O Παπαδιαμάντης, o Σολωμός και η οπτική του Δήμου Αβδελιώδη

Εργα των δύο εμβληματικών λογοτεχνών διασκευάστηκαν για το θέατρο από τον γνωστό σκηνοθέτη και ανεβαίνουν περιορισμένα στο STUDIO new star art cinema

Τρία κορυφαία έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, τα «Η γυναίκα της Ζάκυνθος» του Διονυσίου Σολωμού και «Όνειρο στο κύμα» και «Έρως Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη θα παρουσιαστούν στο θεατρικό χώρο του STUDIO new star art cinema της πλατείας Αμερικής (Σταυροπούλου 33, Αθήνα), που ως γνωστόν, εδώ και αρκετό καιρό, δεν λειτουργεί μόνο ως κινηματογραφική αίθουσα αλλά και για άλλα πολιτιστικά δρώμενα.

Οι θεατρικές παραστάσεις θα είναι δύο και η κάθε μια θα ανέβει μόνο μια φορά. Και τις δύο παραστάσεις έχει σκηνοθετήσει ο Δήμος Αβδελιώδης, δημοφιλής όχι μόνο από την παρουσία του στην κινηματογραφική σκηνοθεσία με ταινίες όπως οι «Το δέντρο που πληγώναμε», «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» κ.α. αλλά και από την θεατρική.

Αυτή την φορά ο Αβδελιώδης εμπνέεται από το έργο «Η γυναίκα Ζάκυνθος» του Σολωμού για μια παράσταση και «ενώνει» για μια άλλη παράσταση τα «Όνειρο στο κύμα» και «Έρως Ήρως» του Παπαδιαμάντη.

Ο φόβος του «κακού»

Το έργο «Η γυναίκα της Ζάκυνθος» γράφτηκε με αφορμή το συναίσθημα φόβου και δειλίας που κυρίεψε τον Διονύσιο Σολωμό, όταν είδε μια δύσμορφη, εμπαθή γυναίκα του νησιού, να βρίζει με μανία τις γυναίκες που έχουν έρθει από το πολιορκημένο Μεσολόγγι, ζητώντας βοήθεια για τους έγκλειστους. Το ότι δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί επί τόπου αυτές τις Μεσολογγίτισσες, προκάλεσε στον Ποιητή ενοχή και έγινε η αιτία να θέλει να κατανοήσει τη δύναμη αυτής της Γυναίκας, θεωρώντας την ενσάρκωση του «Κακού». Ποιητική Αδεία «δανείζεται» το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου του ιερομόναχου – ιστορικό πρόσωπο που έζησε 172 χρόνια – για να κοιτάξει άφοβα το «Κακό».

«Κοιτάζοντας ο Σολωμός με τα μάτια ενός Αγίου απελευθερώνει το πνεύμα του, και παρακολουθώντας τις τελευταίες δραματικές στιγμές της Γυναίκας, προσεύχεται ταπεινά για κείνη» αναφέρει ο Δήμος Αβδελιώδης που είχε επίσης την ευθύνη της δραματουργίας, της διδασκαλίας ερμηνείας και της σκηνικής όψης του έργου. «Κατανοεί πως η Γυναίκα, που φοβόταν σαν υπόσταση του «κακού», δεν είχε καμιά δύναμη, αλλά ζούσε μέσα στην αγωνία και τη σύγχυση. Συνειδητοποιεί πως έγινε ο ίδιος φορέας του κακού, επειδή ο νους του καταλήφθηκε από τις τρομακτικές φωνές της δυστυχούς Γυναίκας, και έχασε την ελευθερία της βούλησής του.»

Σκηνή από την θεατρική εκδοχή του έργου «Η γυναίκα της Ζάκυνθος» με την Κατερίνα Γκατζόγια

Η 70’ παράσταση με ερμηνεύτρια την Κατερίνα Γκατζόγια θα δοθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου

Ο κατά Παπαδιαμάντη έρως

Με τα έργα του «Ονειρο στο κύμα» και «Ερως ήρως», ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αποδίδει δύο από τις όψεις του έρωτα, χρησιμοποιώντας προσωπικά βιώματα: από το δέος, τη μέθεξη, το πάθος, τη συντριβή, ως το μεγαλείο και τον ηρωισμό της ψυχής του. Στο πρώτο, μας μεταφέρει στα χρόνια της εφηβείας του σ’ ένα παραδείσιο τοπίο εικόνων, χρωμάτων και ήχων. Μια νύχτα αντικρίζει με δέος την νεαρή συνομήλική του Μοσχούλα, καθώς κολυμπώντας γυμνή μες τη θάλασσα, κινδυνεύει. Η ευχαρίστηση ότι της σώζει τη ζωή αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία από την ερωτική επιθυμία. Στο δεύτερο, που θα μπορούσε να ήταν η φυσική εξέλιξη του προηγούμενου, ο Έρωτας του Γιωργή για την αγαπημένη του γίνεται πάθος, όταν κινδυνεύει να την χάσει από έναν πολύ μεγαλύτερό του και ευκατάστατο άνδρα.

«Είναι μάλλον πιο εύκολο να κατανοήσουμε μια αλήθεια μέσα από ένα καλλιτεχνικό έργο, παρά μέσα από μια ενδελεχή ανάλυση, κι ο Παπαδιαμάντης μας πείθει» αναφέρει ο Δ. Αβδελιώδης που και εδώ είχε την ευθύνη της δραματουργίας, της διδασκαλίας ερμηνείας και της σκηνικής όψης του έργου. «Και μας πείθει λέγοντας απλά και ταπεινά πως κανένας έρωτας δεν μπορεί να ευτυχήσει, εάν δεν υπάρχει σεβασμός προς τον εαυτό μας και προς τον άλλο, αφού η πραγματική απόλαυση ως αγαθό δεν εξαρτάται από την ικανοποίηση, αλλά από την ψυχική και την ηθική μας πληρότητα.»


Σκηνή από την θεατρική εκδοχή των έργων «Ονειρο στο κύμα» και «Ερως ήρως» με τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη

Η διάρκειας 90’ παράσταση με ερμηνευτή τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη, θα δοθεί την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Χρήσιμες πληροφορίες

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ

STUDIO new star art cinema

Σταυροπούλου 33, Αθήνα, 11252

Τηλ:2108220008, 2108640054

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ,

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70’

ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ, ΕΡΩΣ ΗΡΩΣ

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου , ώρα 20:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90’

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

– online: https://www.ticketservices.gr/el/dimos-avdeliodis/
– τηλεφωνικά: 2107234567
– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Πρωινές παραστάσεις, πληροφορίες στο τηλ. 6948050808

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.