«Είναι η απραξία της πενταετίας-2015-2019 – που ενώ μπορούσε να έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση, δεν έγινε. Και όχι μόνο δεν έγινε η απαλλοτρίωση αλλά και εξέπεσε. Αναγκαστήκαμε να κηρύξουμε το κτήριο για δεύτερη φορά απαλλοτριωτέο, το 2023» είπε προσφάτως η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα, σχετικά με το διατηρητέο, ιστορικό νεοκλασικό κτίριο «Νίκος Κούνδουρος» επί των οδών Τοσίτσα 11 και Σπύρου Τρικούπη 22 στα Εξάρχεια, επί χρόνια στέγη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Κάνοντας αναδρομή στη διαδικασία, η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι δε μπορεί η βουλευτής να μιλάει «για δυσκαμψία, κι εάν η εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου, στο ζήτημα της απαλλοτρίωσης, εκλαμβάνεται ως δυσκαμψία, τότε ναι, υπήρξε δυσκαμψία. Αλλά πότε βρήκε ευήκοα ώτα, η εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών για την αγορά ή την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου ακινήτου»; Η απαλλοτρίωση του ξεκίνησε το 2008, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ενώ διεκόπη την πενταετία 2015-2019. Αποτέλεσμα; Να εκπέσει η απαλλοτρίωση.
«Οπότε η επανεκκίνηση, σημείωσε η Υπουργός, της διαδικασίας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023, και πάλι από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και το θέμα επανεισήχθη στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο ψήφισε υπέρ της απαλλοτρίωσης. Οι διαδικασίες μιας απαλλοτρίωσης δεν γίνονται αυτόματα και την ξέρετε πάρα πολύ καλά, τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία».
ΕΕΣ: Βήμα στους νέους, τιμή στους παλαιούς
Παρά το έκρυθμο κλίμα γύρω από την απαλλοτρίωση του κτιρίου της, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου, στο ίδιο αυτό κτίριο, διοργανώνει το 2ο Πανόραμα Ταινιών Μικρού Μήκους, μια εκδήλωση που ακολουθεί την επιτυχία της περυσινής πρώτης. Με αυτόν τον τρόπο η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών δίνει πάλι βήμα προβολής στους νέους Έλληνες δημιουργούς του παρόντος και του μέλλοντος.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην ανακαινισμένη, ψηφιακά εξοπλισμένη αίθουσα προβολών της Εταιρείας, με ελεύθερη είσοδο. Θα προβληθούν ταινίες παραγωγής 2022 και 2023 μικρού μήκους, παρουσία των δημιουργών τους. Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό των προβληματισμών και των θεματικών που αφορούν τους νέους σκηνοθέτες, αλλά και όλους μας σήμερα. Ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και σπουδαστικές ταινίες, θα συμμετέχουν χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να συναντηθεί το βλέμμα των δημιουργών με τους θεατές τους.
Παράλληλα τιμώντας και τα 50 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του σωματείου το 2ο Πανόραμα 2023, θα πλαισιωθεί με δυο αφιερώματα: ένα αναδρομικό αφιέρωμα των πρώτων ταινιών μικρού μήκους σημαντικών σκηνοθετών από την πενηντάχρονη διαδρομή του σωματείου και ένα ακόμη αφιέρωμα πρόσφατων βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους νέων σκηνοθετών.
«Μέσα από την εκδήλωση του Πανοράματος, θα προβληθούν οι πρώτες κινηματογραφικές εμπειρίες των Θόδωρου Αγγελόπουλου, Βασίλη Βαφέα, Δημήτρη Σταύρακα, Ανδρέα Θωμόπουλου και Παντελή Βούλγαρη που προανήγγειλαν για τη συνέχεια μια επώνυμη διαδρομή καριέρας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΣ. «Τα βλέμματά τους θα συναντηθούν με τις πρόσφατες ταινίες μικρού μήκους των Θανάση Νεοφώτιστου, Αλέξανδρου Κωστόπουλου, Κυρηναίου Παπαδημάτου, Δημήτρη Ζάχου και Θέλγιας Πετράκη.»
Τα βραβεία
Την τελευταία ημέρα του Πανοράματος, θα δοθούν πέντε ισότιμα βραβεία σκηνοθεσίας, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο «Γιώργος Σαμιώτης», στη μνήμη του παραγωγού της «Αναπαράστασης» και πολλών άλλων ταινιών και το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων. Επίσης θα δοθούν 4 Εύφημες Μνείες: Εύφημη Μνεία «Ντίνος Κατσουρίδης», Εύφημη Μνεία «Θόδωρος Αγγελόπουλος», Εύφημη Μνεία «Νίκος Κούνδουρος» και Εύφημη Μνεία «STEFILM”.
Επίσης, λίγο πριν από την απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο: «Ταινία Μικρού Μήκους: Παραγωγή – Διανομή. Παρόν και μέλλον» με καταξιωμένους ανθρώπους του οπτικοακουστικού χώρου.
Η κριτική επιτροπή του Πανοράματος θα απαρτίζεται από τους Ανδρέα Σινάνο, διευθυντή φωτογραφίας (Πρόεδρος), Αντώνης Μποσκοΐτη, σκηνοθέτη, Άγγελος Ράλλης, σκηνοθέτη, Γιώργο Σαλαμέ, σκηνοθέτη και Ανδρέα Φιλιππόπουλο, σεναριογράφο, ενώ η γλυπτική σύνθεση των βραβείων ανήκει στην επώνυμη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη (μια ανάλογη σύνθεση της γλύπτριας θα δοθεί τιμητικά σε όλους τους συμμετέχοντες).