Πόσο ευνοείται πλέον μία συμφωνία για τα Γλυπτά;

Πόσο ευνοείται τελικά η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης με όλα αυτά και πόσο κοντά (ή μακριά) βρισκόμαστε από μία τελική και θετική διευθέτηση; 

Πόσο ευνοείται πλέον μία συμφωνία για τα Γλυπτά;

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ορθώς και κατά τα αναμενόμενα δεν φαίνεται να δίνουν συνέχεια στο απρόοπτο επεισόδιο με τον Ρίσι Σούνακ.

Θεωρητικά επιχειρείται πλέον μία επιστροφή στα καθ’ ημάς, που είναι η συνέχεια της απόπειρας ελέγχου της ακρίβειας, η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, πραγματικές ή κατ’ ευφημισμόν και η πορεία προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αυτή των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024.

Στο φόντο όμως της πρόσφατης και πρωτοφανούς δημοσιότητας που προσέλαβε το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, έχει προστεθεί μία νέα παράμετρος, με τη μορφή ερωτήματος: Πόσο ευνοείται τελικά η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης με όλα αυτά και πόσο κοντά (ή μακριά) βρισκόμαστε από μία τελική και θετική διευθέτηση;

Η ρεαλιστική απάντηση είναι ότι κατόπιν αυτών, το θέμα μάλλον παγώνει και οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση τελεί υπό την αίρεση των πολιτικών εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει προφανώς ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς μία οξεία πολιτική αντιπαράθεση στο βρετανικό κοινοβούλιο για το θέμα των γλυπτών, όμως φαίνεται την ίδια στιγμή και ότι η ένταση στο πεδίο αυτό φανερώνει και τις πολλές περιπλοκές.

Μπορεί λοιπόν κανείς να θεωρεί βέβαιο ότι μέχρις ότου γίνουν οι εκλογές στη Βρετανία, το θέμα λογικά δεν θα έχει κάποια εξέλιξη.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτές θα γίνουν στο τέλος του 2024. Ήδη όμως στη Βρετανία συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο να επισπευσθούν για την προσεχή άνοιξη.

Οφείλει πάντως κανείς να είναι ρεαλιστής και να μην παραγνωρίζει την πολιτική παράμετρο της υπόθεσης. Όσο και αν η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με την βρετανική, αλλά με τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, το πώς τοποθετούνται οι πολιτικοί παράγοντες για το θέμα, δεν είναι μία σταθερά, αλλά μία μεταβλητή της εξίσωσης.

Ακόμη δηλαδή και αν οι Εργατικοί και ο Κιρ Στάρμερ εμφανίζονται σήμερα με θετική διάθεση για το ελληνικό αίτημα, παραμένει άγνωστο το νομικό πλαίσιο που θα μπορούσε να διέπει μία συμφωνία για μεταφορά των γλυπτών.

Και υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει κανείς να λησμονεί ότι οι πολιτικές θέσεις μπορούν εύκολα να αλλάξουν, ανάλογα με την επίδραση και άλλων παραγόντων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.