Αν σας πω ότι όλα τα βλέμματα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στραμμένα αύριο το πρωί στην πανελλαδική διάσκεψη μέσω zoom της ομάδας των μελών και στελεχών που συσπειρώνονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου και που συνιστούν ένα μπλοκ ευρύτερο της τάσης των 6 συν 6, δεν θα είναι καθόλου υπερβολή. Κυριακάτικα λοιπόν πολλοί θα περιμένουν τις αποφάσεις των παραπάνω μπλοκ. Και τούτο γιατί:

Γίνεται στον απόηχο τριών γεγονότων. Πρώτον: Μιας δραματικής ΚΕ που σηματοδοτήθηκε από την αποχώρηση του κορμού του ρεύματος της Ομπρέλας. Πολλά εκ των στελεχών της στέκονται σήμερα στην πορεία του Πολυτεχνείου, κάτω απ’ το πανό με την αναγραφή «Διέξοδος Αριστερά». Πολλά χρόνια μετά δεν είναι πια στο μπλοκ των συριζαϊκών δυνάμεων. Επιμένουν όμως στην μάχη των ιδεών για μια Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, όπως λένε πυκνώνοντας τις διεργασίες τους για μια πιο αναβαθμισμένη δικτύωση.

Δεύτερον: Μιας ενεργοποίησης του Αλέξη Τσίπρα στην κατεύθυνση συναντήσεων και επαφών με Σακελλαρίδη, Ηλιόπουλο, Τεμπονέρα αλλά και Κασσελάκη.

Και τρίτον: Των πρώτων δημοσκοπήσεων που φέρνουν πια το ΠΑΣΟΚ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από έντεκα χρόνια και άρα προδιαγράφουν την ανοικοδόμηση ενός νέου «δικομματισμού»

***

Όταν τα μαρμάρινα πεζοδρόμια στον Άγνωστο Στρατιώτη… δακρύζουν

Το μαρμάρινο πεζοδρόμιο μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είναι φθαρμένο, σπασμένο, κατεστραμμένο.

Πολλά κομμάτια από μάρμαρα είχαν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί και ως… «πολεμοφόδια» διαδηλωτών (αν θυμάστε τότε με τους αγανακτισμένους της πάνω πλατείας) και κυρίως είναι πεζοδρόμιο επικίνδυνο. Είναι ντροπή για την χώρα, ντροπή για τους υπεύθυνους που χρόνια τώρα τους έχουμε επισημάνει να τα συντηρήσουν, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω (Ησαΐας 40.3 και Κατά Ματθαίον…).

Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για ένα τόσο σημαντικό θέμα που είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο τουρίστας όταν επισκέπτεται την Αθήνα. Άκουσα πολλές φορές αρμόδιους και μη να μιλούν (να υποστηρίζουν ή να κατακρίνουν) τον μεγάλο περίπατο, να κάνουν λόγο για τις κάμερες, εάν θα ανοίξει ή όχι η Βασ. Όλγας αλλά καμία συζήτηση για τα μαρμάρινα πεζοδρόμια του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Προχθές εμφανίστηκε ένα νιόπαντρο ζευγάρι από τη Τουρκία στον Άγνωστο Στρατιώτη, μόλις είχαν παντρευτεί και ήρθαν στην Ελλάδα για ταξίδι του μέλιτος.

Η νύμφη θέλησε να φωτογραφηθεί μπροστά στη Βουλή, να βάλει την πρώτη φωτογραφία του γάμου τους στο γαμήλιο άλμπουμ τους, αλλά σκόνταψε σε ένα μάρμαρο που ήταν σπασμένο. Ντροπή…

***

Γιατί απέκλεισαν το Οικονομικών;

Ένα κυβερνητικό συνεργείο, όχι κατ΄ανάγκη πολιτικών, πραγματοποίησε τούτες τις ημέρες επιτόπια έρευνα σε τέσσερα υπουργεία, κοντά στην Πλατεία Συντάγματος προκειμένου εάν απαιτηθεί να συνεδριάσουν σε αυτά οι ελληνοτουρκικές επιτροπές, με την άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Μαθαίνω λοιπόν ότι τα τρία υπουργεία βρέθηκαν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Το τέταρτο, που είναι το Οικονομικών, όχι.

Καλά θα πείτε τόσο εγκαταλειμμένο από πλευράς συντήρησης είναι; Και τότε οι εν λόγω εμπειρογνώμονες αναζήτησαν άλλο υπουργείο. Ξέρετε πού βρήκαν; Λίγο μακριά από το Σύνταγμα, αλλά είπαν πως είναι το καλύτερο και ομορφότερο υπουργείο της χώρας. Ασε που βλέπει θάλασσα και το γραφείο του υπουργού θεωρείται ένα από τα ωραιότερα υπουργικά γραφεία, που όλοι το ζηλεύουν.

***

Το εμβληματικό μνημείο των 121. 695 Αθανάτων

Το νέο εμβληματικό μνημείο πεσόντων στο Στρατόπεδο Παπάγου θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτά τα μνημεία που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, τουλάχιστον εντός Ελλάδος. Θα έχει έναν βωμό όπου θα καίει άσβεστη η φλόγα 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, η οποία θα ξαναφωτίζει τις μορφές των πεσόντων και θα συμβολίζει την άσβεστη αγάπη τους για την Πατρίδα.

Αυτό που θα δεσπόζει στο μνημείο αθανάντων θα είναι ο ιστός με την Ελληνική σημαία, στην οποία θα κοιτούν οι τοποθετημένες δεξιά και αριστερά του χώρου τελετής ακτίνες, που θα φέρουν τις πλάκες όπου αναγράφονται τα ονόματα των 121. 695 πεσόντων – νεκρών και αγνοουμένων – στους αγώνες τους Έθνους από το 1830 μέχρι το 1974. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα ονόματα των πεσόντων θα βλέπουν προς την σημαία για την οποία θυσιάστηκαν στον βωμό την ελευθερίας.

Επίσης μαθαίνω ότι δεξιά και αριστερά του βωμού, θα βρίσκονται τρεις και τρεις στρατιώτες σε στάση απόδοσης τιμών με το χαρακτηριστικό ελληνικό κράνος του Έπους του ’40 και την κλασσική μορφή του Έλληνα στρατιώτη.

Ανάμεσα στα ονόματα των πεσόντων ξεχωρίζουν: Παύλος Μελάς (Μακεδονικός Αγώνας), Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος (1ος Έλληνας Αξιωματικός που σκοτώθηκε το 1940), Αντιστράτηγος Σωτήριος Σταυριανάκης (Κύπρος 1974), Ταγματάρχης Γεώργιος Κολοκοτρώνης (εγγονός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη – 1913 Βαλκανικοί Πόλεμοι), Λοχαγός Λαυρέντιος (Λορέντζος) Μαβίλης (ποιητής – 1913 Βαλκανικοί Πόλεμοι),Ταγματάρχης Ιωάννης Βελισσαρίου (1913 Βαλκανικοί Πόλεμοι), Υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης (1940)

Το νέο μνημείο θα είναι πραγματικά σπουδαίο, οφείλεται στην πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και θα είναι αντάξιο της ένδοξης ελληνικής ιστορίας, των ηρωικών αγώνων του έθνους και θα αποτελεί, όπως αναφέρει ο Α/ΓΕΕΘΑ την φλόγα μνήμης όλων αυτών που πιστοί στο ιερό καθήκον προς την Πατρίδα, υπερασπίστηκαν την ελευθερία της μέχρι τέλους.

***

Επεισοδιακή και αποκαλυπτική η εκδήλωση στη Βουλή για το Πολυτεχνείο

Εκτός από επετειακή ήταν και …αποκαλυπτική η εκδήλωση μνήμης για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη ’73 που πραγματοποίησε η Βουλή των Ελλήνων. Και αυτό όχι τόσο για την απουσία των Σπαρτιατών από την αίθουσα της Ολομέλειας όσο για την ανακοίνωση που εξέδωσαν δείχνοντας, για όποιον είχε αμφιβολία, το πραγματικό τους πρόσωπο. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Ο Κώστας Τασούλας κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο Πολυτεχνείο τιμώντας την μνήμη «η οποία είναι πάντα ζωντανή», όπως δήλωσε, θυμίζοντας τον στίχο του Ελύτη: «Μία μέρα το παρελθόν θα μας ξαφνιάσει για το πόσο επίκαιρο είναι». «Το Πολυτεχνείο χάραξε μία εποποιία διεκδίκησης Δημοκρατίας. Σήμερα, εμείς οφείλουμε τιμώντας αυτήν τη μνήμη, να γράψουμε τη δική μας εποποιία προστασίας και αξιοποίησης της Δημοκρατίας. Ακόμη περισσότερο, αξιοποίησης της Δημοκρατίας. Αυτή είναι η τιμή στη μνήμη του Πολυτεχνείου», είπε ο κ. Τασούλας.

Στην επετειακή αναφορά που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε για τον αγώνα των φοιτητών ότι «ανέλαβαν ευθύνη, εις βάρος του εαυτού τους, διακινδύνευσαν διεκδικώντας τη δημοκρατία».

«Είναι άλλο πράγμα να διεκδικείς τη δημοκρατία μέσα σε μία τυραννία και άλλο να την προασπίζεται μέσα σε μια δημοκρατία…», σημείωσε ενώ στον ισχυρό συμβολισμό συμπλήρωσης μισού αιώνα από τότε αναφέρθηκαν και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, πλην ενός –των Σπαρτιατών που δεν προσήλθαν και αργότερα με ανακοίνωσή τους προκαλούσαν βάναυσα δηλώνοντας: «Ναι, ο Πολιτικός Φορέας μας απείχε από τη «μουσειακή» εκδήλωση για το Πολυτεχνείο στα κενά (!) έδρανα στην Ολομέλεια της Βουλής, γιατί θα προτιμούσε να γιορτάζουμε τη λήξη του αιματηρού Εμφυλίου, το 1949, και τη σωτηρία της Ελλάδας από το να μεταβληθεί σε δικτατορία του Στάλιν».

Με χρυσαυγίτικο ύφος και περιεχόμενο, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι «Σπαρτιάτες» πιστεύουν ότι είναι μέγα μύθευμα ότι γιορτάζουν οι «προοδευτικές» δυνάμεις την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως νίκη της δημοκρατίας εναντίον της Xούντας» και χαρακτηρίζεται «τουλάχιστον ουτοπικό να έχουν καταστήσει συνείδηση μεγάλης μερίδας των νεοελλήνων ένα γεγονός που όμως δεν «έριξε» τη Χούντα».

***

Στο στόχαστρο των νοσταλγών του Κασιδιάρη

Στο στόχαστρο των νοσταλγών …του Κασιδιάρη, μπήκε και η «Αριστερή «διανόηση», που επί χρόνια διαστρέβλωσε αλήθειες, και τελικά πιστώθηκε ένα γεγονός που δεν είχε τότε κομματικό χαρακτήρα και το ΚΚΕ αρχικά είχε αποκηρύξει ως… προβοκάτσια», καταλήγοντας ότι «το Πολυτεχνείο δεν έριξε τη Χούντα αλλά την έκανε πιο σκληρή, αυταρχική, βίαιη».

Η ανιστόρητη και προκλητική ανακοίνωση του ακροδεξιού μορφώματος γίνεται αναφορά σε προπαγανδιστικούς μύθους» και «ιδεοληψίες της Αριστεράς που οικειοποιήθηκε το Πολυτεχνείο και το γέμισε παραμύθια και φανταστικές ιστορίες». Προφανώς η επικείμενη πρόσκλησή τους στον Άρειο Πάγο για εξηγήσεις σχετικά με το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, έχει εξάψει τα ακροδεξιά αντανακλαστικά τους…