Η Σουηδία στις καλένδες, τα F-35 στην Αθήνα

«Πετάνε» προς Ελλάδα τα αμερικανικά F-35, η συμφωνία Κασσελάκη -Κοτζιά, η διεύρυνση των Σπαρτιατών προς τα... Δεξιά και όσα πρέπει να ξέρετε για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σήμερα θα αρχίσω με μια είδηση που έρχεται πέραν του ατλαντικού. Το θέμα της Σουηδίας μετά την έως τώρα άρνηση της Τουρκίας να άρει το βέτο για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, πέρασε όπως φαίνεται στις χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις καλένδες, ή εάν θέλετε παραμένει στάσιμο. Αντιθέτως οι Αμερικανοί αποστέλλουν στην Αθήνα το Letter Of Agreement (LOA) του αμερικανικού Κογκρέσου για τα ελληνικά  F-35.

Η αλήθεια είναι ότι άργησε κάπως να έρθει, αφού στην Αθήνα το περίμεναν μετά  τις ελληνικές και τουρκικές εκλογές, και εν συνεχεία μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Αλλά μετά την αρνητική στάση που εξακολουθεί να έχει η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο  ΝΑΤΟ, το LOA (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές)«αποστέλλεται στην Αθήνα, εντός του έτους ώστε να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των 20+4 υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς.

Εκείνο που μου ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, είναι ότι παρά την καθυστέρηση η χώρα μας δεν έχασε την σειρά της στην γραμμή παραγωγής (βρισκόμαστε στην 8η θέση και το πρώτο θα παραδοθεί, όπως προβλέπει η αρχική συμφωνία, το 2028) και ότι η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε συνέδεσε την αγορά των F-35 με την πιθανή αγορά και αναβάθμιση F-16 από  την Τουρκία.

Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα εν αναμονή του LOA υπήρξαν σημαντικές κινήσεις για την επίσπευση του ελληνικού προγράμματος. Πρώτο και κυριότερο, υπήρξε επιτυχής προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης των 20+4 F-35. Η κυριότερη πηγή χρηματοδότησης θα προέλθει από το Foreign Military Financing (FMF), από το αμερικανικό δηλαδή πρόγραμμα χρηματοδότησης για εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών, κυρίως μελών του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ.

***
Στο Πανόραμα, τρώγοντας σφυρίδα έκλεισε η συμφωνία Κασσελάκη -Κοτζιά

Αν νομίζετε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε την ψαροταβέρνα «Πανόραμα» στον Προφήτη Ηλία (Καστέλα) για την εκπληκτική θέα που προσφέρει (ο επισκέπτης θαυμάζει από την Ακρόπολη έως τον Αργοσαρωνικό) για να δειπνήσει με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ Νίκο Κοτζιά κάνετε λάθος. Ο κ. Κασσελάκης πληροφορήθηκε προφανώς από τους συνεργάτες του ότι στο «Πανόραμα» έφερε, στις 11 Ιανουαρίου του 2019 ο Τσίπρας την Μέρκελ για φαγητό (ψαρόσουπα, ψητό καλαμάρι, συναγρίδα κτλ.), συνεπώς η ψαροταβέρνα αυτή έχει κάποιο συμβολισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ (και τον νέο Πρόεδρό του). Άλλωστε μετά το μπαράζ αποχωρήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τώρα να αλλάξει την εσωκομματική ατζέντα

Οχι το δείπνο με τον Κοτζιά δεν είχε καμία σχέση με αυτό του Τσίπρα με την Μέρκελ, καθότι ήταν λιτό, κάθισαν και οι δυο τους στο τραπέζι και τους προσφέρθηκε μια σφυρίδα και βραστά λαχανικά.  Σένα διπλανό τραπέζι έτρωγαν και κάποιοι Κινέζοι που αναγνώρισαν τον Κασσελάκη και ήρθαν και τον χαιρέτησαν. Να θυμίσω ακόμα ότι ο Τσίπρας τότε με την Μέρκελ βγήκαν και στο μπαλκόνι και η Μέρκελ έμεινε ενθουσιασμένη από την θέα, βλέποντας φωτισμένη την Ακρόπολη. Ήταν μερικά χρόνια αργότερα  από  αυτό το περιβόητο «Merkel go back»

Το δείπνο Κασσελάκη- Κοτζιά ακολούθησε την απαντητική επιστολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Κοτζιά μετά την πρόσκληση του δεύτερου για ανοικτό και ειλικρινή διάλογο των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Τι συμφώνησαν; Κοινή πορεία των θεμάτων εφεξής. Στο μενού όμως υπήρξαν και τα ελληνοτουρκικά.

***
Οι 11 και η Κοινοβουλευτικής τους Ομάδα

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι  οι 11 αποχωρήσαντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη σήμερα στις 8 το απόγευμα θα έχουν διαβούλευση μπροστά στην ανάγκη συγκρότησης εναλλακτικού σχεδίου απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος του συντονισμού τους θα είναι η δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εκφράζει μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση.

***
Ο Κασσελάκης επιλέγει σύμβουλο συνεργάτη Τσίπρα

Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ορίστηκε ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, Νικόλας Φαραντούρης.

Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο Νικόλας Φαραντούρης ήταν στο think tank που είχε συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας επί της προεδρίας του. Ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ, έως την τελευταία στιγμή νόμιζαν ότι ο Φαραντούρης θα κέρδιζε στις εκλογές την έδρα στην Κεφαλονιά, αλλά έπεσαν έξω.

***
Διεύρυνση των Σπαρτιατών προς τα… Δεξιά

Η Κορίνα Τριανταφύλλου ήταν υποψήφια με τον Κώστα Μπακογιάννη, νεοδημοκράτισα φανατική, «έως το κόκκαλο», όπως έλεγε, τότε που πόρτα- πόρτα προσπαθούσε να κερδίσει ένα σταυρό παραπάνω για το συνδυασμό του Μπακογιάννη. Και από νεοδημοκράτισα βρέθηκε στα ακροδεξιά της ΝΔ, αφού ορίστηκε νέα εκπρόσωπος Τύπου του ακροδεξιού μορφώματος των Σπαρτιατών με απόφαση του προέδρου Βασίλη Στίγκα. Δηλαδή οι Σπαρτιάτες έκαναν διεύρυνση προς τα… Δεξιά. Παρά την προσχώρησή της στους Σπαρτιάτες εξακολουθεί να είναι  μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Αυτό που την ώθησε και εγκατέλειψε τη ΝΔ ήταν, όπως είπε, ήταν επειδή είχε απογοητευθεί για το γεγονός ότι ο Μπακογιάννης δεν της έκανε ούτε ένα τηλεφώνημα μετά τις εκλογές και έτσι πήγε στον Στίγκα τον οποίο γνώρισε μέσα από μία τηλεοπτική εκπομπή. Και ακόμα πήρε διαβεβαιώσεις, όπως λέει ότι δεν θα έχουν επαφή με τον… έγκλειστο.

***
Επτά σημεία που πρέπει να ξέρετε για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Από τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, έμαθα τα εξής τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: 1) Θα παρίσταται για πρώτη φορά και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, αφού ένα από τα θέματα που θα ζητηθούν, το κύριο μάλιστα θέμα, θα είναι το Ουκρανικό. 2) Η Ουκρανία αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο μετέχει ατύπως σε πολλά όργανά του και σε πολλές επιτροπές, ως παρατηρητής (ακόμα και στην στρατιωτική επιτροπή). 3) Δεν νομίζω να έχει παράπονο για τη συμμετοχή αυτή της Ουκρανίας η Ρωσία, αφού έως προσφάτως (δηλαδή πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία) μετείχε και η Ρωσία σε επιτροπές Ρωσίας και ΝΑΤΟ. 4)

Τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ θα εορτασθούν με σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, πράγμα που σημαίνει ότι τον Ιούλιο (ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα) ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και πάλι την Ουάσιγκτον. 5) η θητεία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλντεμπεργκ, λήγει στις 30/9/24 (μετά τη νέα παράταση που έλαβε), δηλαδή φεύγει μετά την σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. 6) Στους διαδόχους προστέθηκε ένα νέο όνομα του Ολλανδού Ρούτε, ενώ αποσύρθηκαν ονόματα από την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και 7) Δεν αποκλείεται  σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών  Εξωτερικών να υπάρξει συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν. Τέτοιου είδους ανεπίσημες συναντήσεις δεν ανακοινώνονται συνήθως και απ΄ότι έμαθα δεν έγινε καμία προετοιμασία, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Να σημειώσω ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του επεσήμανε πως η κατάσταση στην Ουκρανία «δεν πηγαίνει καλά. Έχει περάσει ενάμισης χρόνος συγκρούσεων μετά τη ρωσική επίθεση… και αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σθεναροί όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία».

***

Οι Γερμανοί θέλουν να καταργήσουν το… βέτο  την ΕΕ

Λίγο πριν από τις Eυρωεκλογές του 2024 και ενόψει της συζήτησης για τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τα έτη 2024-2029, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να τεθεί και το θέμα της ομοφωνίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Γερμανία έχει θέσει για άλλη μια φορά το ζήτημα της κατάργησης του δικαιώματος αρνησικυρίας/ βέτο στην ΕΕ.

Ένα ζήτημα που εγκυμονεί κινδύνους για τα μικρά κράτη (Κύπρος, Μάλτα, Λουξεμβούργο κτλ), αναβιώνει συζητήσεις για τη λειτουργία της Ένωσης και τη δημοκρατική νομιμοποίηση των θεσμών, ενώ εγείρει και παλιές ανησυχίες γύρω από το διαχρονικό Γερμανικό ζήτημα και την προσπάθεια της Γερμανίας να ελέγξει πολιτικά την Ευρώπη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.