Μπορεί οι φονικές επιθέσεις στη Γάζα να μην έχουν τέλος και ο αριθμός των νεκρών μέρα με τη μέρα να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος ο επικεφαλής της Χαμάς, όμως, δήλωσε στο Reuters ότι η παλαιστινιακή οργάνωση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Οι αξιωματούχοι της Χαμάς είναι «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας» με το Ισραήλ και η οργάνωση παρέδωσε την απάντησή της στους διαμεσολαβητές του Κατάρ, δήλωσε ο Ισμαήλ Χανίγια σε δήλωση που έστειλε στο Reuters ο βοηθός του. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις δηλώσεις αυτές. Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ μεσολαβούν για τη σύναψη συμφωνίας.

Οι διαπραγματεύσεις επιταχύνονται σήμερα προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι τουλάχιστον από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και σε αντάλλαγμα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Πώς θα γίνονται οι ανταλλαγές

Πηγές είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών. Καθημερινά θα ανταλλάσσονται 10 όμηροι με 30 φυλακισμένους, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και –πάνω απ’ όλα– να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του ο ή η σύντροφός του, ακόμη κι αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς, η οποία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους της, το απορρίπτει μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.300 άνθρωποι στον θύλακα, ανάμεσά τους περισσότερα από 5.600 παιδιά. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι σχεδόν 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν υποστεί βίαιο εκτοπισμό στον πόλεμο.

Στην Αίγυπτο μεταφέρθηκαν 28 πρόωρα βρέφη

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τη νύχτα πως δυνάμεις του συνέχισαν να δίνουν μάχες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Παλαιστινιακές πηγές έκαναν λόγο για εντάσεις στο ινδονησιακό νοσοκομείο, που έγινε στόχος χθες Δευτέρα 20/11 ισραηλινών πληγμάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «12 ασθενείς και συγγενείς τους» και να τραυματιστούν «δεκάδες» άλλοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Χθες 28 βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα κι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα το σαββατοκύριακο από το νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο εξαπέλυσε έφοδο τη 15η Νοεμβρίου ο ισραηλινός στρατός, διακομίστηκαν «με κάθε ασφάλεια» στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).