Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία έστειλαν drones εξοπλισμένα με αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές (ΑΕD) σε σημεία όπου βρίσκονταν ασθενείς με πιθανή ανακοπή καρδιάς.
Οπως είδαν στο πλαίσιο πρωτοποριακής μελέτης που διεξήχθη σε συνθήκες του πραγματικού κόσμου, σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις τα drones έφθασαν στο σημείο πριν από τα ασθενοφόρα – τρία λεπτά νωρίτερα για την ακρίβεια κατά μέσο όρο.
Στις περιπτώσεις που ο ασθενής είχε πράγματι υποστεί ανακοπή, ο απινιδωτής που είχε μεταφερθεί με drone χρησιμοποιήθηκε στην πλειονότητα των περιπτώσεων από το άτομο που κάλεσε ασθενοφόρο με «πυξίδα» τις εξ αποστάσεως οδηγίες των ειδικών του Κέντρου Αμεσης Βοήθειας, όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Digital Health».
Εγκαιρη άφιξη του drone με το σωτήριο «φορτίο»
«Η χρήση απινιδωτή αποτελεί τον μοναδικό σημαντικό παράγοντα για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών. Εχουμε χρησιμοποιήσει drones εξοπλισμένα με AED από το καλοκαίρι του 2020 και τώρα δείξαμε με τη νέα μελέτη μας ότι τα drones μπορούν να φθάσουν στο σημείο όπου υπάρχει ανάγκη αρκετά λεπτά πριν από το ασθενοφόρο.
Αυτό σημαίνει ότι ο AED μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που βρίσκονται κοντά στον ασθενή τη στιγμή του συμβάντος και έχει όντως χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις» ανέφερε ο Αντρέας Κλασόν, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο για την Ερευνα στην Καρδιακή Ανακοπή του Τμήματος Κλινικής Ερευνας και Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και κύριος ερευνητής της μελέτης.
Ο απινιδωτής αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης
Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται ξαφνικά καρδιακή ανακοπή αλλά στην καλύτερη περίπτωση το ένα δέκατο εξ αυτών επιβιώνουν. Η χρήση AED αμέσως μετά το επεισόδιο μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης, ωστόσο απινιδωτές δεν υπάρχουν ως γνωστόν διαθέσιμοι στα σπίτια όπου συμβαίνουν τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια.
Η πρώτη επιτυχής μελέτη
Για να μειώσουν τον χρόνο που θα φθάσει ο απινιδωτής σε ένα άτομο το οποίο τον έχει άμεση ανάγκη, οι ερευνητές του Καρολίνσκα δοκίμασαν από το 2020 να στέλνουν drones εξοπλισμένα με AED στα σημεία όπου χρειάζεται ακριβώς τη στιγμή που καλούνται τα ασθενοφόρα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κάλυψε μια περιοχή περίπου 200.000 κατοίκων στη δυτική Σουηδία. Μια πρώτη μελέτη που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2020 στο Γκέτεμπρογκ και στο Κούγκελβ έδειξε ότι η ιδέα ήταν εφικτή και ασφαλής.
Αποτελεσματικότητα όλο το έτος, με φως ή με σκοτάδι
«Η νέα πιο ενδελεχής μελέτη έδειξε τώρα σε μεγαλύτερο δείγμα ότι η μεθοδολογία μας είναι αποτελεσματική καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα, με φως αλλά και με σκοτάδι. Τα drones ειδοποιούνται, φθάνουν στο σημείο έχοντας επάνω τους το AED και τα άτομα που βρίσκονται στο σημείο έχουν τον χρόνο να χρησιμοποιήσουν τον απινιδωτή προτού φθάσει το ασθενοφόρο» σημείωσε η Σοφία Σέρμπεκ, διδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Κλινικής Ερευνας και Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Τα αποτελέσματα
Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, drones μετέφεραν απινιδωτές σε 55 περιπτώσεις πιθανής ανακοπής καρδιάς. Σε 37 από αυτές τις περιπτώσεις το drone έφθασε πριν από το ασθενοφόρο (ποσοστό 67%) προπορευόμενο κατά 3 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο. Από τις 18 περιπτώσεις στις οποίες επρόκειτο πράγματι για ανακοπή καρδιάς σε έξι περιπτώσεις το άτομο που κάλεσε για βοήθεια κατάφερε να χρησιμοποιήσει τον απινιδωτή (33%). Η αυτόματη συσκευή σύστησε απινίδωση σε δύο περιπτώσεις και σε μια εξ αυτών ο ασθενής επέζησε.
«Εναέρια» σωτηρία
«Η μελέτη μας αυτή απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι είναι δυνατόν να μεταφερθεί απινιδωτής με drone και να φθάσει στο σημείο όπου υπάρχει ασθενής αρκετά λεπτά πριν από το ασθενοφόρο. Ο χρόνος που κερδίζεται μεταφράζεται στο ότι οι ειδικοί του Κέντρου Αμεσης Βοήθειας μπορούν να καθοδηγήσουν το άτομο που κάλεσε ασθενοφόρο για το πώς θα χρησιμοποιήσει τον απινιδωτή προτού φθάσει το ασθενοφόρο. Με τον τρόπο αυτόν σώζονται ζωές» κατέληξε ο καθηγητής Κλασόν.