«Η θέση μου για την σφαγή της Χαμάς είναι ξεκάθαρη. ‘Ηταν μια σατανική, σαδιστική πράξη, που καμία ανθρώπινη ύπαρξη δεν μπορεί να ανεχτεί και να δικαιολογήσει. Παρόλα αυτά, αληθεύει ότι η ισραηλινή κατοχή δημιούργησε το πλαίσιο, και αυτή η κατοχή σε βάρος των Παλαιστινίων πρέπει να τερματιστεί για το όφελος και των δυο λαών», υπογραμμίζει στο ΒΗΜΑ ο ισραηλινός πολιτικός και μέλος της Κνεσέτ με το αριστερό κόμμα Hadash,  Οφέρ Κασίφ, τονίζοντας σε όλους τους τόνους κατά τη συνομιλία μας «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση,  δεν υπήρχε ποτέ και δεν θα υπάρξει. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβουν και οι δυο πλευρές. Η μοναδική λύση είναι πολιτική αυτό πρέπει να γίνει για το καλό και των δυο λαών»

-Ποιος είναι ο βασικός πολιτικός και στρατιωτικός στόχος του Ισραήλ, κύριε Κασίφ;

To σχέδιο εκκαθάρισης αρχικά δημοσιοποιήθηκε από τον νυν υπουργό Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, το 2017.  Έχει 3 σημεία:1)  Προσάρτηση όλων των παλαιστινιακών εδαφών, πρώτα της Δυτικής Όχθης, χωρίς αναγνώριση βασικών δικαιωμάτων στους Παλαιστίνιους  που ζουν εκεί.  2) Οι Παλαιστίνιοι που δεν θα το δεχτούν θα εξοριστούν από την γενέθλιο γη.  3) Όσοι αντισταθούν θα σκοτωθούν. Αυτό που ονομάζουνε συνταγματική μεταρρύθμιση, αλλά πρόκειται για πραξικόπημα, και επιδιώκει το καθεστώς Νετανιάχου να περάσει  είναι το μέσον, όχι το τέλος.

-Τι εννοείτε;

Το τέλος είναι το σχέδιο εκκαθάρισης του Σμότριτς. Η κυβέρνηση γνώριζε πως το μόνο εμπόδιο για την υλοποίησή του ήταν το ανώτατο δικαστήριο. Γι’ αυτό προσπάθησε να μειώσει την ισχύ του δικαστικού συστήματος, ώστε να κατορθώσει να το εφαρμόσει. Άπαξ και λόγω των συνεχόμενων αντιδράσεων και διαμαρτυριών απέτυχε να το επιτύχει, αναζήτησε μια εναλλακτική. Η σφαγή της Χαμάς της την έδωσε. Η σφαγή έδωσε το άλλοθι για να υλοποιήσει η κυβέρνηση Νετανιάχου το εκκαθαριστικό πλάνο τώρα. Αυτό παρακολουθούμε να υλοποιείται. Μια γενοκτονική επίθεση. Στη Δυτική Όχθη είναι εν εξελίξει οι εθνικές εκκαθαρίσεις με πογκρόμ από τους εποίκους, υπό την υποστήριξη των ισραηλινών δυνάμεων και της κυβέρνησης , ενώ εντός Ισραήλ συρρικνώνουν τα βασικά δικαιώματα των παλαιστίνιων πολιτών. Είναι εκατοντάδες τα παραδείγματα παλαιστίνιων μαθητών, φοιτητών κι εργαζομένων που ανακρίνονται, φυλακίζονται,  απολύονται, γιατί εκφράζουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο ή στο θάνατο αμάχων στη Γάζα.

-Αν ήσασταν μέλος της κυβέρνησης τι θα είχατε εισηγηθεί να γίνει;

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι επιθέσεις στη Γάζα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ, παρά μόνο με το  σχέδιο εκκαθάρισης, μια επιχείρηση εκδίκησης και μίσους. Αυτό που πρέπει να κάνει το Ισραήλ είναι απόλυτη κατάπαυση πυρός. Ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων, και άμεση έναρξη αληθινών ειρηνευτικών συζητήσεων για τη διακοπή της κατοχής και την εγκαθίδρυση, την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Μετά την κατοχή το 1967, στην εφημερίδα στην Haaretz ένας αριστερός ακτιβιστής  σε άρθρο του μιλούσε για το  δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί εαυτόν, την ύπαρξή του ως κυρίαρχο κράτος, προσθέτοντας ότι αυτό δεν του  δίνει το δικαίωμα να καταπιέζει άλλους. Νομίζω αυτό ακριβώς  είναι το θέμα.  Φυσικά το Ισραήλ είναι ένα κυρίαρχο κράτος και υπερασπίζομαι το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει  ως τέτοιο.  Πρέπει το Ισραήλ να  είναι ένα δημοκρατικό κράτος ισότητας, που είναι άλλο θέμα.   Αυτό όμως δεν νομιμοποιεί σε καμία περίπτωση  το να διαπράττει εγκλήματα πολέμου κατά άλλων. Αυτή η διαφορά πρέπει να είναι καθαρή. Δυστυχώς η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν το κάνει. Θέλει να θολώνει  τη γραμμή μεταξύ εγκλημάτων πολέμου και αυτοάμυνας και να  ενσωματώνει κάτω από την ταμπέλα αυτοάμυνα τα πάντα, μεταξύ άλλων, και τα εγκλήματα πολέμου.  Αυτό είναι κάτι που εμείς οι Ισραηλινοί πολίτες  δεν ανεχόμαστε.