Συγκρατημένη αισιοδοξία, αγωνία για τη σωστή διαχείριση του θετικού momentum που καταγράφει το κόμμα σε συνδυασμό και με την «ελεύθερη πτώση» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα αίσθημα ότι «το ΠαΣοΚ επιστρέφει» κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Η ώρα ΠαΣοΚ και η γεμάτη αίθουσα
Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, με μερίδα του κόσμου να παρακολουθεί όρθια, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε την εμφάνιση του γύρω στη 1 το μεσημέρι καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Στην ομιλία του, διάρκειας περίπου 45 λεπτών, έδωσε για άλλη μια φορά το στίγμα της στρατηγικής του ΠαΣοΚ, μετά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και το φέρνουν στη δεύτερη θέση. Στόχος του κόμματος είναι «να κερδίσουμε τη ΝΔ, όχι να προσπεράσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε. «Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής κι εμείς δεν μαζεύουμε άλμπουμ φωτογραφιών» τόνισε χαρακτηριστικά σε αποστροφή της ομιλίας του.
Το άνοιγμα Ανδρουλάκη στις «προοδευτικές δυνάμεις»
Επιπλέον, έκανε σαφές άνοιγμα διεύρυνσης του ΠαΣοΚ σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. «Καλώ κάθε πολίτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Η συντήρηση πρέπει να αποκτήσει αξιόμαχο αντίπαλο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Γνήσια ανανέωση από τα παιδιά της δημοκρατικής παράταξης και όχι με μεταγραφές».
Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες σχετικά με την επιστροφή στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως στο ΠαΣοΚ υπάρχει γνήσια ανανέωση με παιδιά της δημοκρατικής παράταξης και όχι με μεταγραφές, με το κοινό να ξεσπά σε παρατεταμένο χειροκρότημα. «Έχουμε βάθος ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό για να ανανεώσουμε τη δημοκρατική παράταξη και να έχει γνήσιο αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία» πρόσθεσε.
Τι έλεγαν στα στελέχη στα πηγαδάκια
Στα πηγαδάκια που έλαβαν χώρα κυρίως πριν την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς δεν ήταν πολλοί αυτοί που παρέμειναν μέχρι το τέλος, κυριάρχησε η συζήτηση για την ευκαιρία που παρουσιάζεται στο ΠαΣοΚ για πολιτική ηγεμονία στον χώρο της κεντροαριστεράς. «Πρέπει να αδράξουμε τη στιγμή πριν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να ανασυνταχθεί» ανέφερε νεαρό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, με παλαιότερο στέλεχος να του απαντάει πως «κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».
Φυσικά, δεν έμεινε ασχολίαστο το ζήτημα των τελευταίων ημερών με τις πιθανές επιστροφές στελεχών που τα προηγούμενα χρόνια είχαν βρει «καταφύγιο» στον ΣΥΡΙΖΑ: «Το σημαντικό είναι να γυρίσει ο κόσμος. Οι απλοί ψηφοφόροι» σχολίασε πρώην υπουργός. «Η επιστροφή στελεχών θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, δεν είναι όλες ίδιες» πρόσθεσε.
Ο ΓΑΠ και η εγκάρδια υποδοχή στον Χάρη Δούκα
Αρκετή ώρα πριν την έναρξη της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη και σχεδόν ταυτόχρονα έφτασαν στον χώρο της συνεδρίασης ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.
Ο κ. Παπανδρέου είχε μάλιστα κατά την άφιξη του πηγαδάκι με στελέχη της νεότερης γενιάς του κόμματος, όπως ο Δημήτρης Μάντζος και ο Παύλος Χρηστίδης. Από την άλλη πλευρά, ο Χάρης Δούκας έτυχε εγκάρδιας υποδοχής, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που θέλησαν να φωτογραφηθούν μαζί του αλλά και να του σφίξουν το χέρι, συγχαίροντας τον για την πρόσφατη εκλογική του επιτυχία.
Ο μακρύς ο κατάλογος των ομιλητών-Τι είπαν
Πέραν όμως του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του Γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου, ο οποίος ήταν και ο δεύτερος που πήρε τον λόγο, υπήρξε αξιοσημείωτη συμμετοχή στον κατάλογο των ομιλητών, ενώ δεν έλειψαν και κάποιες μικροεντάσεις σχετικά με τη σειρά που κλήθηκαν στο βήμα.
Ενδεικτικά, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, έθεσε το ζήτημα της διεύρυνσης των δυνάμεων του κόμματος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «το ΠαΣοΚ έχει πολιτικό μέτωπο μόνο με τη Νέα Δημοκρατία». «Το κόμμα πρέπει να ασκεί χρήσιμη αντιπολίτευση και για να το κάνει αυτό προέχει η συγκρότηση πρότασης διακυβέρνησης» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Μανώλης Όθωνας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επί χρόνια στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά τάχθηκε επίσης υπέρ της κατάθεσης μιας εναλλακτικής πρότασης με κορμό το ΠαΣοΚ, που θα δημιουργήσει προοδευτική κυβερνητική διέξοδο.
Ο Δημήτρης Μάντζος στάθηκε στη θετική πορεία του ΠΑΣΟΚ κατά τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και διαπίστωσε ότι τους πιστώνεται ο αυτόνομος πολιτικός λόγος, ενώ ο Παναγιώτης Δουδωνής σημείωσε σχετικά με το πέρασμα στη δεύτερη θέση ότι δεν είναι θέμα κατάταξης αλλά αλλαγή αντιπαράθεσης.
Ο Νίκος Σαλαγιάννης αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «ό,τι γέννησε η κρίση, κατέρρευσε», ενώ πρόσθεσε πως «εμείς αντέξαμε και ανεβαίνουμε χωρίς αλαζονεία». Ο βουλευτής Ηλίας, Μιχάλης Κατρίνης, τόνισε την ανάγκη για πρωτοβουλίες διεύρυνσης προς τους πολίτες, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να πούμε ναι στα στελέχη που θέλουν να επιστρέψουν στο κόμμα και δεν προκάλεσαν την παράταξη κατά το παρελθόν».
Σφοδρή κριτική από Κωνσταντινόπουλο
Στην αντίπερα όχθη, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος επέλεξε να τοποθετηθεί στην Κεντρική Επιτροπή με επιστολή και όχι με φυσική παρουσία, άφησε αιχμές για τη διαχείριση που έκανε το κόμμα σε ζητήματα της περιόδου που προηγήθηκε.
Στην επιστολή του ο κ. Κωνσταντινόπουλος άσκησε κριτική, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Τι μήνυμα θέλαμε να στείλουμε με την κοινή διαρροή μετά τη συνάντηση με τον κ. Κασσελάκη; Διακρίναμε στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη κάποια αξιοπιστία; Κάποιο κοινό μέλλον; Είμαι σίγουρος ότι ΟΧΙ! Μια ωραία ιδέα, που κατέληξε μέσα σε ένα 24ωρο στα γνωστά αποτελέσματα».
Ο βουλευτής Αρκαδίας στάθηκε επίσης στις επιλογές προσώπων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από την ηγεσία του κόμματος: «Πολλές επιλογές (Σέρμπος- Λάσπα- Σαργκάνης, κλπ.) εξέφραζαν τη διαδρομή: ενθουσιασμός αρχικά για τις μεταγραφές-αεροδρομίου, που καταλήγουν σε delete/διαγραφή με το γνωστό στίχο «δε με ξέρεις, δε σε ξέρω». Έτσι για να ελαφρύνουμε μια πραγματικότητα» τόνισε στην επιστολή του.
Ως προς την διεύρυνση, ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε πως η επιλογή Ανδρουλάκη για τον Χάρη Δούκα ήταν νικηφόρα και πρότεινε να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο και ενόψει ευρωεκλογών. «Για να μας ψηφίσει ο κόσμος δε χρειάζεται να στείλουμε κάλεσμα σε γενίτσαρους (όπως είχε πει ο Πρόεδρος) και γυρολόγους, αλλά να πορευτούμε με στελέχη που έχουμε στο κόμμα, όπως ο Χάρης Δούκας και υπάρχουν στην κοινωνία» υπογράμμισε.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πάει καλύτερα στις εθνικές εκλογές ενώ επέκρινε την καμπάνια και το μήνυμα που έστειλε, λέγοντας ότι είχε ελάχιστη απήχηση στα αστικά κέντρα.