Ο κύβος ερρίφθη ή όπως αναφώνησε λατινικά ο Ιούλιος Καίσαρας, alea jacta est: Η ομάδα 6+6, των νεότερων στελεχών, αρκετοί με πετυχημένη κυβερνητική θητεία, φεύγουν λίαν συντόμως από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ουσιαστικά ζήτημα ημερών για να επισημοποιηθεί, παρά το γεγονός πως μεταδίδεται ό,τι δεν ελήφθη οριστική απόφαση. Και δεν θα αναμένουν κανένα επόμενο ορόσημο, π.χ. την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Όλα θα γίνουν άμεσα.
Αυτό είναι ουσιαστικά το συμπέρασμα της χθεσινής πολύωρης διαδικτυακής σύσκεψης της ομάδας 6+6, δηλ. Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, κ.α, στην οποία συμμετείχαν περί τα 1000 μέλη.
«Θα τα λέμε και πιο σύντομα από εδώ και πέρα» είπε στο κλείσιμο ο Ν. Ηλιόπουλος και ήδη υπάρχει και συντονιστικό όργανο στελεχωμένο από τα κεντρικά στελέχη.
«Η ρίζα του προβλήματος είναι πολιτική»
Το κλίμα στην πανελλαδική συζήτηση ήταν πολύ αρνητικό για τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα που κατά τα κεντρικά στελέχη των 6+6 κυνηγάει εσωτερικούς εχθρούς και φτιάχνει θεωρίες συνωμοσίας.
«Προφανώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις και επιθέσεις που φτιάχνουν σιγά – σιγά μια εικόνα βούρκου οι προσπάθειες συνεννόησης γίνονται ακόμη πιο δύσκολες» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις του Ν. Ηλιόπουλου που έκανε την αρχική εισήγηση. Παράλληλα, έκανε αναφορά για μια ολοένα και πιο δύσκολη κατάσταση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινδυνεύει ανοιχτά πλέον με τη χλεύη.
«Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ χειροτερεύει και έχει αποκτήσει ανοικτά στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πολιτική και η νέα ηγεσία αρνείται να το παραδεχτεί και κυνηγάει εσωτερικούς εχθρούς και φτιάχνει θεωρίες συνομωσίας. Προφανώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις και επιθέσεις που φτιάχνουν δυστυχώς σιγά σιγά μια εικόνα βούρκου οι προσπάθειες συνεννόησης γίνονται ακόμη πιο δύσκολες» φέρεται να τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος.
Εξ αρχής ετέθη από πολλούς ό,τι το θέμα δεν είναι προσωπικό με τον Στ. Κασσελάκη, αλλά είναι καθαρά πολιτικό και μπήκαν σειρά ζητημάτων με τα οποία διαφωνούν.
Κατέστησαν σαφές οι περισσότεροι πως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν τους χωράει και η αποχώρηση είναι μονόδρομος.
Η δεκάωρη συνεδρίαση και τι ειπώθηκε
Αυτό εξάλλου καταγράφηκε από τις τοποθετήσεις των περισσοτέρων μελών. Μίλησαν περίπου 150 άτομα στη δεκάωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις εννέα το βράδυ της Κυριακής, και ενώ στα ΜΜΕ κυριαρχούσε η συζήτηση για τα όσα είπε ο Ν. Ηλιόπουλος περί βούρκου, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χυνόταν χολή και υπήρχε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των νεοπροεδρικών με στήριξη στον Στ. Κασσελάκη και μελών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Μερικά από σημεία των τοποθετήσεων είναι, ότι δεν υπάρχουν όροι συμβίωσης, η απόσταση είναι μεγάλη με την ηγεσία, κυριαρχεί η τοξικότητα και οι προγραφές, δεν υφίσταται καμία διάθεση ουσιαστικής συνεννόησης.
Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος
Πάντως επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για το εάν θα σχηματίσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, είναι ένα θέμα που δεν τους αφορά άμεσα, αλλά θεωρούν ότι θα το λύσουν σύντομα. Οι ομιλίες των περισσοτέρων κεντρικών στελεχών είχαν το πνεύμα της αποχώρησης, όπως της Έφης Αχτσιόγλου που ήταν αρκετά ήπια, του Ν. Ηλιόπουλου, του Αλ. Χαρίτση, της Μερόπης Τζούφη που είχε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος. Στο ίδιο κλίμα και το 95% των ομιλητών.
Αναγνωστοπούλου και Φωτίου
Μοναδικές φωνές πιο συγκρατημένες ήταν της Σ. Αναγνωστοπούλου και της Θ. Φωτίου. Η πρώτη έκανε μια τοποθέτηση που είχε έντονο συνειδησιακό φορτίο και φέρεται να είπε ότι εάν αποχωρήσει σκέπτεται να παραδώσει την έδρα. Η Θ. Φωτίου έθεσε πιο πρακτικά ζητήματα, δηλ. πως οργανώνεται η νέα προσπάθεια, πως διαρθρώνεται πανελλαδικά, καθώς θέλει, όπως είπε οικονομικούς πόρους, γραφεία, στελεχιακό δυναμικό, κ.λ.π.
Εκατοντάδες στελέχη της νεολαίας έχουν αποχωρήσει ανά την επικράτεια και φαίνεται ότι οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες δεν απέδωσαν, καθώς δεν κατάφερε να αλλάξει το κλίμα κατά του Στ. Κασσελάκη, ούτε συνέβαλε τουλάχιστον να υπάρξει αναμονή έως τις ευρωεκλογές.
Από εδώ και πέρα η συζήτηση είναι για το χρονοδιάγραμμα που προφανώς απ’ όσα συζητήθηκαν σήμερα δεν έχει ως ορόσημο την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στις 9-10 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βήματος, οι αποχωρούντες, πολλοί εκ των οποίων είχαν θετική συμβολή στην εφαρμογή του μνημονίου στα υπουργεία τους για να εξέλθει η χώρα από τα μνημονιακά δεσμά τον Αύγουστο του 2018, θα κάνουν εμφάνιση στην κοινοβουλευτική συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η άτυπη ανακοίνωση… εξόδου
Αργά χθες το βράδυ, από την συντονιστική επιτροπή της ομάδας των 6+6 εκδόθηκε άτυπη ανακοίνωση – ενημέρωση, στην οποία γινόταν σαφής αναφορά, που δείχνει και τα μελλούμενα, ότι δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα.
Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε: «Στην σημερινή συζήτηση πήραν μέρος περισσότερα από 1000 στελέχη από όλη την Ελλάδα. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις.
Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».