«Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά να σκοτώσει την ελπίδα, να πείσει τον κόσμο ότι η λύση των δύο κρατών είναι νεκρή», υπογραμμίζει στο ΒΗΜΑ ο Σιρ Χεβέρ, ισραηλινός ερευνητής θεμάτων πολεμικού υλικού και λογισμικών κατασκοπείας και μέλος του διεθνούς BDS, αναλύοντας τα λάθη που έκαναν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, «επιτρέποντας» το αιματοκύλισμα της Χαμάς.
«Οι Ισραηλινοί είναι θύματα του δικού τους υβριδίου», τονίζει, μεταξύ άλλων, στη συζήτηση που ακολουθεί.
– Καταρχάς, τι πήγε στραβά με τη Μοσάντ; Ήταν αναμεμειγμένη; Ποιος είναι ο ρόλος της AI στην αποτυχία πρόβλεψης του αιματηρού χτυπήματος της Χαμάς;
Άλλες υπηρεσίες πληροφοριών είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο και την επίβλεψη της Γάζας.
– Αναφέρεστε στη Σιν Μπετ;
Ναι. Η Σιν Μπετ, η μυστική αστυνομία του Ισραήλ, έχει όλο και λιγότερους αξιωματικούς που μιλούν αραβικά. Απανθρωποποίησαν τους Παλαιστίνιους και έτσι σταμάτησαν και να τους ακούνε.
– Ο ισραηλινός στρατός ως συνέπεια αυτού αιφνιδιάστηκε;
Οι Ισραηλινοί είναι θύματα του δικού τους υβριδίου. Στους ισραηλινούς στρατιώτες δεν αρέσει να περνούν ατελείωτες ώρες περιπολώντας τον φράχτη, παρακολουθώντας τη Γάζα με κάμερες και drones. Έτσι εκχώρησαν μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς στα ρομπότ. Η άνευ όρων εμπιστοσύνη στην τεχνολογία είναι ένα κοινό λάθος των αποικιακών κοινωνιών.
– Ποιο είναι το στοιχείο που σηματοδότησε το ποιοτικό άλμα στο στην επίθεση της Χαμάς;
Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, τα όπλα και οι συγκεκριμένες τακτικές δεν ήταν κρίσιμες. Ενώ η ισραηλινή κοινωνία αρνείται να κοιτάξει τους Παλαιστίνιους και να τους αναγνωρίσει ως ανθρώπινα όντα, οι Παλαιστίνιοι -όχι μόνο η Χαμάς- είναι εξοικειωμένοι με την ισραηλινή κοινωνία, με τα δυνατά και τρωτά της σημεία. Πολλοί από τους Παλαιστίνιους μιλούν Εβραϊκά.
«Η κυβέρνηση παρασύρεται από τη δίνη του μιλιταριστικού ρεύματος»
– Παρά την επείγουσα έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για την ασφάλεια των χιλιάδων αμάχων, την επείγουσα έκκληση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και τις συστάσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, για ελαχιστοποίηση των απωλειών αμάχων, που ξεπερνούν τους 12000, το Ισραήλ δεν αλλάζει. στρατηγική. Ο λόγος;
Η ισραηλινή κοινωνία βρίσκεται σε μια κατάσταση πρωτοφανούς εθνικιστικού και ρατσιστικού μένους, ζητώντας εκδίκηση. Οι εφημερίδες στο Ισραήλ δεν αναφέρουν πλέον τα γεγονότα στο κοινό, επομένως οι Ισραηλινοί δεν γνωρίζουν ούτε για τη διεθνή οργή, ούτε για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον ανυπεράσπιστων αμάχων στη Γάζα. Δεν ξέρουν πόσοι Παλαιστίνιοι, πόσα παιδιά σκοτώνονται στη Γάζα. Η κυβέρνηση παρασύρεται από τη δίνη του μιλιταριστικού ρεύματος, χωρίς σχέδιο και στρατηγική. Και, φυσικά, δεν ακούει τις φωνές από το εξωτερικό.
– Έχει διαρρεύσει ένα σχέδιο «εκκαθάρισης» της Λωρίδας της Γάζας από Παλαιστινίους, με συνεπακόλουθη «προώθησή» τους στο Σινά. Η κυβέρνηση Σίσι σε ποια περίπτωση θα άνοιγε τα αιγυπτιακά σύνορα;
Το Ινστιτούτο Misgav υποστηρίζει ότι προκειμένου να διαγραφεί το χρέος της Αιγύπτου, ο Αλ Σίσι μπορεί να δωροδοκηθεί και να επιτρέψει την εθνοκάθαρση της Γάζας στο Σινά.
– Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ρεαλιστικό σενάριο;
Δεν γνωρίζω. Οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται στη Γάζα είναι ήδη πρόσφυγες. Πολλοί είπαν ότι προτιμούν να πεθάνουν παρά να τους εκδιώξουν για δεύτερη φορά.
– Η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει τις περιορισμένες επιχειρήσεις της στα σύνορα του Λιβάνου;
Δεν είμαι ειδικός στη Χεσμπολάχ. Τα ισραηλινά Μέσα ανέφεραν την ομιλία του Χασάν Νασράλα ως απόδειξη ότι το Ισραήλ δεν έχει να ανησυχεί από την μεριά του Λιβάνου και επομένως μπορεί να αποστείλει περισσότερους στρατιώτες στη Γάζα. Προφανώς, η αλαζονεία του ισραηλινού κοινού δεν έχει αλλάξει, παρά το σοκ μετά την 7η Οκτωβρίου.
«Η Ελλάδα θα έπρεπε να ακυρώσει τις συμφωνίες όπλων με το Ισραήλ»
– Η πιθανότητα ενός περιφερειακού πολέμου έχει αποκλειστεί; Συριακές πηγές ανέφεραν ότι χιλιάδες μέλη της Πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη έφτασαν στον Νότιο Λίβανο και ότι δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και τα Υψίπεδα του Γκολάν.
Ο κίνδυνος ενός περιφερειακού πολέμου είναι πολύ πραγματικός. Το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ πιο αδύναμο από ό,τι είναι σήμερα, ενώ οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υποστηρίζουν ταυτόχρονα την Ουκρανία και το Ισραήλ. Δείτε! Ξαφνικά ασκείται πίεση στον Ζελένσκι να συνάψει ειρήνη με τη Ρωσία, επειδή οι ΗΠΑ θέλουν να μετακινήσουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή. Τα όπλα των ΗΠΑ και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ καθιστούν μεγαλύτερο τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου.
Μόνο μια κατάπαυση του πυρός τώρα μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, οπότε ναι, κάποιες χώρες μπορούν να παρέμβουν απαιτώντας κατάπαυση του πυρός, ασκώντας πίεση. Η Ελλάδα, λ.χ., θα έπρεπε να ακυρώσει αμέσως τις συμφωνίες όπλων με το Ισραήλ και να αρνηθεί να επιτρέψει την παράδοση όπλων στο Ισραήλ μέσω του εδάφους της. Με αυτόν τον τρόπο, η πίεση για επιβολή κατάπαυσης του πυρός θα αυξηθεί και η δολοφονία αμάχων στη Γάζα μπορεί να σταματήσει.
– Έχει πάντως επισημανθεί από τον διεθνή Τύπο ότι οι αμφιβολίες για τον πόλεμο αρχίζουν να παρεισφρέουν και στα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια των ΗΠΑ. Πόσο καιρό μπορούν να υποστηρίζουν οι ΗΠΑ το Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο;
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει τρομερά λάθη στο παρελθόν, με εγκληματικούς πολέμους στο Βιετνάμ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν – χάνοντας κάθε έναν. Ποιος μπορεί να ξέρει αν δεν θα επαναλάβουν το ίδιο λάθος;
«Την επιλογή θα την κάνουν οι Παλαιστίνιοι»
– Το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει να υποστηρίζει τις τρέχουσες πολιτικές του έναντι της Παλαιστίνης;
Όχι. Η κατοχή δεν είναι βιώσιμη. Όπως είναι πλέον προφανές, οι ισραηλινοί μηχανισμοί καταπίεσης και επιτήρησης δεν επαρκούν για να κρατήσουν τους Παλαιστίνιους για πάντα υπό έλεγχο. Η οικονομία του Ισραήλ καταρρέει κι οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους. Αλλά για τους περισσότερους από αυτούς είναι ήδη πολύ αργά. η αξία του ισραηλινού νομίσματος καταρρέει. Ένα τέταρτο εκατομμύριο Ισραηλινοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
– Είναι πλέον «νεκρή» η λύση των δύο κρατών;
Οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ το δικαίωμά τους στην ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Είναι ανθρώπινα όντα και δεν έχουν μόνο ανθρώπινα δικαιώματα και συλλογικά πολιτικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, αλλά και το δικαίωμα να αποφασίζουν πώς θα επιτύχουν τον αυτοδιάθεσή τους.
Μερικοί Παλαιστίνιοι επιθυμούν τη λύση των δύο κρατών, κάποιοι επιθυμούν ένα δημοκρατικό κράτος για όλους και πολλοί λένε ότι ο αριθμός των κρατών δεν είναι σημαντικός, εφόσον γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους.
Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά να σκοτώσει αυτή την ελπίδα, να πείσει τον κόσμο ότι η λύση των δύο κρατών είναι νεκρή, ότι η λύση του ενός κράτους είναι νεκρή και ούτω καθεξής. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι κάποια λύση είναι νεκρή – την επιλογή θα κάνουν οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι και όχι οποιοσδήποτε άλλος για λογαριασμό τους.