Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τους Παλαιστίνιους δεν έχει φτάσει στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτό δείχνει η πρώτη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με στοιχεία του προσχεδίου που βρίσκεται υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή και είναι σε γνώση του «Βήματος».

Μετά την επίθεση στη Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου είχε αποφασιστεί η επανεξέταση των χρηματοδοτήσεων προς τους Παλαιστίνιους για να διασφαλιστεί αφενός ότι δεν χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκά κονδύλια για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε βάρος του Ισραήλ, καθώς επίσης για να διασφαλιστεί ο σεβασμός στην νομοθεσία της ΕΕ και η αποτροπή πιθανής κατάχρηση των χρημάτων για υποκίνηση μίσους και βίας.

Όπως τονίζεται η επανεξέταση δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα και τον παλαιστινιακό λαό.

Ειδικότερα, η πρώτη ανάλυση εντόπισε μία λίστα με πρακτικά μη εφικτά έργα, κυρίως μεγάλα έργα υποδομής, περίπου 76 εκ ευρώ.

Πάντως, λόγω των εξελίξεων και της παρούσας κατάστασης, η Κομισιόν ζήτησε επιπλέον πληροφορίες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ σε περιπτώσεις όπου έχουν υπάρξει ισχυρισμοί για υποκίνηση μίσους και βίας, αναμένονται διευκρινίσεις και οι πληρωμές θα διεκπεραιωθούν όταν ληφθούν σαφείς απαντήσεις.

Επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις για την επανεξέταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς τους Παλαιστινίους συνεχίζονται, χωρίς όμως να αναμένονται δραστικές αλλαγές στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία.

Όσον αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια, η Πρόεδρος της Επιτροπής είχε σημειώσει από την Αίγυπτο όπου βρισκόταν το Σάββατο ότι τον τελευταίο μήνα, η ΕΕ τετραπλασίασε την ανθρωπιστική βοήθεια σε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

«Επιπλέον, τα κράτη μέλη μας έχουν παράσχει 260 εκατομμύρια ευρώ. Οργανώσαμε επιχείρηση αερογέφυρας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι συνολικά είχαν ναυλωθεί 15 πτήσεις, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες.

Το ζήτημα της Μέσης Ανατολής αναμένεται να συζητήσουν απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ να ενημερώνει για την αποστολή του στην περιοχή και τις επαφές του με τους περιφερειακούς παράγοντες.