Ο Νάσος Ηλιόπουλος βρέθηκε στο επίκεντρο σχολιασμού μετά τα όλα όσα, κατά πληροφορίες και διαρροές, υποστήριξε στη διαδικτυακή συνδιάσκεψη της ομάδας 6+6 για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο αποχώρησης.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά για τα όσα είπε στους συντρόφους του, ο βουλευτής Α’ Αθήνας τάχθηκε υπέρ της απόσχισης απέναντι σε άλλους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να φύγουμε από αυτόν τον βούρκο». Ήδη, άλλωστε, από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν από τα πρόσωπα εκείνα που συνυπέγραφαν το τρισέλιδο «μανιφέστο» των έξι κατά της νυν ηγεσίας εκφράζοντας ανοιχτά τις αντιρρήσεις του για τον νέο δρόμο που έχει χαράξει ο Στέφανος Κασσελάκης και οι συν αυτώ.
Αναπόφευκτο ήταν τα λόγια του ν’ αναπαραχθούν. Να χρησιμοποιηθούν, να κριθούν ή να κατακριθούν. Η Έλενα Ακρίτα, φερ’ ειπείν, του ευχήθηκε «καλό δρόμο κι απ’ το πεζοδρόμιο», παρόλο που ήταν εξ αυτών που την είχαν είχαν καλοδεχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ανακοινώθηκε η ένταξή της στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Επειδή όμως, όπως έγραψε ο ίδιος, «από το μεσημέρι με βάση διαρροές έχει ανοίξει μια συζήτηση περί βούρκου», η οποία «με αφορά προσωπικά», ο Νάσος Ηλιόπουλος έκρινε πως είναι θεμιτό να εξηγήσει και να διευκρινίσει, «για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά».
Η απάντηση στο «τι είναι βούρκος»
«Τι είναι βούρκος;», αναρωτήθηκε στην ανάρτησή του κι απάντησε πως «βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα».
«Είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κόμμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωή μου. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο» κατέληξε στην ανάρτησή του.
Καθυστερεί η απόφαση των 6+6;
Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα καζάνι που βράζει και οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του είναι αναρίθμητες. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ακόμη κι εντός των υποομάδων που «φιλοξενούνται» στην Κουμουνδούρου ομοφωνία δεν προκύπτει για τη στρατηγική.
Κι αν εν τέλει η Ομπρέλα αποχώρησε σύσσωμη μετά την πρώτη ημέρα εργασιών της τρικυμιώδους Κεντρικής Επιτροπής πριν από μια εβδομάδα, η πρωτοβουλία των 6+6 παρουσιάστηκε διχασμένη στη διάρκεια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης που οργανώθηκε την Κυριακή (19/11) διαδικτυακά – ως επακόλουθο των παρασκηνιακών ζυμώσεων και των πολλών συζητήσεων που προηγήθηκαν σε τηλέφωνα, μηνύματα και εκ του σύνεγγυς.
Είναι προφανές, εξ όσων προκύπτουν από πληροφορίες, ότι υπάρχουν ακόμη κάμποσες ενστάσεις για το αν και πότε πρέπει ν’ αποφασιστεί μια μαζική απόσχιση από το υπάρχον σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, των άμεσων συνεργατών του και της υπόλοιπης προεδρικής αυλής του.
Είναι στελέχη που κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις για το πώς θα κινηθούν και το τι θα πράξουν. Τις εξέφρασαν μάλιστα στη διάρκεια της πολύωρης συνδιάσκεψης. Επί της ουσίας επιχείρησαν να κερδίσουν λίγο παραπάνω χρόνο, προτού αποφασίσουν για το πολιτικό μέλλον τους, εντός ή εκτός παράταξης.
Την ίδια ώρα πάντως η πλειονότητα της βάσης αυτής της τάσης έχει ταχθεί υπέρ της μαζικής εξόδου, διότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και κατ’ επέκταση συστράτευσης με τη νέα ηγεσία.
Αποχώρησε ήδη η Νεολαία Θεσσαλονίκης
Ένα μέρος αυτής της βάσης ανήκει και στη Νεολαία Θεσσαλονίκης, η οποία με ανακοίνωσή της διευκρίνισε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αποχώρηση, διότι αλλιώς θα δοθεί «άλλοθι στην τελική μετάλλαξη».
«Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κ.Ε. αποτέλεσε μια διχαστική τοποθέτηση, προσβάλλοντας με ύβρεις την ιστορία και τους αγώνες του χώρου, και επιβεβαιώνοντας ένα αυταρχικό μοντέλο λειτουργίας της νέας ηγεσίας, όπου επικρατεί μόνο μία άποψη, αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο.
Δεν είμαστε διατεθειμένες και διατεθειμένοι να δώσουμε με τη παρουσία μας άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος και αποχωρούμε από το κόμμα το οποίο υπηρετήσαμε και ήταν κάποτε στη πρωτοπορία της κινηματικής και κυβερνώσας Αριστεράς. Η αριστερά σε αυτές τις κοινωνικές διεργασίες γεννήθηκε, σε αυτές θα ξανασυναντηθεί», επισήμαναν χαρακτηριστικά τα στελέχη της.