Ως το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα τεθεί προς διαβούλευση και ψήφιση το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει «ο χρόνος που θα επιλέξουμε να το φέρουμε στη Βουλή είναι δική μου απόφαση», έχοντας δεσμευτεί πως το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός της τετραετίας, πρόσφατες διαρροές από το Μαξίμου ανέφεραν πως οι διαδικασίες θα «τρέξουν» πολύ πιο γρήγορα.
Αυτό που ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα επιδιώξουν όλο αυτό το διάστημα που θα μεσολαβήσει είναι να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες από το «γαλάζια» έδρανα προκειμένου να επιβεβαιωθεί το κοινωνικό και σύγχρονο προφίλ της κυβέρνησης. Αν και γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που θα βρει στήριξη σε άλλους πολιτικούς χώρους, αριστερότερα, εντός της ΝΔ οι ενστάσεις παραμένουν έντονες.
Βορίδης: «Είμαι αντίθετος, δεν μπορώ να κάνω πίσω»
Ο Μάκης Βορίδης επανέλαβε πως «ισχύουν οι θέσεις μου». Συμπλήρωσε μάλιστα πως «όταν είσαι αντίθετος στο γάμο, κατά μείζονα λόγο είσαι αντίθετος στην υιοθεσία».
«Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι ο Βορίδης, έκρινε το ζήτημα της ισότητας και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που υπάρχει κράτος, το οποίο δεν έχει αναγνωρίσει το γάμο. Το Δικαστήριο είπε ότι ο γάμος είναι θεσμός, ο οποίος κυρίως αφορά πρωτίστως και κυρίως τα ζητήματα της οικογένειας. Και επομένως, σε περίπτωση μη θεσπίσεώς του δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση της αρχής της ισότητας. Εναπόκειται στο κράτος και την εσωτερική έννομη τάξη να αποφασίσει ό,τι θέλει να αποφασίσει», υπογράμμισε ακόμα ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Βορίδης μίλησε επίσης για την επιλογή του πρωθυπουργού «να επιτρέψει στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να εκφρασθούν κατά συνείδηση», χωρίς, δηλαδή, να τεθούν ζητήματα πειθαρχίας. Ενώ για τους υπουργούς, ειδικότερα, εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός και σε αυτούς, δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα πειθαρχίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλοι που διαφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ερωτηθείς αν παραιτηθεί σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο θέμα απάντησε ότι «στα ζητήματα συνειδήσεως εννοείται ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω. Επομένως αν κάποιος μου πει ότι πρέπει να το κάνω υποχρεωτικά, δεν μπορώ να το κάνω».