Συμπληρώνεται σχεδόν μια εβδομάδα από το «σήμερα κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας» του Στέφανου Κασσελάκη έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, αλλά η εικόνα ενός εύθραυστου ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατεί να βρει τις απαιτούμενες ισορροπίες του προκειμένου να ορθοποδήσει, παραμένει αναλλοίωτη.
Κι αν, θεωρητικά, ο πρόεδρος του κόμματος απαλλάχθηκε από τους δύο κεντρικούς πόλους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Ομπρέλα, 6+6), οι κλυδωνισμοί είναι συνεχιζόμενοι και -σε κάμποσες περιπτώσεις- απρόβλεπτοι.
Διότι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που συγκροτήθηκε ως «σπλάχνο» από το «σώμα» του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με την ίδια ακριβώς «καρδιά» και το ίδιο «αίμα». Πρόκειται, άλλωστε, για ένα γκρουπ πολλών πρωτοκλασάτων στελεχών που εντός του Κοινοβουλίου θα επιχειρήσουν να υψώσουν τους τόνους της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και ν’ αποκομίσουν τα ανάλογα επικοινωνιακά κέρδη με την κριτική που θα ασκήσουν στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
Προφανώς οι ρόλοι στο νέο αυτό συμμαχικό σχήμα δεν μοιράστηκαν τυχαία. Ο πρόεδρος Αλέξης Χαρίτσης, ως πρώην υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης, θα έχει το γενικό πρόσταγμα, ενόσω ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως πρώην «τσάρος» των Οικονομικών, και ο Νάσος Ηλιόπουλος με εμπειρία στην επικοινωνία ως πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα κοιτάξουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με στοχευμένες παρεμβάσεις.
Πώς μοιράστηκαν οι ρόλοι στους «11»
Στόχος της «συμμαχίας» είναι, μέσα από το συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση, όπως αυτό ονοματίστηκε, να πείσουν ότι η αυθεντική φωνή και εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή και όχι η «νεο-προεδρική» πτέρυγα που γεννήθηκε μέσα από τις εσωτερικές διεργασίες.
Όλοι τους γνωρίζουν πολύ καλά τον τομέα τους, διαθέτοντας παράλληλα κυβερνητική διαχείριση, και μαζί την ευελιξία να δράσουν σ’ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που από τη μία θα έχει ως στόχευση την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας κι από την άλλη την πιο «φιλελεύθερη» στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ που για τους ίδιους μεταμορφώνεται σταδιακά σ’ ένα κόμμα του κέντρου, το οποίο δεν απευθύνεται πια στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ανανεωτικής Αριστεράς.
Άλλωστε η ανεξάρτητη βουλεύτρια Μερόπη Τζούφη οριοθέτησε το πρωί της Τετάρτης ως «πρώτο στοίχημα το φορολογικό νομοσχέδιο», καθώς μέσα από την εκτενή συζήτηση «θα δώσουμε τα πρώτα δείγματα γραφής».
Το ότι η Έφη Αχτσιόγλου δεν ανέλαβε κάποιον τομέα άμεσης ευθύνης και προβολής ήρθε ως συνέχεια της κόπωσης που είχε επικαλεστεί σε συνάντησή της με τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν αρνήθηκε να συμπεριληφθεί στην ομάδα των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο βέβαια δεν σημαίνει πως θα είναι αποκομμένη από την πολιτική που θα παράγει η νέα κοινοβουλευτική ομάδα, αφού η προϋπηρεσία της της στα εργασιακά θεωρείται πολύτιμη.
Απλώς επιβεβαιώνεται από κάθε πλευρά πως επιμένει να παραμείνει στην οπισθοφυλακή και να βοηθάει ανάλογα με την περίσταση.
Η αντεπίθεση Κασσελάκη
Λογικό είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα του να ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους με δεδομένο ότι τελούν υπό πίεση. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, διότι αφενός η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώθηκε στο 75% της αρχικής σύνθεσή της αφετέρου οφείλουν να αποδείξουν πως αυτοί είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας, το μεσημέρι της Τετάρτης, έχει αυτόν τον συμβολισμό δεδομένου ότι θα συζητηθεί εκτενώς η στρατηγική που θα εφαρμοστεί στο επόμενο διάστημα και ιδίως από τη Δευτέρα, όταν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα λειτουργούν ως μια ενιαία ομάδα προσπαθώντας να «κλέψουν» τις εντυπώσεις στο επικοινωνιακό πεδίο.
Είναι βέβαιο πως θα επιχειρηθεί:
- να υπερτονιστεί στον μέγιστο βαθμό το όφελος που θα έχει η Νέα Δημοκρατία από τη διάσπαση που αποφάσισαν εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου για τη χώρα, επιμένοντας πως «έφυγαν επειδή έχασαν» όπως σχολίασε και ο Πάνος Ρήγας σε δηλώσεις του, προκειμένου να εξασφαλίσουν συσπείρωση.
- να διευκρινιστεί με πάσα λεπτομέρεια ποια είναι στ’ αλήθεια η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να αμφισβητήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αυτός είναι ο πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ.
Η «φωνή» του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα είναι κατά κύριο λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος θα κληθεί να επωμιστεί το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την αποτύπωση της νέας γραμμής. Ήδη έδειξε πως θα είναι απέναντι στους ανεξάρτητους βουλευτές υποστηρίζοντας πως «εκλέχθηκαν από την κοινωνία για να είναι ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί είναι μια κοινοβουλευτική ομάδα κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ».
Αντίστοιχα θα επιχειρηθεί να ελεγχθούν επιπλέον (μεμονωμένες ή ομαδικές) αποχωρήσεις που είναι καθημερινές. Πόσο μάλλον όταν η αντιπολίτευση Τεμπονέρα εξακολουθεί να έχει τη δική της δυναμική στα όργανα της παράταξης.