Το «στρατηγείο» Τσίπρα και η μάχη για τους 40άρηδες

Στην λεωφόρο Αμαλίας με θέα το Ζάππειο βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, σε ένα εκπληκτικό σημείο από την άποψη της ευρείας εικόνας που έχει όποιος κοιτάξει από το παράθυρο του γραφείου του

Στην λεωφόρο Αμαλίας με θέα το Ζάππειο βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα. Σε ένα εκπληκτικό σημείο από την άποψη της ευρείας εικόνας που έχει όποιος κοιτάξει από το παράθυρο του γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού και τέως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το βλέμμα ξανοίγεται από τον Εθνικό Κήπο και τον χώρο του Ζαππείου έως τους στύλους του Ολυμπίου Διός και την Πύλη του Ανδριανού.

Λίγα μέτρα πιο κάτω από το κτήριο που βρίσκεται το γραφείο του κ. Τσίπρα δεσπόζει ένα οικοδόμημα διάτρητο από τις σφαίρες από την περίοδο των Δεκεμβριανών του 1944, καθώς η ευρύτερη περιοχή του Μακρυγιάννη υπήρξε το επίκεντρο των πολεμικών μαχών μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και της Χωροφυλακής με την υποστήριξη των Βρετανών (το πλινθόκτιστο κτήριο Βάιλερ δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης στέγαζε τότε το Σύνταγμα Χωροφυλακής Αθηνών).

Από τα σημάδια στους τοίχους του οικοδομήματος αυτού, λίγο πιο πέρα από το γραφείο του κ. Τσίπρα, μπορεί κάποιος να πάρει μια γεύση από την φρίκη των αιματηρών συγκρούσεων στην Αθήνα, που αποτέλεσαν το προανάκρουσμα του εμφυλίου πολέμου. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ ηττήθηκαν στα Δεκεμβριανά, ακολούθησε η συμβιβαστική συμφωνία της Βάρκιζας τον Φεβρουάριο του ’45 και η παράδοση των όπλων εκ μέρους των ένοπλων δυνάμεων του ΚΚΕ και το ανθρωποκυνηγητό κατά των κομμουνιστών και των εαμογενών δυνάμεων.

Στην φορτισμένη από τις ταραγμένες εκείνες εποχές βρίσκεται το «στρατηγείο» του κ. Τσίπρα ο οποίος έδωσε την δική του μάταιη «μάχη» για να αποτρέψει έναν άλλο «εμφύλιο», αυτόν που εξελίσσεται μέσα στο κόμμα του, το οποίο βρίσκεται υπό διάλυση. Η «μάχη» του κ. Τσίπρα να κρατήσει τους 40άρηδες στον ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε κάτω από την πίεση των εξελίξεων και την ραγδαία μετάλλαξη του κόμματος. «Παραβιάζοντας» την ουδετερότητα που είχε τηρήσει μέχρι και την αποχώρηση της Ομπρέλας, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποτρέψει την γενιά του από την έξοδο, αλλά δεν τα κατάφερε…

***

Και οι επτά είναι υπέροχες

Αν βρεθείτε κάποια στιγμή σε μια από τις αεροπορικές βάσεις της χώρας μας μην ξαφνιαστείτε εάν δείτε τις γυναίκες πιλότους μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας μας με τις αντί-G στολές τους. Δεν είναι πολλές, μόνον επτά, αλλά ετοιμάζονται να πετάξουν και άλλες. Οι δύο από αυτές 25χρονες βρίσκονται στο πιλοτήριο των F-16, μία άλλη στο Σμήνος Μετεκπαίδευσης, μία στα Mirage 2000-5, άλλη στα μεταγωγικά C-27j, μία άλλη (η αρχαιότερη) στα Φάντομ και μια σμηναγός (Ι) στα Σούπερ Πούμα. Ήταν μέχρι πρότινος υπασπίστρια του Νίκου Χαρδαλιά (όταν ήταν υφυπουργός Άμυνας) και τώρα ξαναγύρισε στο ελικόπτερό της με αποστολές να σώζει ζωές.

Επτά κορίτσια πιλότοι μαχητικών με αρκετές ώρες πτήσης στο ενεργητικό τους, εξπέρ, στις εναέριες μάχες και στις αναχαιτίσεις, δεν διαφέρουν καθόλου από τους άνδρες συναδέλφους τους. Αν και μικρές στην ηλικία και πιλοτάρουν ένα υπερσύγχρονο μαχητικό αξίας εκατομμυρίων ευρώ, καθόλου δεν πετούν στα σύννεφα, δεν έχουν αυτό που λέμε οίηση. Είναι προσγειωμένες, αφοσιωμένες στην αποστολή τους που δεν διαφέρει από αυτήν των ανδρών συναδέλφων τους. Άλλωστε η Πολεμική Αεροπορία δεν ξεχωρίζει τους άνδρες από τις γυναίκες.

Η υποσμηναγός των Mirage 2000-5 ίσως είναι η μόνη Ελληνίδα πιλότος μαχητικού που μετείχε σε αποστολή του εξωτερικού, όταν βρέθηκε στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα εντυπωσιάζοντας όσους μετείχαν στην άσκηση αυτήν.

***

Οι Ρώσικες Νύχτες της Έφης

Όσοι αυτό το διάστημα έμειναν στην πλευρά της Αχτσιόγλου, των 6+6 και πέρα από τις πολιτικές πληροφορίες σίγουρα παρατήρησαν και τι πίνει η Έφη Αχτσιόγλου. Δεν προτιμάει τον καφέ, αλλά τσάι. Και τι τσάι! Το όνομά του; «Ρώσικες Νύχτες». Τι τσάι είναι αυτό; Πρόκειται για ένα κλασικό μίγμα, εμπνευσμένο από συνταγή του 19ου αιώνα. Καθώς τα κιτρώδη φρούτα θεωρούνταν πολυτέλεια στην τότε Ρωσία, οι φλούδες πορτοκαλιού φυλάσσονταν για να αρωματίσουν το τσάι. Βάση μαύρου τσαγιού, αρωματισμένου με εφτά εσπεριδοειδή: λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, κίτρο, νεράντζι, μανταρίνι και περγαμόντο.

Αλλά και ο Μητσοτάκης συνήθιζε, προτού γίνει πρωθυπουργός το τσάι με τις περίεργες ονομασίες. Για παράδειγμα προτιμούσε το τσάι…«Τρόικα» (Kosmi Tea Troika), λίγο πιο ακριβό από το τσάι «Ρώσικες Νύχτες» της Αχτσιόγλου. Μάλιστα ο Μητσοτάκης, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κερνούσε τους τροϊκανούς (τον Τόμσεν και την παρέα του) τσάι «Τρόικα» και εκείνοι ενθουσιάζονταν.

***

Αν είχε έρθει η Αχτσιόγλου

Τα «δυσάρεστα γεγονότα», δηλαδή την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook ο Στέφανος Κασσελάκης και σας την μεταφέρω αμέσως: «Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει ‘αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω’, θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας» γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «η ενότητα αρχίζει τώρα».

***

Και η απάντηση στον Κασσελάκη

Για «χυδαιότητα» κατήγγειλαν τον Στέφανο Κασσελάκη οι εννέα βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε διαρροή της ομάδας των ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών, μεταξύ των οποίων είναι και η Εφη Αχτσιόγλου, τονίζεται ότι η «χυδαιότητα» της πρόσφατης ανάρτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αποχωρήσουμε από το κόμμα Κασσελάκη».

***

Άνοιγμα για συνεργασία

Στο νέο φορέα πάντως που θα ξεκινήσουν να στήνουν οι 6+6 θέλουν να εκφραστεί όλο το φάσμα των αποχρώσεων από τη διάσπαση συμπεριλαμβάνοντας και την ομάδα Τσακαλώτου αλλά και την οικολογία που σε αυτή τη φάση εκφράζεται με το πράσινο κόμμα του ανεξάρτητου πλέον ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη και στην οποία ο N. Ηλιόπουλος έκανε άνοιγμα για συνεργασία.

***

Έρχεται ο Λαβρώφ στη γειτονιά μας

Υπάρχει ένα θρίλερ εν εξελίξει στα Σκόπια, όπου την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΟΑΣΕ. Μια σύνοδος που γίνεται στον απόηχο των πολέμων της Γάζας, αλλά και της Ουκρανίας. Γεγονός είναι ότι σε αυτήν την σύνοδο να μετάσχουν πολλές χώρες (συγκεκριμένα όλα τα μέλη του ΟΑΣΕ), ανάμεσά τους και η Ρωσία.

Η Μόσχα μαθαίνω ότι ειδοποίησε πως θα παρευρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρώφ, κάτι βεβαίως που δεν πολυάρεσε στους Αμερικανούς και στους ΝΑΤΟϊκούς. Έτσι μην εκπλαγείτε, εάν τελικά έρθει ο Λαβρώφ, οι Νατοϊκοί να φροντίσουν να… περιορίσουν τις κινήσεις του, δηλαδή να μην συναντήσει άλλους ομολόγους του. Στη Σύνοδο αυτή την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και δεν αποκλείεται να υπάρξει στο περιθώριο των εργασιών και άλλη μία συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Φιντάν, με τον οποίο τον είχε συναντήσει την Τρίτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

***

Η ευαισθησία της Ειρήνης Αγαπηδάκη

Η ευαισθησία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη στην εξάλειψη της βίας και της επιθετικότητας των ανηλίκων εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Παρακολουθεί καθημερνά το θέμα, δημιουργείται για πρώτη φορά στην χώρα μας ένα «Κέντρο Ημέρας», όπως ονομάζεται με εξειδικευμένους ψυχοθεραπευτές για αυτά τα παιδιά αλλά και για τις οικογένειές τους.

Ο έγκαιρος εντοπισμός αναπτυξιακών διαταραχών προβλημάτων ψυχής για τα παιδιά για την κυρία Αγαπηδάκη είναι σημαντικός παράγοντας. Άλλωστε η ψυχολόγος αναπληρώτρια υπουργός έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας.

***

Ακόμα να ορκισθεί και συνάντησε το μισό υπουργικό συμβούλιο

Είμαι βέβαιος πως θα μάθατε ότι η συνάντηση του νέου Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή με τον Πρωθυπουργό έγινε σε καλό και επικοδομητικό κλίμα. Αλλά μην νομίζετε ότι η κουβέντα περιορίστηκε σε ευχές. Οι δυο τους μίλησαν επί 45 λεπτά για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τα Ιόνια νησιά, που εδώ που τα λέμε δεν είναι λίγα. Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι ο νέος Περιφερειάρχης μέσα σε δύο ημέρες συνάντησε σχεδόν όλα τα παραγωγικά υπουργεία, από τον Βασίλη Κικίλια της Πολιτικής Προστασίας, την Λίνα Μενδώνη του Πολιτισμού για την αθλιότητα με το κλειστό Αχίλλειο, έως τον υπουργό Οικο0νομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον κ. Παπαθανάση για τις χρηματοδοτήσεις.

Ακόμα συναντήθηκε με τον κ. Λιβάνιο για τη δομή της περιφέρειας και με σχεδόν όλους του ΓΓ για ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά προγράμματα. Και όλα αυτά, να σκεφτείτε, συνέβησαν προτού ορκιστεί (στις 16 Δεκεμβρίου). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός του έδωσε μια υπόσχεση, ό,τι θα επισκεφθεί την Κέρκυρα τον Ιανουάριο, μόλις ο περιφερειάρχης αναλάβει τα καθήκοντά του.

Το ίδια κάνουν και άλλοι νεοεκλεγέντες οι οποίοι πριν αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους έχουν αρχίσει επαφές και δίνουν τα διαπιστευτήριά τους όπως ο Δημήτρης Κουρέτας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Χάρης Δούκας στον Δήμο Αθηναίων.

***

Το δώρο του Πάπα

Στο Βατικανό για επίσημη επίσκεψη βρέθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και αντάλλαξε δώρα με τον Πάπα. Ο Πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μετάλλιο που απεικονίζει τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο ασημένιο αντίγραφο δέντρου ελιάς που συμβολίζει την ειρήνη.

Σημαντική ωστόσο για τις νέες γεωτρήσεις στην Κύπρο, θεωρείται η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με στελέχη της ΕΝΙ, τα γραφεία της εταιρείας, στη Ρώμη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.