Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα καζάνι που βράζει και οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του είναι αναρίθμητες. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ακόμη κι εντός των υποομάδων που «φιλοξενούνται» στην Κουμουνδούρου ομοφωνία δεν προκύπτει για τη στρατηγική.
Κι αν εν τέλει η Ομπρέλα αποχώρησε σύσσωμη μετά την πρώτη ημέρα εργασιών της τρικυμιώδους Κεντρικής Επιτροπής πριν από μια εβδομάδα, η πρωτοβουλία των 6+6 παρουσιάστηκε διχασμένη στη διάρκεια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης που οργανώθηκε την Κυριακή (19/11) διαδικτυακά – ως επακόλουθο των παρασκηνιακών ζυμώσεων και των πολλών συζητήσεων που προηγήθηκαν σε τηλέφωνα, μηνύματα και εκ του σύνεγγυς.
Ναι μεν ο Νάσος Ηλιόπουλος, στην εισήγησή του ως έμμεσος εκπρόσωπος της νεότερης «φρουράς», χρησιμοποίησε πολύ σκληρά λόγια ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα της εξόδου, ωστόσο άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη με ισχύ εντός κόμματος δεν έχουν καταλήξει ακόμη τι είναι προτιμότερο στην παρούσα φάση.
Είναι προφανές, εξ όσων προκύπτουν από πληροφορίες, ότι υπάρχουν ακόμη κάμποσες ενστάσεις για το αν και πότε πρέπει ν’ αποφασιστεί μια μαζική απόσχιση από το υπάρχον σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, των άμεσων συνεργατών του και της υπόλοιπης προεδρικής αυλής του.
Είναι στελέχη που κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις για το πώς θα κινηθούν και το τι θα πράξουν. Τις εξέφρασαν μάλιστα στη διάρκεια της πολύωρης συνδιάσκεψης. Επί της ουσίας επιχείρησαν να κερδίσουν λίγο παραπάνω χρόνο, προτού αποφασίσουν για το πολιτικό μέλλον τους, εντός ή εκτός παράταξης.
Την ίδια ώρα πάντως η πλειονότητα της βάσης αυτής της τάσης έχει ταχθεί υπέρ της μαζικής εξόδου, διότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και κατ’ επέκταση συστράτευσης με τη νέα ηγεσία.
Τι είχε πει ο Νάσος Ηλιόπουλος
Σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτήν την τάση την εξέφρασε η εισήγηση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο, πρέπει να φύγουμε από αυτόν τον βούρκο».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τα στελέχη που είδαν εντός της εβδομάδας τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως από την κουβέντα τους δεν επηρεάστηκε καθόλου. Ήταν και παρέμεινε υπέρ μιας μεγάλης φυγής με δεδομένο ότι δεν εκπληρώνονται θεμελιώδεις αρχές της παράταξης.
Αποχώρησε ήδη η Νεολαία Θεσσαλονίκης
Ένα μέρος αυτής της βάσης ανήκει και στη Νεολαία Θεσσαλονίκης, η οποία με ανακοίνωσή της διευκρίνισε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αποχώρηση, διότι αλλιώς θα δοθεί «άλλοθι στην τελική μετάλλαξη».
«Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κ.Ε. αποτέλεσε μια διχαστική τοποθέτηση, προσβάλλοντας με ύβρεις την ιστορία και τους αγώνες του χώρου, και επιβεβαιώνοντας ένα αυταρχικό μοντέλο λειτουργίας της νέας ηγεσίας, όπου επικρατεί μόνο μία άποψη, αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο.
Δεν είμαστε διατεθειμένες και διατεθειμένοι να δώσουμε με τη παρουσία μας άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος και αποχωρούμε από το κόμμα το οποίο υπηρετήσαμε και ήταν κάποτε στη πρωτοπορία της κινηματικής και κυβερνώσας Αριστεράς. Η αριστερά σε αυτές τις κοινωνικές διεργασίες γεννήθηκε, σε αυτές θα ξανασυναντηθεί», επισήμαναν χαρακτηριστικά τα στελέχη της.