Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμελίστηκε κι αυτό δεν αλλάζει πλέον. Το τι οδήγησε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε αυτό το σημείο θα το αναδείξει ο ιστορικός του μέλλοντος. Σίγουρα υπάρχουν αιτίες και αφορμές για ό,τι μεσολάβησε μετά τη συντριπτική ήττα στη διπλή εκλογική διαδικασία Μαΐου – Ιουνίου.
Κατά τον Πάνο Σκουρλέτη, ουδείς αποκλείεται από τις ευθύνες. Όλοι έχουν το μερίδιό τους, μεταξύ αυτών και ο Αλέξης Τσίπρας.
«Για τη 15ετή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτός που τη σφράγισε σε πολύ μεγάλο βαθμό με καλές και κακές στιγμές, αλλά έκανε πραγματικότητα το ‘Πρώτη φορά Αριστερά’ στην κυβέρνηση είναι ο Αλέξης Τσίπρας», ανέφερε στο κανάλι ACTION 24 ο πρώην βουλευτής και υπουργός, συμπληρώνοντας όμως ότι «πολλές επιλογές που έγιναν μετά το ’19 δεν αφήνουν κανέναν έξω από το πεδίο της κριτικής».
«Προφανώς ως πρόεδρος έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης» υποστήριξε επίσης, «όπως και πολλοί άλλοι, όπως κι όλοι μας». Γι’ αυτό κατά τον Πάνο Σκουρλέτη απαιτείται «μια βαθιά αυτοκριτική η οποία δεν αφήνει απ’ έξω κανέναν. Δεν μπορούμε να μην βλέπουμε τα πράγματα κατάματα. Αυτό που πληρώσαμε στις εκλογές είναι ότι δεν είχαμε το θάρρος».
«Ο κόσμος και ο ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας είναι περίπου συμβιβασμένος με τον τρόπο διακυβέρνησης», κατάθεσε ακόμη το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας πως «μπορούν να τα κάνουν και λίγο τσάτρα – πάτρα, να έχουν και τους δικούς τους ευνοούμενους, το έκαναν και πριν από το ’10».
Αντίθετα, όπως σχολίασε, «από την Αριστερά (ο κόσμος) έχει άλλες απαιτήσεις, είναι ψηλά ο πήχης».
«Δεν υπάρχει η έννοια του μαθητευόμενου προέδρου»
Ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε επίσης την πρόσφαση εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ «προβληματική», διότι «η μοναδική σχέση που οι 40.000» εκ του συνόλου των όσων ψήφισαν «ήταν τα 2 ευρώ που πλήρωσαν», απορρίπτοντας όμως οποιαδήποτε υπόνοια νόθευσης του αποτελέσματος.
«Ο ίδιος δεν πήρε τον χρόνο που έπρεπε», αποκρίθηκε ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας στο ερώτημα για το διάστημα προσαρμογής του Στέφανου Κασσελάκη στα ηνία, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορεί κάποιος που είναι ανέπαφος με τον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια να έρχεται και να διεκδικεί την προεδρία. Δεν υπάρχει η έννοια του δόκιμου και του μαθητευόμενου».