Έφτασε τη νύχτα στην Αττική η κακοκαιρία με καταιγίδες και κεραυνούς στο λεκανοπέδιο. Μέσα σε λίγα λεπτά δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με την Πυροσβεστική να δέχεται κλήσεις για πτώσεις δέντρων σε Χαλάνδρι, Φιλοθέη, Παλαιό Φάληρο, Διόνυσο και Κυψέλη όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού, είναι σε ισχύ είναι το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ. Βαρομετρικό χαμηλό με μετωπική δραστηριότητα, που ονομάστηκε Bettina από την Ομάδα Μετεωρολογικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Μεσογείου, σχηματίζεται στην Αδριατική, κινείται προς τη χώρα μας και βαθαίνει.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή, οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής (26-11-23). Συγκεκριμένα:

  • στα δυτικά από τις απογευματινές ώρες θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
  • στα ανατολικά από τις βραδινές ώρες νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
  • Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα δυτικά και τη νύχτα και στα ανατολικά.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (25-11-23) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα και από το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.
  • από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τη δυτική Θεσσαλία.
  • Τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα.

Καλλιάνος: Χιόνια, βροχές και άνεμοι

Άκρως χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού το Σαββατοκύριακο, όπως τονίζει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος μάλιστα αναφέρει πως έχει «καιρό να δει στην Ελλάδα ένα βαρομετρικό χαμηλό με τέτοιες πιέσεις».

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος στην ανάρτησή του το Σάββατο «θα έχει έχει κάποιες μικροεκπλήξεις σε ότι αφορά στα υψόμετρα χιονοπτώσεων» ενώ το βαρομετρικό χαμηλό «σημαίνει πολλά ως προς την ένταση κάποιων καταιγίδων αλλά και κυρίως ως προς την σφοδρότητα των ανέμων».

Πώς λέγεται τελικά η κακοκαιρία;

Η κακοκαιρία απέκτησε στην πορεία της πολλά ονόματα, με τον μετεωρολόγο και διευθυντή της ΕΜΥ να κάνει λόγο για «τράμπες» των χαμηλών.

Η αρχική ονομασία ήταν Alexis, μετά δόθηκε το όνομα Oliver, στη συνέχεια οι Ιταλοί τη βάφτισαν Bettina και μετά ήρθε ο Phil