Μετά τις διαρκείς προσπάθειες διαμεσολάβησης στις οποίες συμμετείχαν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ το Ισραήλ και η Χαμάς προχώρησαν σε μια προσωρινή εκεχειρία 4 ημερών στη Γάζα.

Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών, ομήρων της Χαμάς, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Πριν από τις 7 Οκτωβρίου υπήρχαν περίπου 5.200 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές. Από τότε οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει τουλάχιστον 3.000 ακόμη Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια καθημερινών επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τουλάχιστον 145 από αυτούς είναι παιδιά, 95 είναι γυναίκες και τουλάχιστον 37 είναι δημοσιογράφοι.

Ο χρόνος έναρξης της παύσης των πυρών, σύμφωνα με το Al Jazeera, θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων 24 ωρών και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης, σύμφωνα με το Κατάρ. Ένας μεγάλος αριθμός αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπει επίσης στον εμπόλεμο παλαιστινιακό θύλακα στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Κατάρ «ο αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερα στάδια της εφαρμογής της συμφωνίας».

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μετά την κατάπαυση του πυρός

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα «συνεχίσει τον πόλεμο» εναντίον της Χαμάς μετά την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε να κηρυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας,.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα» αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ικανοποίηση από τη Χαμάς

Η Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τη συμφωνία. «Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή» προειδοποίησε.