κάποιος Προεδρεύων έκανε αυτό που κάνετε στον κ. Κουτσούμπα, είμαι σίγουρη και ότι δεν θα σας άρεσε…», συνέχισε η Ζωή με τον Λαμπρούλη να της λέει ότι «ο κ. Κουτσούμπας ξέρει πότε να έρχεται στη Βουλή και πότε να παρεμβαίνει».

Η κόντρα είχε και συνέχεια, με την Κωνσταντοπούλου να επισημαίνει στον βουλευτή του ΚΚΕ ότι «εμένα ποτέ δεν με σταμάτησε ούτε η πυρ ομαδόν επίθεση ούτε το όλοι απέναντι από το να υπερασπίζομαι ανθρώπους απέναντι σε παντοδύναμες εξουσίες και λυπάμαι που εκφράζονται με αυτό τον τρόπο οι εξουσίες από τα δικά σας χείλη σήμερα».

«Γίνεστε εριστική, επιθετική και επιτρέψτε μου αυτό ακριβώς που είπατε τώρα να ζητήσετε από τα Πρακτικά να διαγραφεί, ακριβώς αυτή η προσωπική αναφορά. Σας παρακαλώ πολύ! Διαφορετικά θα δράσω και εγώ αναλόγως», αντέδρασε ο Λαμπρούλης με την ίδια να αρνείται να διαγραφεί από τα πρακτικά η μομφή της: «Μα, δεν το είπα για να το ανακαλέσω», του επισήμανε.

***

Όταν ο Καβάφης διεκδίκησε τα γλυπτά του Παρθενώνα

Σήμερα θα σας περιγράψω πως ένας σπουδαίος Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Καβάφης διεκδίκησε, πριν από πολλά χρόνια, με τον δικό του τρόπο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Έγραψε λοιπόν, στις 29 Απριλίου του 1891, στην εφημερίδα «Εθνική» (που τότε στήριζε τον Τρικούπη) ένα άρθρο με τίτλο ««Νεώτερα περί των Ελγινείων μαρμάρων».

Ο ποιητής ξεκινά με τη φράση : «Ο θάνατος των πολιτικών ή διεθνών ζητημάτων είναι η λήθη». Στο τέλος του άρθρου, ο Καβάφης διεκδικεί την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην πατρίδα τους. Στο επιχείρημα των Άγγλων ότι κινδυνεύουν τα Μάρμαρα από το Μεσανατολικό, ο Καβάφης προτείνει στους Άγγλους να λύσουν το πρόβλημα, που εκείνοι δημιούργησαν.

Σύμφωνα με τον αν. καθηγητή Φιλολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Γ. Παπαθεοδώρου, ο ποιητής έχει ήδη νιώσει τις επιπτώσεις της αγγλικής αποικιοκρατίας στην ελληνική παροικία της Αιγύπτου, όπως αναφέρει ο Στρατής Τσίρκας. Ήδη, από το 1891, λοιπόν, ο Καβάφης ζητά να γυρίσουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα τους :

«Oι φιλόμουσοι και φιλάρχαιοι αναγνώσται θα ενθυμώνται το κίνημα όπερ εγένετο τελευταίως εν Aγγλία ίνα αποδοθώσιν εις την Eλλάδα αι αρχαιότητες ας προ 80 ετών ο λόρδος Έλγιν, πρέσβυς της Aγγλίας παρά τη Y. Πύλη, ήρπασεν ―ίνα τας προφυλάξη δήθεν― εκ της Aκροπόλεως.

***

Η λίμνη της… Ακρόπολης

Οι φωτογραφίες δεν είναι από την Θεσσαλία και όσα άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες. Είναι από το κέντρο της ιστορικής Αθήνας. Πιο κέντρο δεν γίνεται! Είναι από τον δρόμο που χωρίζει τους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης από την Ρωμαϊκή Αγορά, από όπου διέρχονται καθημερινά οι επισκέπτες του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου και που σε κάθε βροχή μετατρέπεται σε κάποια σημεία του σε λίμνη, με αποτέλεσμα να διαδραματίζονται θλιβερές σκηνές με τους άμοιρους τουρίστες που σκαρφαλώνουν στις παρυφές για να μην τσαλαβουτήσουν στις λάσπες. Το θέμα δεν έρχεται πρώτη φορά στην δημοσιότητα, καθώς αποτελεί ένα διαρκές και μόνιμο πρόβλημα το οποίο παραμένει στον χρόνο άλυτο. Να δούμε για πόσο ακόμα…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.