Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με την τελευταία απόπειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο για την προμήθεια 40 Eurofighter να μην βρίσκει θετικό αντίκρυσμα στην Καγκελαρία. Η ανάγκη προμήθειας νέων μαχητικών και αναβάθμισης των υπαρχόντων είναι επείγουσα για την Άγκυρα που βλέπει την κλεψύδρα των F-4 που διαθέτει να αδειάζει και τα F-16 της να μένουν πίσω τεχνολογικά.

Ο σχεδιασμός φυσικά περιελάμβανε την προμήθεια F-35 πριν η συμφωνία για τους ρωσικούς S-400 οδηγήσει την Τουρκία εκτός προγράμματος του 5ης γενιάς προηγμένου αμερικανικού μαχητικού. Η έξυπνη «ντρίμπλα» που ακολούθησε και το αίτημα για αγορά νέων F-16 επιπέδου Viper (Block 70) παρότι ο Λευκός Οίκος δεν διατυπώνει ενστάσεις έχει πέσει πάνω στο τείχος του Κογκρέσου.

Η παραπάνω κατάσταση οδηγεί πλέον του τούρκους αναλυτές στη γειτονική χώρα να ασκούν δημόσια κριτική στην τουρκική ηγεσία κάνοντας σύγκριση με την πορεία εκσυχρονισμού της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που τα επόμενα χρόνια θα έχει ολοκληρώσει την προμήθεια των γαλλικών Rafale, θα έχει αναβαθμίσει το μεγαλύτερο μέρος των F-16 και θα ετοιμάζεται περί το 2027-2028 να υποδεχθεί τα πρώτα αμερικανικά F-35.

«Θα δώσουν 20 F-35 στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια κατάσταση που αλλάζει τις ισορροπίες και τα ρίσκα εναντίον μας στην ευρύτερη περιοχή που ζούμε, όπως το Αιγαίο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε μας για την τουρκική πολεμική αεροπορία. Διότι είδαμε πως τα F-35 είναι ικανά μαχητικά» λέει χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό σταθμό τούρκος ειδικός αυτών των θεμάτων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε από την Τουρκία ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.