Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Σαχέλ αποτελούν τα πεδία στα οποία ελλοχεύουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία καλούν τη Συμμαχία να επικεντρωθεί στον σκληρό πυρήνα του AOR (περιοχής ενδιαφέροντος) και εκεί από όπου προέρχονται οι απειλές δηλαδή στην Ρωσία και την τρομοκρατία.

«Η κρίση στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνει ότι η Νότια Γειτονία είναι πυριτιδαποθήκη που περιμένει να εκραγεί» επισημαίνει νατοϊκή πηγή και παρότι το εν λόγω ζήτημα δεν είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί εκτενώς στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις 28 και 29 Νοεμβρίου, εν τούτοις υπάρχουν ισχυρές πιέσεις για πιο ενδελεχή διαπραγμάτευση.

Ακόμη κι αν για παράδειγμα η περιοχή του Σαχέλ φαντάζει μακριά από εμάς, οι απειλές που ριζώνουν και επεκτείνονται στο πεδίο, θα μπορούσαν κάλλιστα να αποσταθεροποιήσουν τις κοινωνίες μας .

Τον Αύγουστο του 2022, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ έγραφε στο μπλογκ του για την περιοχή ότι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αυτοσχεδιαστεί, ούτε να ανατεθεί σε μισθοφόρους με ασαφή κίνητρα».

Δεν έχει τελειώσει η δράση της Wagner

Ο θάνατος του ηγέτη της ομάδας μισθοφόρων Wagner και κάποτε έμπιστου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε καμία περίπτωση δεν σήμανε το τέλος της δράσης και της επιρροής της στο Σαχέλ.

Τον Αύγουστο του 2023, το Foreign Policy σημείωνε ότι «η Wagner, με οποιαδήποτε μορφή, πιθανότατα δεν θα πάει πουθενά, ακόμα κι αν έχει μετονομαστεί ή αντικατασταθεί με νέο προσωπικό υπό μια νέα οντότητα εντολοδόχου του Κρεμλίνου ή αν ενταχθεί στο ρωσικό αμυντικό κατεστημένο. Η Wagner είναι ένας πολύ χαμηλού κόστους και υψηλών απολαβών τρόπος για τον Πούτιν να προβάλει την εξουσία σε ζώνες κρίσης στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής και αλλού».

Το μεταναστευτικό είναι επίσης ένα θέμα το οποίο η Δύση δεν αποκλείεται να βρει ακόμη πιο έντονα μπροστά της μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συνθήκη που καθιστά την ετοιμότητα από κάθε πλευρά εκ των ων ουκ άνευ.

Μέχρι τον επόμενο Απρίλιο πάντως η ομάδα ειδικών που συνέστησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για να υποστηρίξει μια αναθεώρηση της προσέγγισης του ΝΑΤΟ στη Νότια Γειτονία-με τη συμμετοχή από την πλευρά της Ελλάδας, του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου- αναμένεται να παρουσιάσει έκθεση προς συζήτηση έτσι ώστε να υπάρξει κοινή θέση στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον, το καλοκαίρι του 2024.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δε συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες επιχειρώντας να επικεντρώσουν τις συζητήσεις στο θέμα της Κίνας, που για την Συμμαχία αποτελεί «πρόκληση» και όχι «απειλή».

Δύσκολο να υψωθεί η σουηδική σημαία στο τέλος του Νοεμβρίου

Την ίδια ώρα και παρά τις ελπίδες του Γενς Στόλτενμπεργκ να κάτσουν επισήμως 32 Σύμμαχοι στο τραπέζι, της Σουηδίας συμπεριλαμβανομένης, οι μέχρι τώρα εξελίξεις και οι καθυστερήσεις τόσο της Άγκυρας όσο και της Βουδαπέστης, δείχνουν ότι η σουηδική σημαία δε θα υψωθεί στο τέλος Νοεμβρίου στην έδρα της Συμμαχίας. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι ανέφικτο εάν υπάρξει η βούληση να τρέξουν οι διαδικασίες.

Αυτή θα είναι και είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, το νεοσυσταθέν Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας αναμένεται να δώσουν ένα πρώτο στίγμα για τις προτεραιότητες της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών του ΝΑΤΟ του επερχόμενου Ιουλίου μεταξύ των οποίων η στήριξη της Ουκρανίας καθώς και οι φιλοδοξίες του Κιέβου για ένταξη στη Συμμαχία.

Για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας πιθανόν να ανοίξει συζήτηση ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στην υπουργική του Νοεμβρίου. Ωστόσο, από πλευράς Συμμαχίας, η έμφαση αναμένεται να δοθεί στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ με την πλειονότητα των κρατών να μην επιθυμεί να ανοίξει πάλι η συζήτηση που έγινε στο στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους για το ζήτημα της ένταξης.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Ρωσίας τόσο στην Ουκρανίας όσο και σε ένα ευρύτερο πεδίο στο οποίο εντάσσεται και ο κυβερνοχώρος.

Oι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια αναμένεται να απασχολήσουν εκ νέου τους Υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με τον Γενικό Γραμματέα να υπογραμμίζει τις προσπάθειες οι οποίες πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να μην γκρεμιστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, ενώ μείζον ζήτημα παραμένει η παραπληροφόρηση που ανθεί στην περιοχή. Το θέμα είχε συζητηθεί και κατά την συμμετοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ στη συνεδρίαση των Επιτρόπων της ΕΕ την περασμένη Τετάρτη.