Σε κρίσιμη ημέρα για τις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή (19/11) καθώς στη σκιά των νέων δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση πίσω από το ΠαΣοΚ, η ομάδα των «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου αναμένεται να λάβει την απόφαση για την παραμονή της ή μη στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη και τα στελέχη που στηρίζουν το συγκεκριμένο σχήμα πραγματοποιούν Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έχοντας ουσιαστικά μπροστά τους δύο δρόμους: ή θα αποδεχθούν την κίνηση φιλίας του Στέφανου Κασσελάκη ή θα ακολουθήσουν την «Ομπρέλα» στην έξοδο από την Κουμουνδούρου.
Καμία από τις δύο επιλογές ωστόσο δεν μοιάζει να είναι και η ιδανική στην παρούσα φάση. Από την μία θα αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στον Στέφανο Κασσελάκη και στην νέα προεδρική ομάδα του κόμματος και από την άλλη θα κληθούν να συνεννοηθούν με την «Ομπρέλα» και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο, πράγμα που δεν είναι εύκολο καθώς και στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούν αρκετοί συμβιβασμοί τόσο για τα πρόσωπα πρώτης γραμμής που θα στελεχώσουν το νέο πολιτικό φορέα όσο και για τις θέσεις που αυτός θα εκφράζει.
Στην «Ομπρέλα» τηρούν στάση αναμονής αφού ενδεχόμενη παραμονή της ομάδας Αχτσιόγλου στον ΣΥΡΙΖΑ θα αποδυναμώσει το εγχείρημα δημιουργίας ενός νέου αριστερού κόμματος. Οι παρασκηνιακές επαφές έχουν φουντώσει και στην «Ομπρέλα» δεν θα ήθελαν αυτό που ξεκίνησε στην Κεντρική Επιτροπή να μείνει στη μέση καθώς έτσι ο «νικητής» της αναμέτρησης θα είναι ο κ.Κασσελάκης που και θα έχει ξεμπερδέψει με την σκληρή εσωκομματική αντιπολίτευση και θα έχει διατηρήσει τη νέα γενιά στελεχών εντός των τειχών ελπίζοντας αρχικά σε επιβράδυνση της δημοσκοπικής πτώσης.
Προς νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα;
Η ενδεχόμενη αποχώρηση των «6+6» θα δημιουργήσει και νέα δεδομένα εντός του Κοινοβουλίου καθώς δεν αποκλείεται να συσταθεί νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τα νούμερα φαίνεται ότι βγαίνουν αφού στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου στέκονται σίγουρα ακόμη έξι βουλευτές. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για την Σία Αναγνωστοπούλου, την Μερόπη Τζούφη, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τη Θεανώ Φωτίου και τον Αλέξη Χαρίτση.
Για να συγκροτηθεί ωστόσο νέα Κ.Ο. οι παραπάνω δεν αρκούν καθώς χρειάζονται συνολικά 10 βουλευτές. Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα ο αριθμός αυτός ανεβαίνει αυτομάτως στους 9 και θεωρείται βέβαιο ότι ο τουλάχιστον ένας βουλευτής που χρειάζεται θα βρεθεί με πιθανότερους τους δύο μειονοτικούς Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ που δεν φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι την νέα «Πατριωτική Αριστερά» που οραματίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Δεν αποκλείεται πάντως να ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές που αυτή την ώρα δεν έχουν εκφραστεί δημόσια «ζυγίζοντας» το επόμενο βήμα τους με προσοχή.
Η «αγκαλιά» του ΠαΣοΚ
Η αποχώρηση στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει όπως είναι αναμενόμενο την συζήτηση και στο ΠαΣοΚ που θέλει να φορέσει το κοστούμι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει με ικανοποίηση τις δημοσκοπήσεις -έστω και αν αυτές σε πρώτη φάση την δείχνουν σε καλύτερη θέση όχι λόγω της δικής της ανόδου αλλά της ραγδαίας πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ- χωρίς να πανηγυρίζει.
Ο κ. Ανδρουλάκης, στην τηλεοπτική του συνέντευξη, (ΑΝΤ1) παρά τη διαπίστωση ότι «το ΠαΣοΚ έχει σημειώσει αύξηση 4,2% σε πέντε μήνες» και την εκτίμηση ότι «τα ποσοστά του κόμματος θα ανέβουν και άλλο» υπογράμμισε ότι «δεν πανηγυρίζω». «Ο μεγάλος μας στόχος» τόνισε «δεν είναι να περάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το ΠαΣοΚ να είναι η νικηφόρα δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει ένας σταθμός, οι ευρωεκλογές, που είναι πολύ κρίσιμος. Έχουμε θέσει στόχους, αλλά ο μεγάλος στρατηγικός στόχος είναι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές».
Ποια θα στάση όμως η στάση που θα κρατήσει το ΠαΣοΚ απέναντι στα στελέχη που αποχωρούν μαζικά από την Κουμουνδούρου; Θα ανοίξει την αγκαλιά της ή θα είναι πιο επιφυλακτική; «Το ΠαΣοΚ συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του, στην οποία μπορεί και πρέπει να υποδεχτεί προτάσεις, αλλά και πολίτες που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο και πιστεύουν στις συγκλίσεις» ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης. «Μας δεσμεύει όλους η δήλωση του Προέδρου μας, και η απόφαση του συνεδρίου ότι στο ΠαΣοΚ δε θα επιστρέψουν γενίτσαροι» ήταν η υποσημείωση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος που είναι και ενδεικτικές του κλίματος.
Στο ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι κάθε περίπτωση πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά διαχωρίζοντας τους ψηφοφόρους από τα στελέχη που αποχώρησαν από το ΠαΣοΚ εξυπηρετώντας τις προσωπικές τους πολιτικές φιλοδοξίες μη διστάζοντας μάλιστα στα πέτρινα χρόνια να εξαπολύσουν σφοδρές επιθέσεις μπαίνοντας στην τοξική αρένα εκείνης της περιόδου.
Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανέβει, σήμερα, στο βήμα της κεντρικής επιτροπής του ΠαΣοΚ, με το κόμμα να δείχνει ότι βρίσκεται σε μια νέα φάση της ιστορίας του.