Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών και την επίμαχη σύμβαση 717 για την σηματοδότηση και τα συστήματα τηλεδιοίκησης.
Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το σκεπτικό των δυο προτάσεων καθώς, όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, δεν περιέχουν πειστικά ποινικά επιχειρήματα αλλά ανυπόστατες αιτιάσεις, ενώ τονίστηκε ότι αφορούν οικονομικά αδικήματα και αν υπήρχε αιτιώδης συνάφεια, όπως υποστήριζε η αντιπολίτευση, θα έπρεπε να αναφέρονται συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα. «Αυτό είναι που καταψηφίζουμε, την δικιά σας πρόθεση πολιτικής εκμετάλλευσης ενός τραγικού δυστυχήματος», δήλωσε ο κ. Βορίδης.
Στήθηκαν τέσσερις κάλπες, για όσα πολιτικά πρόσωπα περιλαμβάνονταν στις δυο προτάσεις για τους πρώην υπουργούς Μεταφορών: Κώστα Χατζηδάκη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ο δυο πρώτοι με υπομνήματά τους χαρακτήρισαν «ακατανόητη» και «σουρεαλιστική» την πρόταση και εξέφρασαν την έκπληξή τους καθώς η Βουλή έχει ήδη αποφασίσει την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το ερευνήσει συνολικό το θέμα τόσο ως προς το δυστύχημα των Τεμπών και τις ευθύνες για αυτό όσο και τις διαχρονικές ευθύνες για την κακοδαιμονία των Ελληνικών σιδηροδρόμων.
Ο κ. Σπίρτζης από την πλευρά του τάχθηκε στην ομιλία του υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής για τη σύμβαση 717/2014 προτρέποντας τους βουλευτές να διεξάγουν έρευνα σε βάθος και τονίζοντας πως «αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ευθύνες, είναι δικές μου και μόνο ούτε της κυβέρνησης Τσίπρα ούτε του ΣΥΡΙΖΑ».
Καραμανλής: Η νίκη της ΝΔ και η επανεκλογή μου δεν διαγράφουν καμία ευθύνη
Όσον αφορά τον κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι «η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, όπως και η επανεκλογή μου δεν διαγράφουν καμία ευθύνη, δεν είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ και κανείς δεν υποστήριξε ποτέ κάτι τέτοιο, είναι όμως, η ήττα της χυδαιότητας, είναι η ήττα της τοξικότητας», σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια της θητείας του ξεμπλόκαρε η σύμβαση 717 και «προχώρησε πολύ πιο αποφασιστικά και τελικά παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023».
Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η παραίτησή του ήταν προσχηματική, είπε ότι «από την πρώτη στιγμή ανέλαβα τις αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες που μου αναλογούν από ένα τραγικό δυστύχημα που έγινε στον τομέα της δικής μου πολιτικής ευθύνης και παραιτήθηκα», ενώ διέψευσε το επιχείρημα ότι είχε κρύψει στο συρτάρι το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας προκειμένου να αποφύγει τον δικαστικό έλεγχο για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και την σύμβαση 717, λέγοντας: «Το πόρισμα μου κοινοποιήθηκε. Παραλήπτης του πορίσματος ήταν ο εισαγγελέας. Πως θα μπορούσα να το αποκρύψω; Μοναδικός αποδέκτης του πορίσματος ήταν ο εισαγγελέας. Η Δικαιοσύνη μελετώντας το πόρισμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης απιστίας». «Βρέθηκα στον τόπο του εγκλήματος από την πρώτη στιγμή. Αμέσως συνέταξα την παραίτησή μου. Αυτό μου υπαγόρευσε η ηθική και οι αρχές μου. Δεν σκέφτηκα ούτε μια στιγμή να κρυφτώ πίσω από ευθύνες άλλων και να ζητήσω παραιτήσεις υφισταμένων μου. Ανέλαβα την αντικειμενική πολιτική ευθύνη όχι μόνο την δική μου αλλά και όλων των προκατόχων μου για τις διαχρονικές παθογένειες των προηγούμενων ετών. Η παραίτηση μου όμως είχε μια ακόμα πτυχή, να μην μείνει ίχνος σκιάς», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής στρέφοντας τα πυρά του κατά όσων «επιλέγουν την χυδαία εκμετάλλευση της τραγωδίας» και καταγγέλλοντας «fake news» και προσωπικές επιθέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον του.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης λέγοντας ότι «δεν βρέθηκε ένας να πει κάναμε λάθος, έχουμε ευθύνες, χάθηκαν 57 άνθρωποι ενώ μπορούσαν και έπρεπε να έχουν σωθεί», σχολιάζοντας πως ο τότε υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής «περιφέρεται ήσυχος στην αίθουσα υπό την σκέπη της βουλευτικής του ασυλίας», ενώ τόνισε ότι «η υπόθεση των Τεμπών είναι προσωπική υπόθεση για κάθε Έλληνα και η προσπάθεια συγκάλυψης θα μας βρει ανένδοτους και θα σας βρει σε πολύ δύσκολη θέση».
Ανδρουλάκης: Ενορχηστρωτές άλλης μιας συγκάλυψης
Για «ενορχηστρωτές άλλης μιας συγκάλυψης» μίλησε και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας πως «δεν είναι μια υπόθεση που δίνει το περιθώριο της φαυλότητας και της κοροϊδίας» και απέδωσε στην πλειοψηφία νομικές ακροβασίες για να απορρίψει το σκεπτικό της πρότασής του στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή και των «γαλάζιων παιδιών στον ΟΣΕ και στην ΕΡΓΟΣΕ».
«Ο μόνος λόγος για τον οποίο καταψηφίζετε την προκαταρκτική επιτροπή είναι ότι φοβάστε την αλήθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας πως «η ΝΔ επιχειρεί να συγκαλύψει στοιχεία και ενδείξεις ενός κακουργήματος εκ μέρους του κ. Καραμανλή που αφορά τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε πως με δεδομένη την απόρριψη των προτάσεων από την ΝΔ «αποδεικνύεται περίτρανα πως αν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, καμία συζήτηση, καμία διερεύνηση τελικά δεν θα γινόταν, ούτε για τις πολιτικές αιτίες και ευθύνες, ούτε για τις ποινικές ευθύνες οι οποίες αφορούν στο έγκλημα αυτό».
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός κάνοντας λόγο για «συνειδητή απόκρυψη της αλήθειας» και σημειώνοντας ότι στοιχειοθετείται ποινική ευθύνη του τότε υπουργού κ. Καραμανλή «αν όχι από ενδεχόμενο δόλο τουλάχιστον από αμέλεια», καθώς, όπως είπε, «εάν είχε κάνει το καθήκον του για τις απαιτήσεις ασφαλείας, η θανατηφόρα σύγκρουση δεν θα είχε γίνει». Μετά την απόρριψη των προτάσεων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εστιάζεται στην εξεταστική επιτροπή η οποία πιάνει δουλειά από την προσεχή Τρίτη 28 Νοεμβρίου με τον κατάλογο μαρτύρων που θα προτείνουν τα κόμματα.