Ανοίγει μέσα στην επόμενη εβδομάδα λογικά ο κύκλος των εξηγήσεων που θα υποχρεωθούν πλέον να δώσουν οι έντεκα (10+1) βουλευτές των Σπαρτιατών μετά την άρση της ασυλίας τους και την κλήση που ακολούθησε το μεσημέρι της Τρίτης (21/11) από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.
Ο σχετικός φάκελος είχε ήδη επιστραφεί από τη Βουλή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών από τη διαδικασία της άρσης των ασυλιών, προκειμένου να εξελιχθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Από τη στιγμή που η Εισαγγελέας έστειλε τις κλήσεις προβλέπεται πλέον η ανωμοτί κατάθεση των εμπλεκόμενων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας με την οποία ελέγχονται ως ύποπτοι για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.
Greek Mafia, Δον Κορλεόνε και μανδύας Κασιαδιάρη
Σύμφωνα, άλλωστε, με το εισαγγελικό έγγραφο που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή, το κόμμα των Σπαρτιατών προσφέρθηκε ως «μανδύας» στον έγκλειστο των φυλακών Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη, «διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία».
Όπως σημειωνόταν ακόμη, «η αλήθεια ήταν ότι αυτοί είχαν επιλεγεί από τον Ηλία Κασιδιάρη και όχι από τον Βασίλειο Στίγκα, ότι χάρη στη στήριξη του πρώτου είχαν εκλεγεί βουλευτές και ότι αναγνώριζαν ως πραγματικό τους αρχηγό τον ανωτέρω».
Οι Σπαρτιάτες αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς αυτούς, την ώρα που ο πρόεδρος Βασίλης Στίγκας επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με αναδίπλωση μεταξύ των δύο καταθέσεών του παρότι από τις δικές του δηλώσεις (περί εκβιασμών τύπου «Greek mafia» και «Δον Κορλεόνε») ήταν που ξεκίνησαν όλα με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η Εισαγγελία.
Οι προσφυγές στο Εκλογοδικείο
Μάλιστα, η διαδικασία αυτή συμπίπτει με την εξέταση των προσφυγών που έχουν κατατεθεί στο Εκλογοδικείο κατά της εκλογής βουλευτών του κόμματος και κατά της απόφασης του αρμόδιου τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου που, επί της ουσίας, του επέτρεψε τη συμμετοχή στις εκλογές του Ιουνίου.
Η εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα έρχεται να ενισχύσει το σκεπτικό των προσφυγών στο Εκλογοδικείο, το οποίο θα κληθεί στις αρχές του νέου χρόνου να εξετάσει το όλο θέμα. Εφόσον οι δύο συγκλίνουσες διαδικασίες επιβεβαιώσουν τις αιωρούμενες κατηγορίες περί κόμματος – «μανδύα» του Κασιδιάρη και ελεγχόμενων από αυτόν βουλευτών, το εν λόγω μόρφωμα θα κηρυχθεί έκπτωτο και οι βουλευτές του θα χάσουν το αξίωμά τους.
Τα σενάρια της έκπτωσης
Βάσει των (θεωρητικών) εκδοχών που εξετάζουν συνταγματολόγοι, σε αυτή την περίπτωση ισχύει πως:
- είτε οι δώδεκα έδρες των Σπαρτιατών θα πρέπει να μοιραστούν στα υπόλοιπα κόμματα αναλογικά
- είτε θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες που εξελέγησαν οι Σπαρτιάτες ή σε όλη την επικράτεια, πάντα για τις επίμαχες δώδεκα έδρες
- είτε αν καθυστερήσει πολύ η απόφαση του Εκλογοδικείου και φτάνοντας προς το τελευταίο έτος της τρέχουσας τετραετίας, οι έδρες θα παραμείνουν κενές και η Βουλή θα εξαντλήσει τη συνταγματική θητεία της με 288 βουλευτές.
Όπως και να ‘χει, το θέμα των Σπαρτιατών θα απασχολήσει εκ νέου τον Αρειο Πάγο ενόψει της συμμετοχής τους στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.
Τι προηγήθηκε και…
Ο φάκελος της ποινικής έρευνας για τους Σπαρτιάτες με τη διενέργεια αυτοπροσώπως της σοβαρής αυτής προκαταρκτικής εξέτασης που ήταν φανερό ότι αφορούσε επίσης ζητήματα συνταγματικής τάξης είχε ανοίξει στις 2 Σεπτεμβρίου.
Προτού συμπληρωθούν καν τρεις μήνες σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, πλην του προέδρου Βασίλη Στίγκα μετά την άδεια της Βουλής, κλήθηκε ως ύποπτοι για αδίκημα για το οποίο βουλευτές ελέγχονται πρώτη φορά βουλευτές στα χρόνια της μεταπολίτευσης
Για να προκύψει όλο αυτό, το «κλειδί» για την άρση της ασυλίας τους ήταν το έγγραφο της Εισαγγελέως του ΑΠ προς τη Βουλή, και ακριβώς. Γι’ αυτόν τον λόγο η ολοκλήρωση της ποινικής διερεύνησης θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων, όχι μόνο σε ποινικό, αλλά σε κοινοβουλευτικό και ευρύτερα πολιτικό επίπεδο.
Η «λύση» αυτής της δικαστικής εξίσωσης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία στον δρόμο προς τις κάλπες των Ευρωεκλογών σε ό,τι αφορά την τελική διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς στο κάδρο των ερευνών βρίσκεται ως γνωστόν και ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος εκτίει την πρωτόδικη ποινή του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
…η ποινική δίωξη
Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, σε περίπτωση που όσα υποστηρίξουν στα υπομνήματά τους οι έντεκα βουλευτές δεν αποδειχθούν αρκετά για να πείσουν την Εισαγγελέα, τότε το επόμενο βήμα είναι η άσκηση ποινικής δίωξης.
H άσκηση και μόνο μιας ποινικής δίωξης αρκεί με βάση τον Κανονισμό της Βουλής για να ξεκινήσει η διαδικασία αναστολής της κρατικής επιχορήγησης, όπως ακριβώς είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν με τη Χρυσή Αυγή.
Η ποινική δικογραφία θα τροφοδοτήσει και τις εξελίξεις ενώπιον του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου), όπου έχουν ήδη κατατεθεί ενστάσεις κατά της εκλογής των Σπαρτιατών, στη βάση πως λειτουργούσαν ως «μανδύας» του κόμματος Κασιδιάρη, η συμμετοχή του οποίου δεν είχε επιτραπεί για τις βουλευτικές εκλογές μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση φέροντας ως σφραγίδα την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.
Νομικοί επισημαίνουν πλέον πως εάν, όπως διαφαίνεται, κληθεί να δώσει εξηγήσεις και ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης, τότε μία ενδεχόμενη νέα ποινική δίωξη σε βάρος του εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει «φραγή» τόσο για την επόμενη άδεια που θα ζητήσει από τις φυλακές Δομοκού όσο και όταν έρθει η ώρα να κριθεί η αίτηση για την υπό όρους αποφυλάκισή του.